ΧΑ: Στις τράπεζες η μεγάλη πίεση

Περιορίζονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη εν μέσω αισιόδοξων εκτιμήσεων για τις διαπραγματεύσεις. Πτώση άνω του 3% για τον τραπεζικό δείκτη. Πιέσεις στα blue chips, εξαίρεση η Coca Cola. Συνεχίζει ανοδικά η Intrakat.

ΧΑ: Στις τράπεζες η μεγάλη πίεση

Με πωλήσεις/πιέσεις και διόρθωση προς τις 630 μονάδες ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Απόρροια της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες χωρίς σινιάλα για "λευκό καπνό", οι νέες ρευστοποιήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια ο ΔΤΡ να "μετρήσει" περαιτέρω υποχώρηση προς τις 675 μονάδες.

Με το θρίλερ για το εάν και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, με αβέβαιη την προοπτική επίτευξης μίας τεχνικής συμφωνίας στις 7 Απριλίου και με την πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να εντείνεται, οι νέες πωλήσεις και στις 4 μετοχές του κλάδου θεωρούνται λίγο ως πολύ αναμενόμενες.

Σχεδόν 3% το ποσοστό διόρθωσης του ΔΤΡ, που στα επίπεδα των 675 μονάδων "μετρούν" απώλειες 8,14% (σε εβδομαδιαίο) και 11,52% (σε μηνιαίο), ανεβάζοντας σε 19,29% τη συνολική υποχώρηση από την αρχή του έτους.

Σε δοκιμασία οι δεύτερες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τον τραπεζικό κλάδο, συνεκτιμώντας ότι ξένα funds (κυρίως αμερικανικά) μειώνουν θέσεις για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Οπως σημειώναμε από την αρχή της εβδομάδας, αρχικά τα funds μείωσαν θέσεις στην Alpha Bank και στη συνέχεια στην Εθνική.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, ρευστοποιήσεις σημειώνονται από την αρχή της συνεδρίασης και σε μη τραπεζικά χαρτιά, εξέλιξη στην οποία είχαμε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Ειδικότερα σημειωνόταν πως «... ενθαρρυντικό το ότι ακόμη και τώρα, για τις 18 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25 η εβδομαδιαία τάση παραμένει long (Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι πτωτικές εξαιρέσεις) ενώ αυτή την εβδομάδα σημειώνονται νέες υψηλές τιμές για τίτλους του ειδικού βάρους μίας Coca Cola, ενός ΤΙΤΑΝα, μίας Motor Oil. Αρκούν όμως αυτά όσο δεν διαφαίνεται μια ουσιαστική συμφωνία με τους δανειστές, όσο "σέρνεται" η κατάσταση, η πραγματική οικονομία, το επιχειρείν; όσο εξαντλούνται τα διαθέσιμα και μειώνεται η καταθετική βάση; Διόλου θεωρητικό το ερώτημα καθώς μέχρι τώρα η μείωση των θέσεων ορισμένων ξένων funds περιορίζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, μην αγγίζοντας το μη τραπεζικό μέρος της αγοράς, τα blue chips, τις εισηγμένες-σηματωρούς».

Μένει να φανεί, καθότι και τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας -με τον μήνα να ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή 31 Μαρτίου-, εάν οι ελεγχόμενες στα πρώτα 30'- πωλήσεις σε blue chips θα ενταθούν ή θα περιοριστούν στα επίπεδα του πρώτου ημιώρου.

Με τις απώλειες για τον ΔΤΡ να διευρύνονται -σε πάνω από 4,35%- λίγο μετά τις 10:55 ενεργοποιήθηκαν περισσότερες εντολές πώλησης σε μη τραπεζικά χαρτιά, με μετοχές-σηματωρούς να δοκιμάζονται χαμηλότερα.

Συγκριτικά μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με αυξημένο σε τίτλους των Fourlis, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Motor Oil, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου κ.α.

Σε μόλις τέσσερις μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές, με πρώτη τη δεικτοβαρή Coca Cola (στα 23,31-23,51 ευρώ) και τις Lamda Development, Grivalia και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν.

Αντιθέτως, σημαντικές πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η υποχώρηση με αρκετές συναλλαγές για τη μετοχή του Fourlis έως τα 4,32 ευρώ. Στη μετοχή έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο για 90.000 τίτλους στα 4,35 ευρώ, συνολικής αξίας 391.500 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κατηγορίες συνεχίζει υψηλότερα η Ιντρακάτ, με απόδοση 17,50% στοα 0,611 ευρώ, με συναλλαγές αξίας περίπου 27 χιλιάδων ευρώ. Αντανακλαστικά ενισχύεται και η μετοχή της Ιντρακόμ.

Στις 11:00 ο τζίρος προσέγγιζε τα 4,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v