Ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ, παρά τη διόρθωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από νωρίτερα και την εικόνα των futures από τη Wall Street.
Τα τελευταία νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, όπως τα έχει παρουσιάσει από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, αλλάζουν τις ισορροπίες short-long, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των δεύτερων από την αρχή της συνεδρίασης με εστίαση στον τραπεζικό κλάδο.
Τη μία θετική εξέλιξη, που αναζητούν οι long προκειμένου να ανατρέψουν τους σε βάρος τους συσχετισμούς τη βρίσκουν στην προοπτική επίτευξης μίας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, εξέλιξη που εάν όντως επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να αποσοβήσει τη διαφαινόμενη ταλαιπωρία της αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Με το βλέμμα στην προοπτική ενός SLA αλλά και τα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζικών ομίλων οι traders κινούνται από τις πρώτες κιόλας εντολές, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Τραπεζών από τις 687,88 μονάδες να αντιδράσει περισσότερο από 3%, προσεγγίζοντας τις 710 μονάδες.
Στην περιοχή των 710-715 μονάδων είχε τεθεί -από το προσυνεδριακό σχόλιο- η άνω ζώνη τιμών αντίστασης με ζητούμενη την προσέγγισή της, προκειμένου να απομακρυνθεί -για αυτή τη φάση της αγοράς- ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης προς τις 620 μονάδες.
Με τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά κατά 3,55% και με το 68% του μέτριου τζίρου στις 4 συστημικές μετοχές, το ΧΑ "ανασαίνει" προς τις 645 μονάδες, ενώ προς τις 1.720 μονάδες επανακάμπτει ο FTSE25.
Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, πρόκειται για μία εξέλιξη που, εάν όντως καταλήξει σε μία "τεχνική συμφωνία", θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους long έως τα επίπεδα των 655/660 μονάδων, να δώσει περιθώριο επανάκτησης μέρους από το σημαντικό χαμένο έδαφος που έχουν οι τράπεζες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και να αποκαταστήσει εκ νέου τις ισορροπίες μεταξύ long - short.
Ωστόσο πρόκειται για μία αρχική αντίδραση που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην προοπτική ενός SLA και επιχειρείται κόντρα στη διόρθωση των ξένων αγορών. Γι' αυτό είναι αυξημένου ρίσκου, αμφίβολη και απαιτεί αυξημένη προσοχή.
Περί τα 3 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο -με τις περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς και τον μεγαλύτερο τζίρο μακράν στην Alpha Bank.
Στη μετοχή της Alpha Bank έχει πραγματοποιηθεί το 1,9 εκατ. ευρώ, με τον τίτλο προς το 1,67 ευρώ, τιμή που ισοφαρίζει τις μέχρι πριν λίγο εβδομαδιαίες απώλειες.
Σε εβδομαδιαία μέτρηση η Alpha Bank είναι σε καλύτερη θέση απ' ό,τι η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank.
Mε κέρδη οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες -πλην εμπορίου, κατασκευών και τροφίμων/ποτών-, με τη μεγαλύτερη απόδοση -μετά το 3,55% του ΔΤΡ- για τον κλαδικό δείκτη καυσίμων-φυσικού αερίου.
Οριακές απώλειες 0,13% για τη μετοχή της Coca Cola π-ου έχει θετική απόδοση 2,18% σε διάστημα εβδομάδος-, με κέρδη Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια. Με αγοραστές και σήμερα η πρώτη, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της διοίκησης να προχωρήσει σε νέο ομολογιακό 350 εκατ. ευρώ (μειώνοντας έτσι το κόστος του τρέχοντος ομολογιακού), με αγοραστές και η δεύτερη, σταθερά πάνω από το όριο των 5 ευρώ.
Στα 7,20 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 7,15 ευρώ η ΜΕΤΚΑ, με την αγορά να αναμένει αύριο την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2016.
Με αυξημένες συναλλαγές η επανάκτηση των 7 ευρώ για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, μικρές απώλειες για το FF Group, κινητικότητα σε ΕΛΛΑΚΤΩΡα αλλά και Intralot, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στις 11:05 ο ΔΤΡ με 4,15% πλησίαζε τις 710 μονάδες, με αποτέλεσμα την κίνηση του ΓΔ προς τις 645 και του FTSE25 προς τις 1.720 μονάδες.
Στα 5,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος, "τσιμπάει" στα 8,50% το 2ετές.