ΧΑ: Το 1/3 του τζίρου έγινε στις δημοπρασίες

Άλλη μια συνεδρίαση οριακών διακυμάνσεων εν μέσω των πρώτων μηνυμάτων από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την αξιολόγηση. Ανοδικά κινήθηκαν Πειραιώς και ΟΠΑΠ, πτώση για Coca Cola, ΕΧΑΕ και Jumbo.

ΧΑ: Το 1/3 του τζίρου έγινε στις δημοπρασίες

Μπορεί τα τεχνικά κλιμάκια να επέστρεψαν στην Αθήνα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, όμως οι λόγοι ενεργοί παίκτες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, που μπορεί να πάρουν αρκετό χρόνο σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, χωρίς να έχουν "υπέρβαρες" θέσεις και παρακινδυνευμένα πονταρίσματα.

Η επιφυλακτικότητα επιβεβαιώθηκε από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, έστω και αν η πρώτη ώρα συναλλαγών είχε αφήσει "υποσχέσεις" για κάτι σημαντικά καλύτερο (8,1 εκατ. ο τζίρος, από τον οποίο τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως οι Ιντρακάτ, Cenergy και ΕΥΑΘ.

Παρά το γεγονός ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μοιραία το όποιο ενδιαφέρον μετατοπίστηκε προς το τέλος της συνεδρίασης και περισσότερο στις τελικές δημοπρασίες, όπου αρκετοί αναλυτές ανέμεναν τα "απόνερα" από τις κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI.

Υπενθυμίζεται ότι στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie Group, Tιτάνα και Jumbo. Χωρίς Ελληνικό ενδιαφέρον ήταν οι τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες που ανακοίνωσε ο MSCI στις 10/2, όμως οι περισσότεροι των αναλυτών δεν μπορούσαν να αποκλείσουν κινήσεις αναδιάρθρωσης, λόγω αλλαγών στάθμισης στους δείκτες.

"Η σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να συντονίσουν την κίνησή τους με τις εξελίξεις που θα γνωστοποιούνται από το πεδίο της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Καθημερινά ενισχύεται η πεποίθησή μας ότι αργά, ή γρήγορα, θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και θα ενταχθούν τα Ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στο Χρηματιστηριακό ταμπλώ. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένουμε τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ξαναδοκιμάσει, τουλάχιστον, τα υψηλά του 2016, δηλαδή τις 1869 μονάδες.

Την εκτίμησή μας αυτήν την στηρίζουμε στο ότι η Γερμανική Κυβέρνηση, λόγω της υπερίσχυσης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στις δημοσκοπήσεις, θα υποχρεωθεί να γίνει διαλακτικότερη με το Ελληνικό ζήτημα και τελικά θα υποκύψει στην εύλογη απαίτηση του ΔΝΤ για προκαταβολική, συγκεκριμένη και αναλυτική δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμα και αν αυτή πραγματοποιηθεί σε μελλοντικό στάδιο.

Για την Ελληνική Κυβέρνηση δεν τίθεται καν θέμα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι σε αυτήν την αξιολόγηση, διακυβεύεται η πολιτική της επιβίωση. Από την άλλη, αυξάνονται οι ανησυχίες για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μία γενικευμένη σύρραξη, φαντάζει προσώρας μάλλον απίθανη, όμως αρκεί ένα επεισόδιο 'τύπου Ίμια' για να υποστεί σοβαρότατο πλήγμα η 'βαριά Βιομηχανία', δηλαδή ο Τουρισμός, κάτι που θα αποτελούσε την χαριστική βολή στην παραπαίουσα Οικονομία μας. Ένας ακόμα παράγοντας που θα μπορούσε να ακυρώσει το αισιόδοξο σενάριο, είναι μια μεγάλη, διεθνής, χρηματιστηριακή κρίση. Οι Αγορές μπορεί να καλωσόρισαν τις υποσχέσεις του νέου Πλανητάρχη για μείωση της φορολογίας των Επιχειρήσεων, όμως λόγω του απρόβλεπτου του χαρακτήρα του, είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη των πωλήσεων. Εξ’ άλλου ας μη ξεχνάμε ότι μετά από ένα πολυετές πάρτι, οι Αγορές αναζητούν την αφορμή για αξιόλογη διόρθωση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12/3/2003 ο Γερμανικός δείκτης DAX βρίσκονταν στις 2188 μονάδες και ο Αμερικανικός δείκτης Dow Jones στις 7100 μονάδες. Αναφορικά με την διατήρηση αμετάβλητης της αξιολόγησης για το Ελληνικό αξιόχρεο από Fitch και Moody’s, έχουμε να επισημάνουμε ότι συνήθως οι αναβαθμίσεις δεν προηγούνται, αλλά έπονται των γεγονότων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσει σωρεία αναβαθμίσεων από όλους τους Οίκους" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Δεν ήταν λίγες και λόγω τριημέρου, οι ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Την αξιολόγηση "CCC" για το Ελληνικό αξιόχρεο επιβεβαίωσε ο αμερικανικός οίκος Fitch. Η Fitch αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε 2,5% και 3% του ΑΕΠ για το 2017 και 2018 από 1,8% και 2,2% αντίστοιχα. Παρέμεινε στο "Caa3" η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody's, καθώς ο οίκος δεν προέβη, όπως ήταν προγραμματισμένο, σε επικαιροποίηση του rating.

"Μέρκελ και Σόιμπλε δεν έχουν πλέον ψευδαισθήσεις. Δεν μπορούν να ελπίζουν μελλοντικά στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εάν η Ευρωζώνη πέσει σε αναταράξεις. Σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Και αυτές οι κρίσεις θα μπορούσαν να έρθουν πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύει κανείς. Στο Υπουργείο Οικονομικών, οι ειδικοί του Σόιμπλε δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα καταφέρει μόνη της να δανειστεί χρήματα από τις Αγορές. Η συνέπεια: ένα τέταρτο πρόγραμμα είναι πιθανό – και σε αυτό δεν πρόκειται να συμμετάσχει πια το ΔΝΤ" αναφέρει το "Spiegel".

"Εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα", ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "El Pais" ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Κατά τον ίδιο, υπάρχουν διαφωνίες σε δυο σημεία: το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο αναφορικά με την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η δεύτερη πηγή διαφωνίας είναι πως το ΔΝΤ θέλει να ληφθούν επιπλέον μέτρα αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα.

Στα 119,75 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών στις Ελληνικές Τράπεζες στα τέλη Ιανουαρίου, καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, "οι Θεσμοί θα μείνουν περίπου 10 ημέρες και στόχος είναι έως το Eurogroup στις 20 Μαρτίου να έχει κλείσει το SLA και εκεί να πιστοποιηθεί ότι υπάρχει προσωρινή συμφωνία, γιατί τίποτα δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, όπως λένε και οι Δανειστές".

Την πλάγια κίνηση προκρίνουν σαν επικρατέστερο σενάριο οι περισσότεροι των αναλυτών, περιμένοντας τις ειδήσεις αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και υπενθυμίζοντας ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου η Jumbo (-1,84%, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ίσως και λόγω των τελευταίων γεγονότων).

Ερχόμενοι στις τελικές δημοπρασίες, όπου δεν παρατηρήθηκαν "ακραία" φαινόμενα, όσον αφορά τις ημερήσιες διακυμάνσεις των μετοχών, αλλά υπήρξε αξιοσημείωτη συναλλακτική δραστηριότητα μεγαλύτερη του 1/3 του συνολικού τζίρου, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος βρισκόταν στα 26,9 εκατ., ο Γενικός Δείκτης στις 645,2 μονάδες (-0,03%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στις 772,04 μονάδες (+0,9%).

Με το πέρας των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 645,88 μονάδες (+0,08%), ο Τραπεζικός δείκτης στις 775,95 μονάδες (+1,41%) και ο τζίρος στα 42,3 εκατ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του τρέχοντος μήνα.

Ο Φεβρουάριος έδωσε μηνιαία κέρδη 5,58% στον Γενικό Δείκτη και 6,49% στον Τραπεζικό δείκτη.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακά κέρδη 0,35%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών επιμένει σε απώλειες που φθάνουν στο 7,4%.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,4 εκατ., ενισχυμένη κατά 8,7% σε σχέση με τον Ιανουάριο και μειωμένη κατά 28% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016 ( σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec.).

Μετοχή του χρηματιστηριακού διμήνου, με ελάχιστες συναλλαγές, η Axon με διμηνιαία κέρδη 587,5%.

Τεχνικά, οι μικρές ημερήσιες αλλαγές δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,01%) οι 1722 μονάδες παραμένουν σαν πρώτη στήριξη και μόνο διάσπαση θα μπορούσε να δώσει κάποια μεγαλύτερη διόρθωση στο 1713 ή στο 1689.

Κοντινή αντίσταση το 1742 που κατοχύρωση θα μπορούσε και πάλι να δοκιμάσει το 1757.

To κλείσιμο του μήνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αισιόδοξο για τον Γενικό Δείκτη. Η ζώνη των 600 μονάδων συντηρήθηκε, όμως δεν έγινε εφικτή η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 660 μονάδες, σε κλείσιμο.

Μία κατοχύρωση του 660 μπορεί να δημιουργήσει τάση με το επόμενο ουσιαστικό επίπεδο λίγο κάτω από το 800. Σε περίπτωση που χαθεί η ζώνη του 600, τότε θα έχουμε πτωτική λύση, με επόμενο ουσιαστικό επίπεδο στήριξης τις 520 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με τα μάτια στραμμένα στους χώρους διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στους Έλληνες Υπουργούς και τους Επικεφαλής των Θεσμών, βρίσκεται στο σύνολό της η επενδυτική κοινότητα" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ζητούμενο είναι να συνομολογήσει η Ελληνική Κυβέρνηση σε πακέτο μέτρων που έχει ως οροφή το 2% του ΑΕΠ και περιλαμβάνει περιστολή φορολογικών ελαφρύνσεων, περαιτέρω μείωση των συντάξεων και εργασιακές διαρρυθμίσεις με εφαρμογή από 1/1/2019.

Και ενώ τα ζητούμενα μέτρα είναι ήδη γνωστά, παραμένει ακόμη άγνωστο το ακριβές ύψος, τα πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα που θα συμφωνηθούν και το κυριότερο ο ακριβής χρόνος επέλευσης μιας συμφωνίας.

Και όπως λέγεται συχνά, "timing is the hardest work in town", υπονοώντας ότι η λήψη αποφάσεων στη σωστή στιγμή είναι δυσχερέστατο έργο. Και είναι αυτό το πεδίο στο οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδείξει κακή προϊστορία, ιδιαίτερα αν θυμηθούμε τα όσα συνέβησαν το Καλοκαίρι του 2015.

Ενόψει των παραπάνω, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κρατάει στάση αναμονής με εμφανή τη συναλλακτική υποτονικότητα, τη μεταβλητότητα να οριοθετείται σε ιδιαίτερα μικρό εύρος, τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνει μηδενική, περίπου, απόδοση από τη αρχή του έτους και τους επενδυτές εξωτερικού να επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη υπομονή!

Από την άλλη πλευρά, ο κεντρικός τραπεζίτης προτρέπει για την επιτάχυνση των διαδικασιών για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και τη νομοθέτηση όσων απαιτούνται για το ξεμπλοκάρισμα των "κόκκινων" δανείων ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της απομείωσής τους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

Τελικό ζητούμενο η μείωση της αβεβαιότητας, ώστε να αλλάξουν οι χαμηλές προσδοκίες που διακρίνουν Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις σήμερα, αρνούμενοι να διενεργήσουν δαπάνες πέραν όσων αφορούν την ικανοποίηση βασικών αναγκών για τα Νοικοκυριά, ή πέραν ενός απόλυτα σφικτού επιχειρηματικού πλάνου που έχει ήδη δρομολογηθεί. Δεδομένα που αν δεν αλλάξουν, δεν θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι αναπτυξιακοί στόχοι που έχουν αναγγελθεί.

Στο αντίποδα, στις ΗΠΑ τα σημειώνονται αλλεπάλληλα ρεκόρ και το δείκτη Dow Jones να σημειώνει το 12ο συνεχόμενο!

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ήδη την αύξηση των αμυντικών δαπανών και σήμερα θα αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθεί το πακέτο δράσεων. Έτσι, ο Buffett δύσκολα θα διαψευστεί στην εκτίμησή του ότι "η Αγορά δεν είναι 'φούσκα", αφού το Trumpflation είναι σε εξέλιξη έτοιμο να σηματοδότηση την περαιτέρω τόνωση της συνολικής δαπάνης στην Αμερικανική Οικονομία και την παρεπόμενη αύξηση των εταιρικών μεγεθών των Αμερικανικών Επιχειρήσεων, του κύκλου εργασιών και των κερδών τους.

"Σε πρώτη φάση τουλάχιστον και στο βαθμό που δεν προκληθεί βλάβη στη Παγκοσμιοποίηση εξαιτίας κινήσεων απομονωτισμού από μέρους της Αμερικανικής Κυβέρνησης" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,77%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με οριακές απώλειες κινείται, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης η Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν την ομιλία Trump, στο Κογκρέσο.

Προς χαμηλότερα επίπεδα κινείται το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,8% τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση, έπειτα από πτώση 0,7% το Δεκέμβριο, όπως έδειξαν κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι του Nikkei ανέμεναν άνοδο 0,4%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η μελλοντική σχέση της Ολλανδίας με το Ευρώ θα συζητηθεί διεξοδικά στο Κοινοβούλιο της Χώρας μετά τις εκλογές του Μαρτίου, αφού οι Ολλανδοί βουλευτές ζήτησαν να καταρτιστεί μια αναλυτική έκθεση για το μέλλον του Ενιαίου Νομίσματος. "Η έκθεση, για την κατάρτιση της οποίας δεν τίθεται κανένας περιορισμός, μπορεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι εφικτό η Ολλανδία να αποχωρήσει από το Ενιαίο Νόμισμα και, εάν ναι, πώς, σημείωσε ο βουλευτής" Πίτερ Όμζιχτ.

Ακόμη, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εξετάσει πώς το Ευρώ θα μπορούσε να γίνει σταθερότερο, καθώς και τις πολιτικές και θεσμικές επιλογές για το μέλλον του.

Ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν ότι η Ευρωζώνη θα απολέσει τουλάχιστον ένα Κράτος - Μέλος της τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί, σύμφωνα με νέα έρευνα, με τον κίνδυνο μετάστασης να θεωρείται τώρα υψηλότερος απ’ ότι κατά το αποκορύφωμα της κρίσης χρέους το 2012/2013. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών "Sentix", "ο μηνιαίος δείκτης διάσπασης της Ευρωζώνης, που βασίζεται σε έρευνα σε περίπου 1.000 Θεσμικούς και Μικροεπενδυτές, αυξήθηκε στο 25,2% τον Φεβρουάριο, από 21,3% τον Ιανουάριο, καθώς η Γαλλία και η Ιταλία είναι και αυτές υποψήφιες για έξοδο, μαζί με την Ελλάδα".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, "ο διασυνοριακός δανεισμός των Τραπεζών της Ευρωζώνης ήταν μειωμένος κατά 6% σε ετήσια βάση, στα 1,26 τρισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017, έχοντας αγγίξει τον προηγούμενο μήνα το χαμηλότερο επίπεδο από το 2004. Το 2008 ο διασυνοριακός δανεισμός είχε ξεπεράσει τα 2 τρισ. ευρώ. Τα διατραπεζικά δάνεια εντός της ίδιας Χώρας αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, στα 4,6 τρισ. ευρώ".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι Τράπεζες σε Γερμανία, Γαλλία και Λουξεμβούργο, έχουν μειώσει τον διασυνοριακό δανεισμό τους τον τελευταίο χρόνο.

"Η Γαλλική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,6% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον προηγούμενο, αλλά και κατά 1,4% σε ετήσιους όρους", όπως ενημέρωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο 0,5% στο μήνα και 1,6% στο έτος. Παράλληλα, η "Insee" υποβάθμισε τη μέτρηση του Δεκεμβρίου σε -1% από προηγούμενη εκτίμηση για -0,8%.

Ο Γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε το Φεβρουάριο κατά 1,2% σε ετήσιους όρους, έπειτα από άνοδο 1,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την "Insee". Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν ετήσια αύξηση 1,6%.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η Αμερικάνικη Οικονομία αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους με ρυθμό 1,9%, επιβεβαιώνοντας την πρώτη μέτρηση που είχε δημοσιευτεί τον προηγούμενο μήνα. Το τρίτο τρίμηνο η Αμερικάνικη Οικονομία είχε αναπτυχθεί με 3,5%.

Για το σύνολο του 2016, η Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από το 2011. Το 2015 το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε αυξηθεί κατά 2,6%.

"Το Παγκόσμιο Κρατικό χρέος αναμένεται να φτάσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ των $44 τρισ. φέτος", σύμφωνα με υπολογισμούς της S&P. Ο Οίκος προβλέπει μια αύξηση περίπου $1 τρισ., στα $44,3 τρισ.

Οι ΗΠΑ με $2,2 τρισ. και η Ιαπωνία με πάνω από $1,8 τρισ., θα είναι οι Χώρες με το μεγαλύτερο δανεισμό φέτος, αντιστοιχώντας περίπου στο 60% του συνόλου. Η Ιαπωνία είχε τον υψηλότερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ το 2016, στο 254%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ως "μικρή πρόοδο" χαρακτηρίζει την επιστροφή των Δανειστών στην Αθήνα η Bank of America, τονίζοντας ότι "υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες για τη β’ αξιολόγηση και τα χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά για τα Ελληνικά assets τους μήνες που έρχονται".

Σύμφωνα με την BNP Paribas, "τα τελευταία επεισόδια στο σίριαλ της Ελλάδας με τους Δανειστές δείχνει ότι αν και οι οικονομικές παράμετροι της Χώρας είναι σχετικά ευνοϊκές, από πολιτικής πλευράς, δεν απέχει ποτέ από ξεσπάσματα και δραματοποίηση όλων όσων διακυβεύονται στις συνομιλίες με τους Θεσμούς.

Σύσταση "neutral" για την Ελληνική Αγορά διατηρεί η JP Morgan, τονίζοντας ότι η συμφωνία επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων αναμένεται να παράσχει βραχυπρόθεσμα ένα περιθώριο ανόδου για την Αγορά, ωστόσο σε πιο μακροπρόθεσμη βάση διατηρείται η αβεβαιότητα.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, η συνεργασία Κυβέρνησης και Τραπεζών με στόχο τη βελτίωση της παροχής ρευστότητας στην πραγματική Οικονομία και τις Επιχειρήσεις, η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η περαιτέρω ενίσχυση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 643,07 (-0,36%) και 647,72 μονάδων (+0,36%), στις 17.00 βρέθηκε στις 645,2 (-0,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 645,88 μονάδες με οριακά κέρδη 0,08%.

Ο τζίρος, με τις βοήθειες και των τελικών δημοπρασιών - αναδιαρθρώσεων, στα 43,6 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ). Το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε Alpha Bank. Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΣΑΡ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΧΑΕ, Τιτάν και Lamda Development.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Ιντρακάτ (+5,12%), Cenergy (+3,88%), ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+1,77%), Νηρέας (+1,59%) και ΕΥΑΘ (+1,43%).

Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, όλοι με ελάχιστες συναλλαγές.

----ΧΠΑ

Με μικρή υποχώρηση ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα στην Αγορά Παραγώγων.
Νέα αισθητή υποχώρηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.527 συμβόλαια).

Στα 7.833 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.044, 982 για τον Μάρτιο και 62 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.726,25) κινήθηκε μεταξύ 1.721,75 και 1.735 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (93.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.580), Πειραιώς (7.803), Εθνική (13.046), MIG (848), Alpha Bank (3.414), Μυτιληναίο (160), Ελ. Πετρέλαια (403), ΔΕΗ (101), ΟΤΕ (600), ΟΠΑΠ (219), Viohalco (124).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (24.740), MIG (54.935), Eurobank (52.648), Εθνική (67.896) και Πειραιώς (115.357).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (12.778.038 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (9.286.345 τεμ.) και Eurobank (4.683.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v