Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πονταρίσματα με το βλέμμα στο... Hilton

Τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα κρίνουν το πρόσημο του μήνα. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τα ρίσκα και τα «αντισώματα» του FT 25.

XA: Πονταρίσματα με το βλέμμα στο... Hilton

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων αυτή, που χρηματιστηριακά θα ξεκινήσει από την Τρίτη με τον Γενικό Δείκτη να απέχει ένα μόλις 0,18% για να "κλείσει" το Φεβρουάριο με έστω οριακά θετικό πρόσημο. 

Στις 645,37 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με οριακά αρνητικό πρόσημο για το μήνα αλλά με επίσης οριακά θετικό (0,27%) από την αρχή του έτους. Εάν η συνεδρίαση της Τρίτης ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο ο Φεβρουάριος θα είναι ο πρώτος ανοδικός μήνας του 2017 μετά την ελεγχόμενη διόρθωση του Ιανουαρίου (646-611 μονάδες). 

Κλάδος- κλειδί παραμένει ο τραπεζικός σε εμφανώς πτωτική τάση με τον ΔΤΡ στις 765,16 μονάδες κατά 6,13% χαμηλότερα σε μηνιαίο και σε κλίση 8,69% από την αρχή του έτους αποτυπώνοντας ακριβώς τον...υπαίτιο της εικόνας που παρουσιάζει αυτό το διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο. Σε μία περίοδο που στην Wall Street καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά υψηλά και στην Ευρώπη εντείνεται ο προβληματισμός εν όψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία (Μάρτιο) και Γαλλία (Μάιο) με τους ξένους οίκους να προειδοποιούν για τη συνέχεια.

Σε διόρθωση το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, με τον DAX στην Φρανκφούρτη να υποχωρεί την Παρασκευή 1,20% χάνοντας πολύτιμες στηρίξεις προς τις 11.804 και πλησιάζοντας επικίνδυνα προς τις 11.750 μονάδες. Η κατάσταση, που επικρατεί στην Ευρώπη και θα εντείνεται όσο θα πλησιάζουμε προς την 15η Μαρτίου (εκλογές στην Ολλανδία) είναι μία παράμετρος, που εκ των πραγμάτων συνεκτιμάται από τους traders που κινούνται στο ΧΑ.

Στα "χέρια" των ξένων (και των «ξένων») το ελληνικό χρηματιστήριο (σχεδόν 28 δισ. ευρώ σε ξένους κωδικούς) προφανώς και επηρεάζεται από το κλίμα που επικρατεί στην Φρανκφούρτη και άλλες αγορές της περιοχής. 

Ωστόσο καταλυτική παράμετρος που μετρά στις κινήσεις των traders και των επενδυτών είναι η πορεία της αξιολόγησης, το θρίλερ που εξελίσσεται όσον αφορά στην επίτευξη (ή όχι ) συμφωνίας, στον αγώνα δρόμου που γίνεται ούτως ώστε η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο QE έστω και στο...και 5΄. 

Η εβδομάδα χαρακτηρίζεται από την έναρξη της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα με τους δανειστές, με την κυβέρνηση να επιδιώκει γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να κλείσει το Staff Level Agreement και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία στις 20 Μαρτίου. Ωστόσο άγνωστος x παραμένει η στάση του ΔΝΤ η οποία μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Αλλωστε και από την πλευρά των δανειστών γίνεται λόγος για «πολύ δουλειά», εκτίμηση που μπορεί να φωτογραφίζει καθυστερήσεις. 

Αμφίσημη η στάση των ξένων οίκων με τον μεν Fitch να μη μεταβάλλει επί της ουσίας σημαντικά τη θέση του επιχειρώντας ωστόσο μία μικρή αναθεώρηση των εκτιμήσεων της και προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% το 2016. Ο οίκος αξιολόγησης δεν συμπεριλαμβάνει στο βασικό σενάριο του το ενδεχόμενο εκλογών. Από τον έτερο οίκο... σιγή ασυρμάτου, με τον Moody's να περιμένει κάτι πιο χειροπιαστό προτού προχωρήσει στην βαθμολόγηση του. 

Ετσι στη συνεδρίαση της Τρίτης οι traders δεν θα είναι σοφότεροι αλλά τουλάχιστον έχει αποφευχθεί το σενάριο του χειρότερου, μίας υποβάθμισης του ελληνικού outlook. Νo news-good news, ενίοτε και μένει να αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό την τελευταία συνεδρίαση του μήνα. 

Επανερχόμεθα στον κλάδο κλειδί τον τραπεζικό, καθώς την εβδομάδα ξεκινά ο κύκλος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων- με πρώτη την Eurobank- και με τον ξένο πωλητή (ή πωλητές) στην Alpha Bank επίμονο να πιέζει την τιμή χαμηλότερα των σημαντικών 1,72 στα 1,69 ευρώ. Εάν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις διατηρηθεί η κλίση για την Alpha Bank και πιεστεί και η Εθνική χαμηλότερα των 0,23 ευρώ τότε οι short στον κλάδο θα έχουν αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα. Ωστόσο ακόμη μένει να δούμε για 1-3 συνεδριάσεις την εικόνα στον τραπεζικό κλάδο για να έχουμε σαφέστερη αντίληψη για την βραχυπρόθεσμη τάση. 

Το ενθαρρυντικό είναι, πως πέραν του τραπεζικού κλάδου σε αρκετές περιπτώσεις η αγορά έχει αναπτύξει "αντισώματα" με αποτέλεσμα να μην χαλά (ακόμη) η τάση για τον FTSE25 και τον Γενικό Δείκτη. Ειδικότερα για τον ΓΔ δεν καταγράφηκε χαμηλότερη τιμή στις διορθώσεις της τελευταίας εβδομάδος γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας προσπάθειας προς τις 650 μονάδες. Εφόσον ο ΓΔ διατηρείται πάνω από τις 635 το long σήμα για τον ΓΔ παραμένει σε ισχύ. 


Σχεδόν ανάλογη εικόνα και για τον FTSE25 παρά την υποαπόδοση του έναντι του ΓΔ και αυτό γιατί συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές "κλείνουν" με θετικό πρόσημο το μήνα. 

Αναλυτικότερα το 10,17% της Coca Cola στα 23,07 ευρώ, το 8,09% της Motor Oil στα 14,57 ευρώ, το 5,04% των Ελληνικών Πετρελαίων στα 4,79 ευρώ, το 8,72% του Μυτιληναίου στα 6,98 ευρώ κ.α. έχουν δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" για τους δύο βασικούς δείκτες (ΓΔ και FTSE25) σε αντίθεση με τον τραπεζικό. Εξισορροπώντας σε μεγάλο βαθμό την πίεση που υφίσταται ο ΔΤΡ. 

Για τις συνεδριάσεις, που ακολουθούν να συνεκτιμηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων με πιο ενδιαφέρουσα την περίπτωση της Jumbo. Στα 13,60 ευρώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Jumbo με απώλειες 3,48% σε διάστημα Φεβρουαρίου. 

Στα επίπεδα των 45 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος, με ενθαρρυντική την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης αποτίμησης κάτι που θα μπορούσε να συντηρηθεί για όσο το ΧΑ κυμαίνεται μεταξύ 620-660 μονάδων. 

Καλή Καθαρά Δευτέρα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v