Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κατά την τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, έστω και αν ανέκαμψε, σχετικά, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, όμως η γενικότερη εικόνα της Αγοράς συνέχισε να προβληματίζει καθώς καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι πτωτικές μετοχές ήταν σαφώς περισσότερες των ανοδικών (ενδοσυνεδριακά η αναλογία διαμορφωνόταν στο 2 προς 1), με την εικόνα να ανατρέπεται, οριακά, μέσω των τελικών δημοπρασιών.
Απόλυτα επιβεβαιωμένες οι εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι να υπάρξει η είδηση - καταλύτης που θα μπορούσε να "τροφοδοτήσει" την βραχυπρόθεσμη τάση, η επιφυλακτική εικόνα θα συνοδεύεται και από ιδιαίτερα αναιμικούς τζίρους (ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 24 συνεδριάσεων).
Σημαντικό ρόλο στην απόλυτη επιφυλακτικότητα, έπαιξε και το επερχόμενο τριήμερο αργιών, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί, από τους ενεργούς παίκτες, που επέλεξαν να δουν το ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τρίτης, χωρίς αυξημένες θέσεις.
Η προσοχή των ενεργών παικτών μεταφέρεται στις, σημερινές, προγραμματισμένες αξιολογήσεις της Ελληνικής Οικονομίας από Fitch και Moody΄ς και βέβαια στην επόμενη εβδομάδα όπου και αναμένεται η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση.
"Συνεδρίαση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα η σημερινή, με εξαίρεση τον τίτλο των ΕΛΠΕ, ο οποίος θα μπορούσε να συνεχίσει ανοδικά μετά τα την χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του, τα οποία υποστηρίζουν υψηλότερες τιμές. Δεν αποκλείεται να δούμε την μετοχή να δοκιμάζει εκ νέου την περιοχή των 5,5 - 6,00 ευρώ/μτχ. Ο κύκλος των εταιρικών αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ευνοήσει τους αγοραστές στις εταιρείες που παρακολουθούμε αν και οι εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση μπορούν να ακυρώσουν όλους τους καταλύτες" είναι οι εκτιμήσεις - διαπιστώσεις του τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.
"Η σημερινή συνεδρίαση, τελευταία της εβδομάδος, κυμάνθηκε σε μικρό εύρος ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές. Το ΔΝΤ θέλει σαφή, προκαταβολική, συγκεκριμένη και αναλυτική δέσμευση των Εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμα και αν αυτή πραγματοποιηθεί σε μελλοντικό στάδιο, όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.
Συμπτωματικά, το ίδιο ακριβώς θέλει και η Ελληνική Αγορά, η οποία μετά την συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ είχε απογοητευθεί, καθώς θεώρησε ότι το Ταμείο είχε υπαναχωρήσει από την θέση του αυτή, προς χάρη της προεκλογικής καμπάνιας της Καγκελαρίου. Κάθε είδηση που θα επηρεάζει θετικά, ή αρνητικά το χρονοδιάγραμμα της ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, θα προκαλεί τεράστια μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αξιών. Μία μικρή γεύση πήραμε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Αξίζει να σημειωθεί η πλήρης επιβεβαίωση της ΑΧΕΠΕΥ, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος μικρότερο των έξι μονάδων, με εμφανή την έλλειψη διάθεσης στηρίξεων από τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους.
"H οικονομική κρίση της Ελλάδας αποτελεί κατά κύριο λόγο πρόβλημα της Ευρώπης", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν. Όπως επισημαίνει η "Wall Street Journal", oι δηλώσεις του κ. Μνούτσιν μπορεί να υποδηλώνουν ότι η νέα Αμερικάνικη Κυβέρνηση θα ενθαρρύνει το ΔΝΤ να κρατήσει την σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα.
Σε άρθρο που υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπσφελντ, ο Πολ Τόμσεν και ο Σον Χάγκαν, το Ταμείο διακρίνει δύο διαφορετικές κατηγορίες Χωρών με μη βιώσιμο χρέος.
Στην πρώτη συγκαταλέγει τις Χώρες με δάνεια προς τον Ιδιωτικό τομέα. Στην περίπτωση αυτή η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να γίνεται στην αρχή του προγράμματος, ή στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Στη δεύτερη κατηγορία, περιλαμβάνονται οι Χώρες με δάνεια προς τον Επίσημο τομέα. Οι τρεις οικονομολόγοι, χωρίς να κατονομάζουν την Ελλάδα, τονίζουν πως "στις περιπτώσεις αυτές, η δέσμευση για την πραγματοποίηση της ελάφρυνσης θα πρέπει να γίνεται στην αρχή του προγράμματος και να είναι αρκούντως αξιόπιστη".
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων της Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Καγκελαρία, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε το Ελληνικό ζήτημα, η οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt" διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες "η Γερμανίδα Καγκελάριος έδειξε στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις ζητούμενες από το Ταμείο ελαφρύνσεις στο Ελληνικό χρέος, υπό όρους".
"Τα προγράμματα διάσωσης θέτουν τις βάσεις για να μπει η Χώρα σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης", τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στη γενική συνέλευση της Τράπεζας. "Η Χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέο κύμα αβεβαιότητας αν δεν υπάρξει γρήγορα λύση στο θέμα της διαπραγμάτευσης", τόνισε αλλά εκτίμησε ότι αν Κυβέρνηση και Θεσμοί επιδείξουν ευελιξία η συμφωνία μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα" εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε τα περισσότερα χαρακτηριστικά της αμέσως προηγούμενης, όμως σήμερα οι αγοραστές και οι τελικές δημοπρασίες δεν "πρόλαβαν" να γυρίσουν βασικούς δείκτες και επιμέρους Τραπεζικές μετοχές, σε θετικό πρόσημο.
To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Αντίθετα, μάλιστα, οι τελικές δημοπρασίες επεφύλασσαν μικρές αρνητικές εκπλήξεις για τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, που είχαν σαν αποτέλεσμα ο τίτλος της Alpha Bank (-3,43%) να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-2,20%, βλ. διάγραμμα) και οι υπόλοιπες μετοχές των συστημικών Τραπεζών με αξιοσημείωτες απώλειες.
Εμφατική εξαίρεση ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+1,27%), καθώς ήταν η μοναδική μετοχή από το σύνολο των τίτλων του 25αρη, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.
Η μετοχή συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έστω και αν υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 4,9 ευρώ (+3,59%). Τεχνικά, ο πρώτος στόχος "πληρώθηκε" και βραχυπρόθεσμα θέλει προσοχή. Το 4,74 κοντινή και το 4,64 κύρια στήριξη. Μία κατοχύρωση των 4,90 - 4,94 ευρώ, σε κλείσιμο, μπορεί να δώσει συνέχιση της ανοδικής κίνησης.
Από τις μετοχές του FTSE25, προβλημάτισε το κλείσιμο των ΟΠΑΠ (-2%) και Σαράντη (-2,82%) και κατά δεύτερο λόγο του Τιτάνα (-1,14%) αν και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, ενώ από την πλευρά των θετικά διακριθέντων με κέρδη μεγαλύτερα του 1% έκλεισαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Viohalco.
Τεχνικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αναίρεσε τις "υποσχέσεις" που άφησε η χθεσινή, καθώς για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,82%) χάθηκε η πρώτη στήριξη των 1731 μονάδων. Οι 1742 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση, που διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 1757. "Intraday position long" με "stop" τις 1654 μονάδες.
Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη παραμένει αποφασιστική η πρώτη στήριξη στις 642 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 652, προκειμένου ο Δείκτης να δοκιμάσει εκ νέου τα σχετικά πρόσφατα υψηλά, στην περιοχή των 660 μονάδων. Το "stop" στο "intraday long" στις 639 μονάδες.
Σαφώς λιγότεροι οι πρωταγωνιστές στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου η Moda Bagno (+2,8%) συμπλήρωσε "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αγοραστές κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον Νηρέα (+5%), πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Υγεία (+0,45%) που υποχώρησε από τα πρωινά υψηλά των 0,237 ευρώ (+7,24%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Έλαστρον (+3,49%), ενώ η προνομιούχος μετοχή του Τιτάνα (+1,52%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 16,00 ευρώ, που σημαίνει υψηλά 8ετιας και πλέον.
Σε υψηλά 8ετίας το προνόμιο του Τιτάνα
Σημαντική η μεταβλητότητα στην μετοχή της Frigoglass, που ξεκίνησε την συνεδρίαση με "ανοδική ουρά", στον απόηχο της συμφωνίας της εταιρείας με τους Πιστωτές. Ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,15 ευρώ (+7,14%), όμως από εκεί και πέρα επικράτησαν προβληματισμοί για το επερχόμενο dilution, η μετοχή υποχώρησε μέχρι τα 0,118 ευρώ (-15,71%) και ολοκλήρωσε, μεσοσταθμικά, την συνεδρίαση στα 0,131 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 6,43% και σημαντικό ανεκτέλεστο πωλήσεων.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 0,92%. Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 0,11%, συμπληρώνοντας έξι πτωτικές εβδομάδες και μία ανοδική, στις τελευταίες επτά.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 0,27% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 8,69%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η τρίτη κατά σειρά χαμηλότερη τοπική κορυφή του Γενικού Δείκτη στο επίπεδο των 670 με 660 μονάδων, έχει δημιουργήσει ανοδική ανασφάλεια και βραχυχρόνια δυσπραγία , αφήνοντας έτσι καθοδικό χώρο προσέγγισης της στήριξης των 635 μονάδων" εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος.
Αλλαγή στο υπάρχον βραχυχρόνιο καθοδικό τέμπο μπορεί να προκληθεί με την επανείσοδο του Δείκτη άνω των 655 μονάδων, έχοντας όμως ανά χείρας έναν ισχυρό τζίρο συναλλαγών. Αντιθέτως μια πιθανή καθοδική τμήση της γνωστής ζώνης στήριξης των 635 με 630 μονάδων, θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα κατάβαση προς την περιοχή ορόσημο των 610 μονάδων.
Γενικά αυτό που διαφαίνεται στο ημερήσιο chart τιμών του Δείκτη, είναι ότι μετά από σχεδόν 69 συνεδριάσεις με σχηματισμούς 5 τοπικών κορυφών και 3 τοπικών πυθμένων, πάνω από το όριο των 600 μονάδων, η "άμμος στην ανοδική κλεψύδρα πλησιάζει στο τέλος της".
Για το λόγο αυτό, απαιτείται στις επόμενες 7 με 10 συνεδριάσεις μια βίαιη αλλαγή επιπέδου διακύμανσης, με ανοδική φυγή άνω των 690 με 700 μονάδων.
Για 4η φορά από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το που περνάει ανοδικά την περιοχή των 1760 μονάδων, τίθεται αμέσως υποψήφιος για την αποτύπωση ενός “Bearish reversal” σχηματισμού. Η λήξη του εν λόγω διαγραμματικού φαινομένου θα επιτελεσθεί μόνο με τη βίαιη ανοδική διαφυγή από το επίπεδο των 1800 μονάδων. Προς το παρόν αυτό που επιζητούν οι αγοραστές είναι η μη πλήρωση του ανοδικού "χάσματος" της προηγούμενης Δευτέρας μεταξύ των 1715 με 1700 μονάδων.
Στον Τραπεζικό δείκτη η δημιουργία ενός “Gravestone Doji Candlestick” την περασμένη Τρίτη έφερε γρήγορες ρευστοποιήσεις κάτω από την πολύ κρίσιμη ζώνη αντίστασης των 850 με 845 μονάδων.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, "το καλό νέο για τους 'Bulls' θα ήταν το άτμητο της στήριξης στην περιοχή των 765 με 755 μονάδων, καθώς θα έδινε μια νέα ανοδική κίνηση προς τις 810 μονάδες".
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,10%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Κορεάτη Kospi (-0,64%).
Αξιοσημείωτες οι απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις υποχώρησης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Κέρδη για τον Χρυσό, υποχωρούν χαμηλότερα Ευρώ και Πετρέλαιο.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο μηνιαίος, Γαλλικός, δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του "Insee" παρέμεινε αμετάβλητος στις 100 μονάδες, το Φεβρουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007, όσο ανέμεναν και οι αναλυτές.
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το σχέδιο διάσωσης της 'Banca Monte dei Paschi di Siena", δήλωσαν εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 3,7%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο και κατά 5,5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στις 555.000, χαμηλότερα όμως από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, διολίσθησε στις 96,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, ελαφρώς καλύτερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για πτώση στις 95,7 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, ούτε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ ούτε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, θέλησαν να απαντήσουν στο μπρίφινγκ της Παρασκευής στην ερώτηση της "DW" κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες της "Handelsblatt" ότι η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατέληξαν την Τετάρτη σε συνεννόηση σε ότι αφορά το Ελληνικό χρέος.
Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατ. ευρώ, λήξεως 1 Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "καμπανάκι για τον ορατό κίνδυνο να εκτροχιαστούν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εφόσον δεν ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, σήμανε για άλλη μια φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ. Ο διοικητής της ΤτΕ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι τον περασμένο Γενάρη υπήρξε επιτάχυνση της εισροής νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μείωση της ανταπόκρισης των οφειλετών στις προτεινόμενες ρυθμίσεις".
Την τιμή - στόχο των 15,2 ευρώ και τη σύσταση "outperform" διατηρεί η Piraeus Sec. για τη μετοχή της Jumbo. H χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης για το α΄ εξάμηνο της χρήσης 2016/2017 θα ανέλθουν στα 81,1 εκατ. και τα EBITDA στα 116,4 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο του οικονομικού έτους η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της εισηγμένης θα διαμορφωθούν στα 131,5 εκατ. και οι πωλήσεις στα 688,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου στις 28 Φεβρουαρίου.
Υψηλότερα των προβλέψεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου των ΕΛΠΕ η Pantelakis Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί την τιμή - στόχο των 4,5 ευρώ και τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή της εισηγμένης. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει ισχυρές της επιδόσεις από το κομμάτι της Διύλισης, ενώ αναφέρει ότι το μέρισμα που προανήγγειλε η εισηγμένη (0,20 ευρώ) ήταν υψηλότερο των εκτιμήσεών της.
Στα 13,5 ευρώ από 11,6 πριν, αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo η Citigroup, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "neutral". Ο Διεθνής Οίκος αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για τα μεγέθη της εισηγμένης. Για τη χρήση που κλείνει τον Ιούνιο του 2017 εκτιμά ότι η Jumbo θα καταγράψει κέρδη 126,4 εκατ. και πωλήσεις 683 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπεται να ανέλθουν στα 0,93 ευρώ, ενώ το μέρισμα, σύμφωνα με την Citi, στα 0,26 ευρώ.
"Η Jumbo αναμένεται να εμφανίσει ικανοποιητικά αποτελέσματα στο εξάμηνο της σαιζόν 2016-2017", εκτιμά η IBG σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή - στόχο στα 14,99 ευρώ. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα ανέλθουν στα 77,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7% σε ετήσια βάση. Τα EBITDA προβλέπεται να ανέλθουν στα 114 εκατ. ευρώ, με αύξηση 8% στο έτος. Σημειώνεται ότι η εισηγμένη έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση των πωλήσεων στην εν λόγω περίοδο κατά 8,1% στα 401,9 εκατ. ευρώ.
"Μέτρια αποτελέσματα στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να ανακοινώσει ο ΟΤΕ", σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, σε έκθεσή της οποίας διατηρείται η σύσταση "buy" και τιμή - στόχος στα 10,8 ευρώ. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα μεγέθη του ΟΤΕ αναμένεται να δεχτούν πιέσεις λόγω του ισχνού οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, των επιπτώσεων από τα νέα φορολογικά μέτρα στην κατανάλωση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος στη Ρουμανία.
Προβλέπει πτώση των εσόδων στο Q4 κατά 0,8% στο 1,03 δισ. ευρώ, με τα pro forma EBITDA να υποχωρούν 4,5% στα 332,8 εκατ. ευρώ και τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να καταγράφουν απώλειες 19,7% σε ετήσια βάση, στα 58,1 εκατ. ευρώ.
"Τα μεγέθη του ΟΤΕ θα μπορούσαν να επιτρέψουν πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική στο κοντινό μέλλον", σχολιάζει η IBG.
Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 2 Μαρτίου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 642,89 μονάδες (-1,02%). Ακολούθησε αντίδραση μέχρι τις 648,58 (-0,14%), στις 17.00 βρέθηκε στις 647,03 μονάδες (-0,38%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 645,37 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,64%.
Ο τζίρος βυθίστηκε στα 25,6 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ), ενώ ΟΠΑΠ και Alpha Bank "απασχόλησαν" το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίος, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank και ΟΠΑΠ και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Lamda Development.
Ισοβαρής η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι σημείωσαν ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 9%, όλοι με ελάχιστες συναλλαγές.
----ΧΠΑ
Νέα αλλαγή κλίματος και τελικού προσήμου και στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την υποχώρηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (63.508 συμβόλαια).
Στα 7.702 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.862, 1.810 για τον Μάρτιο και 52 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.731,25) κινήθηκε μεταξύ 1.723 και 1.743 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (260.033 Εθνική, 5.000 Ελ. Πετρέλαια, 25.000 Eurobank, 75.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.027), Πειραιώς (17.096), Εθνική (30.139), MIG (1.848), Alpha Bank (3.885), Μυτιληναίο (411), Ελ. Πετρέλαια (801), ΔΕΗ (278), ΟΤΕ (478), ΟΠΑΠ (137), Ελλάκτωρ (141).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (12.778.038 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (9.286.345 τεμ.) και Eurobank (3.183.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.