Συνεχίζονται τα ρεκόρ στη Wall Street, στο ΧΑ επέστρεψαν τα κέρδη οι τράπεζες.
Κατοχύρωση θέσεων στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια την κατά 3,84% υποχώρηση του ΔΤΡ, στις 774,78 μονάδες.
Συνολικότερο "γύρισμα" του FTSE25 προς τις 1.737,89 μονάδες, με πωλητές στις 16 από τις 25 μετοχές του δείκτη, με τις Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, FF Group, αλλά και με Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή σταθερές.
Λίγο ως πολύ φυσιολογική η χθεσινή υποχώρηση, από τη στιγμή που δεν ήταν πειστική η προσπάθεια υπέρβασης των 660/670 μονάδων, σε μία εκ προοιμίου αμφίσημη ανάγνωση των αποτελεσμάτων του Eurogroup της Δευτέρας.
Ηταν προφανές πως μετά τον αρχικό... πανηγυρικό χαρακτήρα, που επιχειρήθηκε να δοθεί από την κυβέρνηση, το κλίμα θα αμβλυνόταν καθώς ήταν προφανές πως μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα μεσολαβήσει χρόνος.
Εστιάζαμε χθες στην αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup πως οι δανειστές δεν βιάζονται, ενώ οι υποχρεώσεις της Αθήνας δεν επείγουν, προϊδεάζοντας τους νουνεχείς για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η χθεσινοβραδινή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ δεν μας έκανε σοφότερους, καθώς το συμπέρασμα από τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ είναι: πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά χρέος.
Και εδώ έγκειται το «κλειδί» για τη συνέχεια, δηλαδή εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η ΕΚΤ να προχωρήσει στην προοπτική της απόφασης για την ένταξη στο QE, όπως υποστηρίζουν οι πιο αισιόδοξοι, ή εάν αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται για αργότερα.
Από την απάντηση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό κατ' αρχάς η βραχυπρόθεσμη τάση για τον τραπεζικό κλάδο, συνακόλουθα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Οι μεν αισιόδοξοι εκτιμούν πως για τον Μάριο Ντράγκι θα μπορεί να αρκεί μία ρητή αναφορά για την προοπτική εξέτασης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (άραγε μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου;), οι δε απαισιόδοξοι θεωρούν ήδη... τελειωμένο το όλον θέμα.
Εκτίμησή μου πως μέχρι τις 27 Απριλίου -οπότε το ίσως έσχατο περιθώριο για την ΕΚΤ- θα μεσολαβήσουν πολλά, μα πάρα πολλά επεισόδια τόσο εντός όσο εκτός, που θα συντηρούν την εναλλαγή της στάσης των traders και της τάσης για βασικούς δείκτες και μετοχές.
Σημειώνουμε πως η χθεσινή διόρθωση πραγματοποιήθηκε με τζίρο 40,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσος ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας αλλά χαμηλότερος της Παρασκευής (50 ) και της Τρίτης (60 εκατ. ευρώ), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σήμερα-αύριο.
Προσεγγίζουμε τη βραχυπρόθεσμη τάση με ορίζοντα τη σημερινή-αυριανή συνεδρίαση, συνεκτιμώντας την πιθανή ετυμηγορία των Fitch και Moody's, την αργία της Καθαράς Δευτέρας, την πυκνότητα του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι το ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τρίτης, που είναι και η τελευταία του Φεβρουαρίου.
Μέχρι τώρα ο ΓΔ "μετράει" απόδοση 1,23% σε μηνιαίο, αλλά ο τραπεζικός μετράει απώλειες 2,79% στο ίδιο διάστημα, με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε θετικό πρόσημο, κάτι που κάνει τη διαφορά και αποτυπώνει την απόκλιση τραπεζικού - μη τραπεζικού μέρους του FTSE25.
Για τον ΔΤΡ, η διόρθωση έφθασε έως τη στήριξη των 765-770, που υπό Κ.Σ. μπορεί να βγάλει αντίδραση, ειδάλλως ο δείκτης θα κινδυνεύσει με περαιτέρω υποχώρηση προς τις 740 μονάδες.
Για τον FTSE25 η διάσπαση των 1.738 παραπέμπει σε πιθανή υποχώρηση έως τις 1.714, που είναι σημαντική στήριξη.
Ελληνικά Πετρέλαια μετά το χθεσινό 5,15% είναι σε long τάση, όπως και ο ΟΤΕ που "βλέπει" πάλι τα 9 ευρώ, ενώ το FF Group έδωσε την αντίδραση από το "διπλό χαμηλό", με στόχο τα 19,50 ευρώ.