XA: Η αντίδραση και η επόμενη ημέρα

Παραμένει το θετικό μομέντουμ παρά την υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας. Σε ρόλο οδηγού βρίσκονται οι τράπεζες. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά όρια και τι χρειάζεται να δοκιμάσει η αγορά κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

XA: Η αντίδραση και η επόμενη ημέρα

Στο χθεσινό, μετασυνεδριακό, σχόλιο, σαν επίλογο η στήλη ανέφερε: "Προσοχή, καθώς οι εξελίξεις με προσδιορισμό της ημερομηνίας επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας και αφού η Ελληνική Κυβέρνηση δέχτηκε την 'προνομοθέτηση μέτρων' αναμένεται να αλλάξουν σκηνικό και τζίρο στο Χ.Α., από αύριο κιόλας, με το σύνολο των traders να στρέψουν την προσοχή τους στον Τραπεζικό κλάδο".

Άρα η σημερινή εικόνα της Αγοράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόλυτα αναμενόμενη, έστω και αν δημιούργησε σημαντικούς προβληματισμούς η υποχώρηση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, αλλά και των βασικών δεικτών, από τα πρωινά υψηλά, όπως και η μικρή δυστοκία του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων, αλλά το σύνολο των αναλυτών περίμενε ακόμα υψηλότερο), παρά τις "υποσχέσεις" του πρώτου ημιώρου, όπου η μικτή, αλλά και καθαρή, αξία συναλλαγών έφθασε τα 15,1 εκατ., για να κατεβάσει σημαντικά στροφές στην συνέχεια.

Οι τεχνικοί αναλυτές ήθελαν ένα κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 652 μονάδων, κάτι που επετεύχθη με την σχετική αντεπίθεση των αγοραστών κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, προκειμένου να μην δημιουργηθούν υποψίες για "πρωινό "ξεφόρτωμα", όταν βασικοί δείκτες και μετοχές συστημικών Τραπεζών "είδαν" τα υψηλά ημέρας και ει δυνατόν, επιστροφή των δεικτών προς τα αρχικά υψηλά, κάτι που θα έβαζε σε "δεύτερες σκέψεις" όσους προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Αν η αυριανή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ βγάλει κάποια θετική είδηση και αν ακολουθήσει κάποιο Παρασκευιάτικο "δώρο" από τις αξιολογήσεις των Fitch και Moody΄ς, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 700 μονάδες και του FTSE25 προς τις 1848 μονάδες.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και οι βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες, προκειμένου να κρατηθούν οι ισορροπίες από τις αρνητικές εκπλήξεις των Alpha Bank, Αεροπορίας Αιγαίου και Viohalco που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και οι οποίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας αξιοπρόσεκτο αριθμό εξαιρετικά Δεικτοβαρών τίτλων (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

To ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Από την άλλη, ίσως αξίζει αναφοράς η μάλλον επιφυλακτική υποδοχή των τελευταίων εξελίξεων από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε μικρότερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με περισσότερο εμφανή στις μακρινές λήξεις (10,91% η απόδοση του 2017, 8,23% η απόδοση του 2019 και στο 7,66% η απόδοση του 10ετους).

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec., "η υποχώρηση της Ελληνικής Κυβέρνησης δείχνει να αναβιώνει τις ελπίδες κλεισίματος της αξιολόγησης, αν και παραμένουμε επιφυλακτικοί για την συνέχεια. Για σήμερα, η αγορά θα κινηθεί ανοδικά αποτυπώνοντας και την μικρή αποκλιμάκωση της απόδοσης στα Ελληνικά ομόλογα. Αναμένουμε τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ (23/2) και ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ και Εurobank την επόμενη Πέμπτη (02 Μαρ.) και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αγοραστές στο ταμπλώ κυρίως για τις περιπτώσεις των ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Θα αναφερθούμε τις επόμενες ημέρες στο consensus της Αγοράς για του τίτλους αυτούς, ενώ επισημαίνουμε ότι η περιοχή των 5€/μτχ για τα ΕΛΠΕ και η ζώνη του 9,20 - 9,40 €/μτχ για τον ΟΤΕ είναι πιθανώς προσεγγίσιμες, αν δεν χαλάσει το κλίμα της διαπραγμάτευσης και πάλι".

"Η σημερινή και πιθανόν και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να επηρεαστούν από τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup που αποφάσισε την επιστροφή του 'κουαρτέτου' αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα. Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, αποδέχθηκε την προνομοθέτηση μέτρων στο Φορολογικό και στο Ασφαλιστικό μέτωπο, ενώ προσβλέπει στη χρηματοδότηση πρόσθετων δράσεων ύψους 3 δισ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, 100 χιλ. περίπου. Μπορεί να υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όμως αναμφίβολα έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα. Αν μη τι άλλο, δεν διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της Αγοράς σχετικά με τον προσδιορισμό της ημερομηνίας επιστροφής των Θεσμών, γεγονός που αναμένουμε να συντηρήσει το καλό κλίμα των τελευταίων ημερών, ή έστω να βοηθήσει στην διατήρηση μεγάλου μέρους των κεκτημένων. Εξ’ άλλου και μόνο η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη της Καγκελαρίου κ. Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αρκεί για διατηρήσει αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, που θα εξασφαλίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ήταν και παραμένει το μεγάλο ζητούμενο" τονίζει με έμφαση το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε επιμέρους τίτλους επικεντρώνει την προσοχή του το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance. Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και τα ημερήσια διαγράμματα, στην περίπτωση του ΟΤΕ (+3,44% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) η ζώνη των 8,65 - 8,68 ήταν το "make or break" για την συνέχεια, καθώς ανοδική διαφυγή γυρίζει την εικόνα σε "long" δίνοντας ένα πρώτο σήμα αγοράς. Αποφασιστικής σημασίας η αντίσταση των 0,66 ευρώ για την μετοχή της Eurobank (+3,08%). Σε περίπτωση που υπερκεραστεί το εν λόγω επίπεδο, ο τίτλος μπορεί να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα. Κλείνοντας η ΑΕΠΕΥ μεταφέρει την προσοχή της και στην μετοχή της Μυτιληναίος (+2,96% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), τονίζοντας πως είναι από τους λίγους τίτλους που κατάφεραν να δοκιμάσουν τα υψηλά του 2013 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει 1390 μονάδες. Η ζώνη του 7,02 - 7,20 είναι αντίσταση, με το 6,76 κοντινή στήριξη και τα 6,61 ευρώ κύρια και "Stop".

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσόρισε την πρόοδο που σημείωσαν οι Ελληνικές Αρχές στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των Θεσμών, αλλά τόνισε "πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σημαντικά ζητήματα και είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής".

"Είναι γεγονός πως σε όλους μας αρέσει το Ελληνικό δράμα, όχι όμως για επτά χρόνια", δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο αντιπρόθεδρος της Partners Group και πρώην γενικός διευθυντής του IIF, Charles Dallara, σημειώνοντας πως "δεν θα πρέπει να υπεραισιοδοξούμε" για τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup. Η Ελλάδα έχει βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα. Σπάνια έχω δει Αναπτυγμένη Οικονομία και μια Οικονομία του ΟΟΣΑ να αποκλίνει τόσο σε διαρθρωτικά και να είναι τόσο αναποτελεσματικά δομημένη. Νομίζω πως θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθούν κάποιες από τις δυσκολίες της Ελληνικής Οικονομίας".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "καλή βάση για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χαρακτηρίζουν τραπεζικά στελέχη τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, διατυπώνοντας ανησυχίες για το εύρος της τεχνικής δουλειάς, που πρέπει να συντελεστεί γρήγορα, ώστε να μη χαθεί περαιτέρω χρόνος. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο 'οδικός χάρτης' που συμφωνήθηκε χθες ικανοποιεί τις βασικές θέσεις των τριών Εμπλεκόμενων Μερών και επομένως θέτει τις βάσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης".

"Τις επόμενες μέρες θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Ελλάδα. Χρειάζεται πολλή δουλειά σε Φορολογικό, Ασφαλιστικό και Εργασιακά. Είναι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θα χρειαστεί πολλή τεχνική δουλειά στην Αθήνα. Δεν υπάρχει βιασύνη, καθώς δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για την Ελληνική Κυβέρνηση. Το σημαντικό είναι να παραμένει το πρόγραμμα σε τροχιά", τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.

Για πρόοδο στο θέμα της Ελλάδας έκανε λόγο το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, σημειώνοντας πως το Ταμείο θα ήθελε να φτάσει σε μια κατάσταση που να μπορεί να βοηθήσει τη Χώρα.

"Δεν έχουμε ακόμα καθορίσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας. Το βασικό ερώτημα αφορά τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, ενώ το ζήτημα του χρέους είναι δευτερεύον. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει περαιτέρω διορθώσεις στο Συνταξιοδοτικό Σύστημα για πολιτικούς λόγους, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να το κάνει αργότερα", δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο περιθώριο του Ecofin.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, βγάζει από το τραπέζι ένα σημαντικό ρίσκο, όπως η αναθέρμανση των σεναρίων για 'Grexit', επομένως δημιουργεί τις συνθήκες για βελτίωση των αποτιμήσεων στο προσεχές διάστημα.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, αξίζει να σημειωθεί ότι με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των Alpha Bank (-1,09%), Eurobank (+3,08%), Εθνικής (+3,38%), Πειραιώς (+2,16%) και Αττικής (+2,33%).

Πολύ γρήγορα, ο Τραπεζικός δείκτης (+1,23%) αναρριχήθηκε στο υψηλό ημέρας των 837,74 μονάδων (+5,25%), η μετοχή της Alpha Bank στο υψηλό των 1,91 ευρώ (+3,8%), της Εθνικής στα 0,251 ευρώ (+5,91%), της Eurobank στα 0,659 ευρώ (+6,81%) και της Πειραιώς στα 0,198 ευρώ (+7,03%).

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αν συνεχιστεί η "βόρεια" κίνηση, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,85 και 1,93 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,255 ευρώ για την Εθνική, στα 0,66 ευρώ ("make or brake") για την Eurobank και στα 0,19 - 0,20 ευρώ για την Πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες, μη Τραπεζικές, μετοχές του FTSE25, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Folli Follie Group (+3,14%, αλλά είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις). Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 17,31 ευρώ, με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 18,77 - 18,82 και 19,08 - 19,25 ευρώ.

Στο υψηλό ημέρας με κέρδη 4,02% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος του ΟΠΑΠ, που έχει σαν βασικό ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 8,83 ευρώ, για να γυρίσει το ημερήσιο διάγραμμα σε "long".

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και σήμερα έκανε την εμφάνισή της η "παράξενη" εντολή αγοράς, περίπου 1 εκατ. τεμ. στα 4,03 ευρώ (η δημόσια πρόταση στα 4,02) για την FHL Κυριακίδης (0%), με ελάχιστες συναλλαγές "μετράει" 12 ανοδικές και 3 αμετάβλητες στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις η Axon (+9,26%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Ιντρακόμ (+2,91%), με αυξομειώσεις του όγκου η κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,71 ευρώ (κλείσιμο 30/1) για την Έλαστρον (+3,22%), ενώ 5 ανοδικές συνεδριάσεις και 1 αμετάβλητη, αθροίζει στις τελευταίες 6 συνεδριάσεις ο τίτλος της Αλουμύλ (+4,33%) που δείχνει να προσεγγίζει τα υψηλά 21 μηνών, επαναφέροντας στην μνήμη φήμες του παρελθόντος (!)

Πλησιάζει υψηλά 21 μηνών η μετοχή της Αλουμύλ

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,62%), σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 1750 είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση και μόνο μία διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει το 1708 και το 1690. Τα 1780 και 1797 επόμενες αντιστάσεις. "Intraday position long" με "stop" τις 1654 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε τεχνικό "χάσμα" στις 1737,94 - 1746,93 μονάδες.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι 652 μονάδες δείχνουν σαν πρώτη στήριξη και μόνο χαμηλότερο κλείσιμο μπορεί να ανακόψει την ορμή και να δοκιμάσει το 641. Το 661 και 670 επόμενες αντιστάσεις
Έκλεισε το "gap" στις 655,43 - 656,25 μονάδες, όμως άνοιξε καινούργιο στις 647,58 - 650,59 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μικρή δόση 'λευκού καπνού' προέκυψε από το χθεσινό Eurogroup με τους Τροϊκανούς να επιστρέφουν στις διαπραγματεύσεις σε μία εβδομάδα, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις στο επόμενο Eurogroup - ορόσημο του Μαρτίου να κλείσει η αξιολόγηση" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δέχθηκε να νομοθετήσει μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ που πιθανόν θα τύχουν εφαρμογής το 2019, λαμβάνοντας την ομιχλώδη προσδοκία για χρηματοδοτήσεις ισόποσου ύψους δράσεων με τη δημιουργία ορισμένου ύψους θέσεων απασχόλησης. Ακόμη, η έκβαση των αυριανών συναντήσεων των Μέρκελ - Γιούνκερ - Λαγκάρντ θα κρίνουν αν υπάρξουν οποιασδήποτε μορφής εξελίξεις για το χρέος και αν η ένταξη Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση μπορεί να γίνει στον εγγύς μέλλον.

Το Χρηματιστήριο έχει αφουγκραστεί με θετική διάθεση τις εξελίξεις αυτές, με τα αλλεπάλληλα θετικά πρόσημα του Γενικού Δείκτη και τη σχετική συναλλακτική βελτίωση, διαμορφώνοντας νέα και ελπιδοφόρα τεχνικά δεδομένα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι συμφωνία ακόμη δεν έχουμε, συνεχίζεται η συγκρατημένη συμπεριφορά των επενδυτών, που ενεργούν με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα προκαλώντας αυξημένη μεταβλητότητα. Λείπει δηλαδή ο ισχυρός εκείνος όγκος κεφαλαίων μακράς πνοής που θα αναβαθμίζει σε τριψήφια επίπεδα την αξία των συναλλαγών, προκαλώντας την απνευστί ανοδική κίνηση των δεικτών, τόσο των μετοχών υψηλής, όσο και εκείνων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Επομένως, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί κλίμα βεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, διατηρώντας, ωστόσο, σε ικανοποιητικό επίπεδο τον πήχη των προσδοκιών, με βασικό "άγνωστο" τον προσδιορισμό της χρονικής στιγμής που το σκηνικό θα αλλάξει, σηματοδοτώντας την πεποίθηση ότι ξεκινάει η επανεκκίνηση της Οικονομίας, που συνεχίζει να βιώνει τη δυσπραγία και το χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης.

Ενδεικτικά, οι καταθέσεις του Ιανουαρίου καταγράφουν υποχώρηση.

Στο εξωτερικό, τα δημοσιευόμενα εταιρικά αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, ιδιαίτερα εκείνα των Αμερικανικών εταιρειών. Ωστόσο, θα χρειαστεί η συνέχιση της βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας, ώστε παρόντες πολλαπλασιαστές να εκλογικευθούν, όπως έχει ήδη προεξοφληθεί και αποτυπώνεται στους αριθμούς (τρέχων πολλαπλασιαστής του S&P 500 στο 22, μελλοντικός στο 17 περίπου).

Για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί η συνέχιση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και η διατήρηση της Παγκοσμιοποίησης, εξέλιξη που είναι πιθανό να μη συμβεί με τον Ντόναλντ Τράμπ Πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει τηρήσει χαμηλούς τόνους.

"Παραμένει, επομένως, ο σκεπτικισμός σε σχέση με τη διατηρησιμότητα των επιδόσεων των δεικτών των Διεθνών Αγορών, ενόψει μάλιστα της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου για 3 τουλάχιστον Ευρωπαϊκές Χώρες" όπως τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,89%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,76%).

Μικτά πρόσημα και στην Ευρώπη, ενώ με θετικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη για το Πετρέλαιο, πιέζονται χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε πως έχει αποπληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 50% των δανείων που έλαβε από τον Οργανισμό το 2011. Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως επέστρεψε στο Ταμείο 1,7 δισ. ευρώ, ένα ποσό που ήταν προγραμματισμένο να καταβληθεί το 2019. Αυτό σημαίνει πως η Πορτογαλία έχει επιστρέψει ήδη 13 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

"Οι κατοικίες στις Γερμανικές Πόλεις είναι υπερκοστολογημένες κατά μέχρι και 30%", προειδοποίησε η Bundesbank. "Οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν πέρυσι άνοδο 8% σε 127 Πόλεις, από μια μέση αύξηση 6,75% κάθε χρόνο την περίοδο μεταξύ 2010 και 2015", επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά δύο τρίτα από το 2010 στις επτά μεγαλύτερες Πόλεις της Χώρας: το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο, την Κολωνία, τη Φρανκφούρτη, τη Στουτγάρδη και το Ντίσελντορφ.

Οι παραγγελίες στη Βρετανική βιομηχανία μεταποίησης άγγιξαν υψηλά δύο ετών το Φεβρουάριο, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI). Η CBI, ένα lobby group εργοδοτών, τόνισε στη μηνιαία έρευνά της για την εμπιστοσύνη πως ο τομέας της Μεταποίησης έδειξε ότι ο δείκτης για τις παραγγελίες συνολικά διαμορφώθηκε σε +8 το Φεβρουάριο. Πρόκειται για την υψηλότερη ανάπτυξη από το Φεβρουάριο του 2015. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της "Wall Street Journal" ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη σε +2 από +5 τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης του επόμενου τριμήνου αυξήθηκαν σε +32 από +28 τον Ιανουάριο. Η ανάγνωση του Φεβρουαρίου είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2011.

Η Βρετανία εμφάνισε τον Ιανουάριο το μεγαλύτερο πλεόνασμα γι’ αυτό τον μήνα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS", καθώς τα Δημόσια Οικονομικά τονώθηκαν από τα υψηλότερα έσοδα και τις εισπράξεις υπεραξίας.

Η "ONS" ανέφερε ότι η Βρετανική Κυβέρνηση έλαβε τον Ιανουάριο 9,4 δισ. Στερλίνες παραπάνω σε έσοδα, απ’ ότι ξόδεψε σε Δημόσιες παροχές. Το πλεόνασμα ήταν τον προηγούμενο μήνα κατά 0,3 δισ. Στερλίνες μεγαλύτερο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2015, αλλά σημαντικά μικρότερο από τα 13,9 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές της "Wall Street Journal".

Αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Ο Γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,3% σε ετήσιους όρους τον Ιανουάριο. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε 0,2% χαμηλότερα στο μήνα. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα, προέβλεπαν ετήσια άνοδο 1,4% στις τιμές καταναλωτή.

Ο σύνθετος PMI εκτοξεύτηκε σε 56,2 από 54,1 τον Ιανουάριο, τόνισε σήμερα η "IHS Markit". Ο PMI Υπηρεσιών άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά του από τα μέσα του 2011 και μετά, ενώ η μέτρηση για τη Γαλλική Μεταποίηση παρέμεινε αμετάβλητη.

Ο προκαταρκτικός, σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη, ενισχύθηκε σε 56 το Φεβρουάριο, δηλαδή στα υψηλότερά του από τον Απρίλιο του 2011. Τον Ιανουάριο η μέτρηση είχε διαμορφωθεί σε 54,4, ενώ για το Φεβρουάριο οι οικονομολόγοι ανέμεναν υποχώρηση σε 54,3.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η επέκταση των τομέων της Μεταποίησης και των Υπηρεσιών επιβραδύνθηκε το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη. Ο δείκτης PMI της Markit που καταγράφει τη μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε στις 54,3 μονάδες από 55 μονάδες τον Ιανουάριο.

Αντίστοιχος δείκτης για τις Υπηρεσίες διολίσθησε στις 53,9 μονάδες, από το υψηλό των 14 μηνών των 55,6 μονάδων που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, τα επίπεδα αυτά είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων δύο μηνών και για τους δύο δείκτες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον Ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 29.817 θέσεις εργασίας, επίδοση που είναι η χειρότερη από το 2001 οπότε υπάρχουν στοιχεία.

"Ο ΟΤΕ αναμένεται να ανακοινώσει ένα 'χλιαρό' δ' τρίμηνο στις 2 Μαρτίου", επισημαίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" με τιμή-στόχο στα 11,3 ευρώ.

"Ως τον Ιούνιο θα 'τραβήξουν' οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και Πιστωτών", αναφέρει η Citi σε έκθεσή της μετά το χθεσινό Eurogroup, επισημαίνοντας ότι "η Αθήνα δεν έχει επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες και όπως συνήθως οι διαπραγματεύσεις θα πάνε μόλις λίγες εβδομάδες πριν την επόμενη αποπληρωμή χρέους τον Ιούλιο".

"Η είδηση της επιστροφής των Πιστωτών στην Ελλάδα, για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, προκάλεσε πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, όμως δεν είμαστε πεπεισμένοι πως θα υπάρξει συμφωνία για να διασφαλιστεί το μέλλον της Χώρας στην Ευρωζώνη", σχολιάζει η Capital Economics, επισημαίνοντας ότι "στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα περιλαμβάνεται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που δύσκολα θα μπορέσει να περάσει η κυβέρνηση".

Καθαρά κέρδη ύψους 136 εκατ. ευρώ θα ανακοινώσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια για το δ' τρίμηνο, όπως προβλέπει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" και την τιμή-στόχο των 5,7 ευρώ.

Στα επιμέρους και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επέστρεψε σε συναλλαγές η μετοχή της ΑΕΓΕΚ (+18,42%), διότι ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή, δεδομένου ότι η εταιρεία προέβη, την 20.02.2017, σε δημοσίευση της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης της περιόδου 01.01 - 30.06 2016.Οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία "Επιτήρηση".

Όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 660,56 μονάδες (+2,26%), όμως η σταδιακή αποδυνάμωση των αγοραστών τον έφερε να υποχωρεί μέχρι τις 650,59 μονάδες (+0,72%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 655,49 και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 655,2 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,43%.

Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 66,7 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ), ενώ το 49,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από τις Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου και Τέρνα Ενεργειακή.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα, με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό ανόδου, οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές.

---ΧΠΑ

Επιμένει στο θετικό πρόσημο, ακολουθώντας κατά πόδας την "spot" Αγορά και η Αγορά Παραγώγων, ενώ η σημερινή άνοδος συνδυάστηκε με αυξημένες συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (110.014 συμβόλαια).

Στα 7.670 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.607, 3.584 για τον Μάρτιο και 23 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.761,5) κινήθηκε μεταξύ 1.746,25 και 1.777,5 και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (150.000 Εθνική, 13.889 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.278), Πειραιώς (38.175), Εθνική (45.223), MIG (1.467), Alpha Bank (9.434), Μυτιληναίο (611), Viohalco (130), Ελ. Πετρέλαια (337), ΔΕΗ (914), ΟΤΕ (1.201), ΓΕΚ (163), ΟΠΑΠ (738).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.753.464 τεμ.), Alpha Bank (4.336.115 τεμ.), Εθνική (10.544.187 τεμ.) και Eurobank (4.898.896 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v