Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Μικρές απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τον ΓΔ στην περιοχή των 645 μονάδων. Απώλειες για Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Coca Cola, Πειραιώς. Κέρδη καταγράφουν ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος. Χαμηλός ο τζίρος. Στο προσκήνιο η διπλή αξιολόγηση από Fitch, Μοοdy's.

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Με ήπιες ρευστοποιήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση και συνεχίζει χαμηλότερα προς τις 645 μονάδες. Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές αλλά και σε blue chips, καθότι τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με 3ήμερο να μεσολαβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Τρίτης, που είναι και η τελευταία για τον Φεβρουάριο.

Ανάλογο κλίμα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα εταιρικά αποτελέσματα στο προσκήνιο και ενδεικτικό το μείον 0,25% του DAX προς τις 11.990 μονάδες. Ανάλογη τάση σε Λονδίνο, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη.

Στα πρώτα κρίσιμα λεπτά της συνεδρίασης, οπότε δοκιμάσθηκαν οι κοντινότερες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, υπήρξε απόλυτη σύμπνοια πωλητών - αγοραστών, με αποτέλεσμα την απορρόφηση της όποιας προσφοράς έως τα επίπεδα των 645 μονάδων για τον ΓΔ, έως των 1.732 για τον FTSE25 και έως των 775 μονάδων για τον ΔΤΡ, by the book, που λένε.

Μετά τις 12.20 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,7% κινούμενος στις 645 μονάδες. Το 57% του χαμηλού τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική, που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων).

Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος σε μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, του Τιτάνα, του ΟΤΕ αλλά και των Μυτιληναίου, MIG, ΟΠΑΠ κ.α., αν και ο ρυθμός συναλλαγών είναι βραδύτερος από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Εντός των ορίων της επιτρεπόμενης -τεχνικά- υποχώρησης και οι τρεις βασικοί δείκτες, με την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη χαμηλότερα.

Σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Σαράντη η εστίαση των αγοραστών όσον αφορά στον FTSE25,
σε ΥΓΕΙΑ, MIG, Καράτζη το ενδιαφέρον από τα μεσαία.

Στο 25/56 περίπου η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών, με ενδεικτικό το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό υποχώρησης στις τράπεζες καταγράφεται για τη μετοχή της Πειραιώς. Απώλειες ωστόσο καταγράφουν Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.

Πιο σαφή εικόνα των ξένων θα έχουμε μετά τις 13:30-14:00, λαμβάνοντας υπόψη την όποια διάθεση για προεξόφληση της θέσης των Moody's και Fitch, συνεκτιμώντας δε πως μέχρι τη συνεδρίαση της Τρίτης μεσολαβεί πολύς και μεστός χρόνος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v