Με το βλέμμα στο Hilton για το Χ.Α. η τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, μήνας που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κλείσει με θετικό πρόσημο για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Περιμένοντας την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο οι ξένες αγορές, με τη Wall Street να σημειώνει μικρά κέρδη στο νήμα χθες βράδυ.
Στην περιοχή των 645 μονάδων ο Γενικός Δείκτης και εάν επιτευχθεί μία μικρή αντίδραση του 0,50%, ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο συν, με τη βοήθεια των blue chips που έχουν διαμορφωμένα ανοδική φορά.
Μετά από 70 ημέρες επιστρέφουν οι δανειστές στην Αθήνα, με τους traders να τρέφουν προσδοκίες πως θα επιτευχθεί συμφωνία σε εύλογο χρόνο και ότι η χώρα έστω και στο... και πέντε θα προλάβει την ένταξη στο περίφημο QE. Αυτό παραμένει το επικρατέστερο σενάριο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίζονται από το Βερολίνο μέχρι το Αμστερνταμ και από την Ουάσιγκτον μέχρι το Λονδίνο.
Η νέα μικρή άνοδος του GREK στα 7,77 δολάρια ενισχύει την εκτίμηση των long πως η επανέναρξη των επαφών Αθήνας - δανειστών δρομολογεί διέξοδο και όχι μη συμφωνία, προφανώς με τους επώδυνους συμβιβασμούς και οπισθοχωρήσεις της ελληνικής πλευράς.
Σε στάση αναμονής οι ξένοι, κάτι που φάνηκε και στην αμφίσημη ετυμηγορία των Moody’s και Fitch το βράδυ της Παρασκευής, με την αγορά να την αποτιμά σήμερα ανάλογα.
Κλάδος-κλειδί όπου θα «μετρηθεί» και η στάση των δύο οίκων αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις πρώτες κινήσεις στη... σκακιέρα Αθηνών - δανειστών ο τραπεζικός, με τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των 765 μονάδων με σημαντικές απώλειες (2,22%) στην τελευταία συνεδρίαση αλλά εντός του εύρους μεταξύ στήριξης των 740 και αντίστασης των 780 μονάδων.
Από αύριο ο τραπεζικός κλάδος εκτιμάται πως θα δείχνει μεγαλύτερη «ευαισθησία» στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, με τον Μάρτιο να προοιωνίζεται ένας πολύ ενδιαφέρων και κρίσιμος μήνας.
Οι κινήσεις στον κλάδο εκτιμάται πως θα γίνονται παράλληλα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και με γνώμονα τις ημερομηνίες που η ΕΚΤ συνεδριάζει για θέματα νομισματικής (και μη νομισματικής) πολιτικής, δηλαδή στις (κοντινότερες) ημερομηνίες της 23ης Μαρτίου, της 5ης Απριλίου, της 27ης Απριλίου (για θέματα νομισματικής πολιτικής), για πολλούς ίσως το σημαντικότερο ορόσημο στην πορεία μας προς την επίτευξη (ή όχι) συμφωνίας.
Για τα πρώτα μέτωπα στις συναντήσεις με τους δανειστές αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη, με το υπερταμείο, τα δημοσιονομικά και την ενέργεια στις πρώτες επαφές των δύο πλευρών, με τον κλάδο της ενέργειας στο επίκεντρο, συνεκτιμώντας τις ενέργειες των ΛΑΓΗΕ, Χ.Α. και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την προοπτική δημιουργίας Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Τι... παίζει με το Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε πρωτοαναφερθεί από το Euro2day.gr στις 3 Φεβρουαρίου (στον Εκηβόλο), ένα θέμα που θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να προσδώσει δυναμική και προοπτική σε ένα μέρος της αγοράς (εάν και εφόσον τελικά υλοποιηθεί).
Βραχυπρόθεσμα σήμερα κλείνει ο Φεβρουάριος και αύριο ξεκινά ο Μάρτιος, με τις ξένες αγορές να περιμένουν την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο, σε μία συγκυρία που αναζωπυρώνονται σενάρια για δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία, με συνέπεια τις πιέσεις στην αγγλική στερλίνα. Ο διεθνής παράγων είναι μία παράμετρος που θα βαρύνει περισσότερο από τούδε και στο εξής, καθότι ακολουθούν οι κινήσεις της Fed, η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία (στις 10 Μαρτίου), οι εκλογές στην Ολλανδία (στις 15 Μαρτίου) κ.ο.κ.
Με κατ’ αρχήν ζητούμενο για σήμερα ει δυνατόν το θετικό κλείσιμο για τον Γ.Δ., η συνεδρίαση έχει ενδιαφέρον για την πορεία των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (και δευτερευόντως της ΔΕΗ), για την αντίδραση των δεικτοβαρών Coca Cola αλλά και Motor Oil, Ελληνικών Πετρελαίων (με τον κλάδο διύλισης σε long τάση), της Jumbo, των Τιτάν και FF Group.
Η κινητικότητα που σημειώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις και σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας μπορεί να έχει συνέχεια, εάν και εφόσον η αγορά παραμείνει υψηλότερα των 640 μονάδων και ο FTSE 25 δεν χάσει τις 1.710 μονάδες σε κλείσιμο.