Εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού, στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς η συνάντηση Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες, με Αξιωματούχους των Θεσμών επανέφερε τις προσδοκίες και τα βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα" υψηλού ρίσκου, τα οποία συνοδεύτηκαν από αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, επειδή τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης το Χ.Α. θα τα πληροφορηθεί μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης, θετική ένδειξη θα είναι, τουλάχιστον, η ανακοίνωση της ημερομηνίας επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.
Όμως επειδή τίποτα δεν δείχνει απόλυτα σίγουρο και η απογοητεύσεις της Αγοράς μετρώνται κατά δεκάδες, καλό θα ήταν τα χαρτοφυλάκια που δεν φημίζονται για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους, να μην "φορτώσουν εμπροσθοβαρείς θέσεις" και να ακολουθήσουν το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό "αφήστε λίγες μονάδες ανόδου, στους βιαστικούς" .
Από την άλλη, δεν χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη φαντασία, για να "υποψιαστεί" κάποιος τον κλάδο που ευνοήθηκε τα μάλα από την αλλαγή κλίματος και δεν ήταν άλλος από το Τραπεζικό ταμπλώ για δύο προφανείς λόγους.
Ο πρώτος είναι γιατί οι μετοχές των συστημικών Τραπεζών ήταν αυτές που είχαν υποστεί και τις μεγαλύτερες πιέσεις, κατά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις και δεύτερον διότι οι υψηλές συναλλαγές στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους εξασφαλίζουν την ευκολότερη "αποβίβαση", σε περίπτωση που οι προσδοκίες και τα απολύτως βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα", δεν επαληθευτούν για πολλοστή φορά.
Με τα παραπάνω δεδομένα, ασφαλώς και δεν αιφνιδίασε το γεγονός ότι και οι τέσσερις Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι ξεκίνησαν την συνεδρίαση με ΑΜΕΜ (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) και με την συμπλήρωση των πρώτων 2,5 ωρών συνεδρίασης είχαν βρεθεί στο υψηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό.
Παρά την σημερινή, σημαντική αντίδραση, για όσους λαμβάνουν υπ΄ όψιν τα ημερήσια διαγράμματα, τόσο ο Τραπεζικός δείκτης, όσο και οι επιμέρους μετοχές των συστημικών Τραπεζών, παραμένουν "short" και δεν έχουν δώσει "σήμα επιβίβασης".
Το τελευταίο θα συμβεί σε περίπτωση που ο Τραπεζικός δείκτης δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 781 μονάδων, ο τίτλος της Alpha Bank υψηλότερα των 1,82 ευρώ, της Εθνικής υψηλότερα των 0,233 ευρώ, της Eurobank υψηλότερα των 0,607 ευρώ και της Πειραιώς υψηλότερα των 0,186 ευρώ. "Πεδίον δόξης λαμπρόν", σε περίπτωση θετικών εξελίξεων, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Σημαντικές βοήθειες στην ψυχολογία των αγοραστών, έδωσε και η αξιοπρόσεκτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς τίτλους, στην Αγορά ομολόγων.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί και για σημαντικό διάστημα, η εν λόγω Αγορά τηρούσε εξαιρετικά επιφυλακτική στάση και οι αγοραστές έκαναν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους, μετά την ανακοίνωση του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα, "η Γερμανία επικεντρώνεται στη διασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας", δήλωσε η εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Friederike von Tiesenhausen, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα Ανώτατος Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ότι "Ευρωζώνη και ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία μεταξύ τους για την τήρηση κοινής στάσης την οποία θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα", η εκπρόσωπος είπε: "Αυτό είναι ευχάριστο. Δείχνει ότι το ΔΝΤ έχει παίξει εποικοδομητικό ρόλο. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει και συμφωνία ανάμεσα στους Θεσμούς και την Ελλάδα".
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του ομολόγου 2017 έχει υποχωρήσει στο 10,48%, του 2019 στο 8,82% και του 10ετους στο 7,41%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., είναι ευκολονόητο ότι οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, κίνηση στην οποία βοήθησε και η απουσία αρνητικών εκπλήξεων από την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του MSCI, με τις τριμηνιαίες αλλαγές (θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου) να είναι εκτός Ελληνικού ενδιαφέροντος, χωρίς αυτό να αποκλείει κάποιες κινήσεις αναδιαρθρώσεων λόγω αλλαγής στάθμισης.
Υπενθυμίζεται ότι στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, αλλά και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie Group, Tιτάνα και Jumbo.
"Οι συμμετέχοντες στην Αγορά συνεχίζουν και δίνουν πίστωση χρόνου ελπίζοντας σε εξεύρεση λύσης, πριν η κατάσταση περάσει το χρονικό σημείο όπου δεν θα διαφαίνεται επιστροφή στα σημερινά δεδομένα της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, οι καταληκτικές ημερομηνίες πλησιάζουν και τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα προσεγγίστηκαν με την συνεισφορά του Τραπεζικού κλάδου. Στενή παρακολούθηση χρειάζονται οι τίτλοι που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί λόγω θεμελιωδών μεγεθών, αλλά μία αρνητική εξέλιξη για την Χώρα θα πυροδοτούσε πωλήσεις, των οποίων το μέγεθος δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε. Σίγουρα σε πρώτη φάση η υποχώρηση μέχρι την περιοχή των 530 - 510 μονάδων είναι δεδομένη. Στον αντίποδα, το θετικό σενάριο θα μπορούσε να ωθήσει τον Γενικό Δείκτη στις 700 μονάδες με μεσοπρόθεσμο στόχο τις 730 μονάδες" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ.
"Έντρομη η Ελλάδα παρακολουθεί τους 'Θεράποντες Ιατρούς' της πάνω από το 'χειρουργικό κρεβάτι', να διαπληκτίζονται για την χειρουργική μέθοδο που θα ακολουθήσουν. Εμβρόντητη διαπιστώνει ότι θα την υποβάλουν σε νέα αφαίμαξη (βλ. λιτότητα), όταν ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής της Ιατρικής γνωρίζει ότι στην περίπτωσή της (βλ. ολιγαιμική καταπληξία) χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή μετάγγιση. Ξεδιάντροπα την απειλούν ξανά με εξοστράκιση από την Ευρωζώνη, προς μεγάλη τέρψη μέρους των ψηφοφόρων. Κωλυσιεργούν εσκεμμένα, καθώς γνωρίζουν πως όταν το ρολόι του CNN αρχίσει να μετρά και πάλι ανάστροφα τον χρόνο για την χρεοκοπία της, όπως την 1η Ιουλίου του 2015 , θα υποκύψει άνευ όρων. Deja vu. Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση θα λάβει υπόψη την προσδοκία επανόδου των Εκπροσώπων των Δανειστών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά την αναμενόμενη αποδοχή επιστολής για μέτρα 2% του ΑΕΠ που θα εφαρμοστούν, αν η Ελλάδα αποτύχει στην επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, εξέλιξη που είναι πιθανό να επαναφέρει το Χρηματιστήριο σε ανοδική τροχιά" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Ξεκινώντας με τις δηλώσεις - δημοσιεύματα που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Συναγερμός έχει σημάνει στις Τράπεζες, από την πορεία των καταθέσεων τον Ιανουάριο.
"Οι Ελληνικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο, όμως πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος σημείωσε πως "η σημερινή συζήτηση δεν αφορά την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, στο τραπέζι όμως βρίσκονται τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν κάνει πρόοδο στο ακανθώδες θέμα της εκκρεμούς δεύτερης αξιολόγησης, μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες", δήλωσαν σήμερα το πρωί στο Euro2day.gr Ανώτατοι Αξιωματούχοι της ΕΕ.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η προσδοκία για γεφύρωση των διαφορών στη σημερινή συνάντηση Τσακαλώτου - Θεσμών, έφερε "relief rally", αγνώστου διαρκείας και τελικού αποτελέσματος, καθώς είναι περισσότερο σίγουρο πως σε περίπτωση που οι επίσημες ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν δεν ικανοποιήσουν τα "θέλω" της Αγοράς, "η Δευτέρα θα είναι μία άλλη μέρα" και τα χαρακτηριζόμενα από βραχυθεσμοπάθεια χαρτοφυλάκια, θα προχωρήσουν σε επιθετικές μειώσεις θέσεων.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ακόμα και αν η σημερινή συνάντηση δεν φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, η Αγορά δεν θα οδηγηθεί σε συνεχόμενο "sell off", τουλάχιστον όσο συνεχίζονται τα δημοσιεύματα και οι εκτιμήσεις Ξένων Οίκων που θα αναφέρουν πως η Ελληνική Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, θα υπογράψει νέα μέτρα προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση.
Η προσοχή των επενδυτών και στη μετοχή της FHL Κυριακίδης (0%), καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πως οι βασικοί μέτοχοι και ομάδα μετόχων συμφώνησαν να δράσουν συντονισμένα προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας, σενάριο που δεν αποκλείει την υποβολή δημόσιας πρότασης, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος κινείται σε υψηλά 17 ετών (!)
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κίνηση του Γενικού Δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο και τα αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη, η θετική κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση ήταν σαφώς υποδεέστερη του γενικότερου κλίματος καθώς, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τραπεζικός κλάδος και ελάχιστες ακόμα μετοχές του 25αρη, απέσπασαν την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον.
Πιο συγκεκριμένα, οι Alpha Bank (+6,61%), Eurobank (+7,74%), Εθνική (+6,57%), ΟΤΕ (+1,78%) και Πειραιώς(+9,32%), απέσπασαν το 72,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Να τύχει υποσημείωσης ότι από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Grivalia (-0,38%) και Σαράντης (-2,22%) έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι τίτλοι της Μυτιληναίος και της Folli Follie Group.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, παρά τις ελάχιστες συναλλαγές οι Μύλοι Κεπενού (+9,7%) συμπλήρωσαν και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έδειξαν να επιμένουν οι αγοραστές σε Cenergy (+2,7%), Τρ. Ελλάδος (+0,39%) και Ιασώ (+3%), ενώ στο γενικότερα θετικό κλίμα "ανταποκρίθηκαν" και οι Τρ. Αττικής (+5,26%), MIG (+4,96%), Νηρέας (+5,36%) και Ικτίνος (+2,78%), τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε).
Τεχνικά, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,54%), η διάσπαση του 1645 έδωσε είσοδο σε "Intraday", όπως και το κλείσιμο υψηλότερα των 1657 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Πρώτος στόχος το 1675 που υπερκεράστηκε ενδοσυνεδριακά αλλά ο δείκτης υποχώρησε κλείνοντας σε χαμηλότερα επίπεδα, με επόμενο επίπεδο το 1710. Το 1645 γίνεται σημαντική στήριξη με το "stop" στο 1610. Διάσπαση του 1610 μπορεί να μας δώσει συνέχιση στο 1590.
Παραμένει ανοιχτό το τεχνικό "χάσμα" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, παραμένουν ανοιχτά τα "gap" στις 631,87 - 633,47 και 655,43 - 656,25 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 640 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών).
Παρά την προσπάθεια που σημειώθηκε στην σημερινή συνεδρίαση, η έλλειψη βοηθειών από τις τελικές δημοπρασίες δεν επέτρεψε την μη καταγραφή της πέμπτης συνεχόμενης πτωτικής εβδομάδας, για τον Γενικό Δείκτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμέσως αρνητικότερο ρεκόρ, έχει σημειωθεί στην περίοδο 12/9 έως 24/10/2014, όταν ο Δείκτης συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες.
To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,82% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 5,04%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 10,5% και διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 3,08% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 11,71%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
- Απόστολος Μάνθος
"Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να αξιολογήσει ανοδικά στις αρχές του μήνα την περιοχή των 635 μονάδων, έφερε νέες ποιο έντονες ρευστοποιήσεις ωθώντας τον πάνω στα τριγωνικά όρια αντοχής των 'Bulls' μεταξύ των 609 με 597 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Διαγραμματική περιοχή, όπου διέρχονται δύο πλάγιες γραμμές στήριξης, που ενώνουν αρκετούς βραχυχρόνιους τοπικούς πυθμένες και το γνωστό οριζόντιο επίπεδο τάσης των 600 μονάδων. Όσο ο Γενικός Δείκτης κρατάει το εν λόγω τριγωνικό pattern, κάτι που είδαμε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις με το σχηματισμό των δύο καθοδικών "σκιών" στα "daily candlesticks", τόσο θα μαζεύει δυνάμεις για μια γρήγορη επάνοδο προς την περιοχή αναμέτρησης των 635 μονάδων.
Αντιθέτως η επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα "απλώσει τη σκάλα" για τη κατάβαση προς τη ζώνη στήριξης των 580 με 575 μονάδων, καταστρατηγώντας το υπάρχον στρατηγικό πλάνο των "Bulls" για το όριο ανοδικής "λύτρωσης" των 700 μονάδων.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για τις αναδιαρθρώσεις στην εσωτερική δυναμική του Γενικού Δείκτη, καθώς η τελευταία σημαντική πτώση των Τραπεζικών μετοχών έχει επαναφέρει στη πρώτη πεντάδα βαρύτητας τις μετοχές των ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ και ΤΙΤΚ "εκπαραθυρώνοντας" εκείνες της Εθνικής και της Πειραιώς.
Το ανοδικό "χάσμα" του περασμένου Νοεμβρίου στις 1612,5 μονάδες φαίνεται να "γέμισε" καθοδικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο FTSE25 αφήνοντας να πλανώνται αρνητικές σκέψεις για την πραγματοποίηση μιας εξελισσόμενης καθοδική διάσπασης, όπου μπορεί να θέσει ως επόμενο σημείο στήριξης τις 1585 μονάδες.
Γεγονός, που θα επιβεβαιώσει την επανείσοδο του δείκτη στο "παλιό" κανάλι "W" του περασμένου Αυγούστου, έχοντας ως μεσοπρόθεσμο στόχο τη κάτω πλευρά του στην περιοχή των 1500 μονάδων περίπου.
Σημαντική αλλαγή στο υπάρχον βραχυχρόνιο σκηνικό θα προκληθεί μόνο με την ανοδική "αρπαγή" των 1700 μονάδων.
Η αναμέτρηση του Τραπεζικού δείκτη με την περιοχή των 700 μονάδων φαίνεται μέχρι στιγμής να δημιουργεί βραχυχρόνια αγοραστική δύναμη, αποτυπώνοντας ένα πολύ ενδιαφέρον "Morning Star" σχηματισμό στο ημερήσιο "candlestick chart".
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, "η ανοδική φυγή με αυξημένο όγκο συναλλαγών από το επίπεδο των 690 με 700 μονάδων μπορεί να δώσει πατήματα για την επάνοδο του δείκτη προς το σημείο των 782 μονάδων. Η δε επιτυχής διακράτηση των εν λόγω επιπέδων στήριξης, θα δώσει παράταση στο πολύ αρνητικό σενάριο εισόδου του Τραπεζικού Δείκτη στη ζώνη που τον ταλάνιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των 705 και των 613 μονάδων".
-Μάνος Χατζηδάκης
"Το θετικό κλίμα της Παρασκευής δεν στάθηκε αρκετό να ανακόψει το σερί των τεσσάρων συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων και έτσι η Αγορά συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, φαινόμενο το οποίο είχε να επαναληφθεί από το Σεπτέμβριο του 201" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η Αγορά προεξοφλεί την συμφωνία και το αίσιο τέλος στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ ανοδική ήταν και η εικόνα στα ομόλογα τα οποία είχαν μια πιο συγκρατημένη συμπεριφορά. Είναι λογικό μετά τις συσσωρευμένες απώλειες από την αρχή του χρόνου (έως και 21%) ο Τραπεζικός κλάδος να ηγηθεί της κίνησης και να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Αν όλα κλείσουν στο χρόνο τους, τότε οι Τράπεζες θα έχουν το υψηλότερο δυνητικό ανοδικό περιθώριο από όλες τις εισηγμένες μετοχές, καθώς θα είναι και οι περισσότερο ευνοημένες από την προσθήκη των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (συνεδρίαση 9 Μαρτίου).
Κοιτώντας λίγο πιο μακριά, ο οίκος Fitch στις 24 Φεβρουαρίου θα έχει λόγους να αναθεωρήσει θετικά την στάση έναντι της πιστωτικής ικανότητας της Ελλάδας, δίνοντας μια ακόμα ψυχολογική ώθηση στην Αγορά, γεγονός το οποίο θα έχει και θεμελιώδη ανάγνωση στο ασφάλιστρο κινδύνου.
Όπως και να έχει η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ιδιαίτερα "φορτωμένη" αφού σε ενδεχόμενη συμφωνία οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο.
Ενδεχομένως να χρειαστούν να περάσουν από το Κοινοβούλιο νομοθετήματα προκειμένου να ικανοποιηθούν όσα προαπαιτούμενα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ή αποφάσεις (π.χ. διοικήσεις Τραπεζών) που καθυστερούν από πέρυσι.
Από την άλλη πλευρά αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, εκτιμάται ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση των δύο Πλευρών πριν το Μάρτιο, καθώς εκεί οι Ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για την εξέλιξη των συνομιλιών.
Δεν θα είναι πάντως η πρώτη φορά που το "παρά πέντε" μιας επικείμενης συμφωνίας για κλείσιμο μιας αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος γίνει "και πέντε". Στην παρούσα φάση ωστόσο υπεισέρχονται παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την διαπραγμάτευση, που είναι έξω από τις δυνατότητες διαχείρισης της Ελληνικής Πλευράς, αν η χρονική επέκταση υπερβεί το τέλος Φεβρουαρίου.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε εκ νέου τις 600 μονάδες καταγράφοντας χαμηλή τιμή στις 603,88 μονάδες, την περασμένη Τετάρτη. Ουσιαστικά την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης πήρε ότι έχασε μέσα στην εβδομάδα, φλερτάροντας επικίνδυνα με τον κινητό μέσο των 200 ημερών (597 μονάδες). Παρά την ανοδική κίνηση οι βασικοί κινητοί μέσοι παρέμειναν πουλημένοι και η τάση πλέον έχει κομβικό σημείο αλλαγής τις 630 μονάδες.
Η γρήγορη υποχώρηση των ταλαντωτών επιμέρους, οδήγησε την άνοδο των Τραπεζικών μετοχών από υποτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ ο τζίρος την ημέρα της ανοδικής εκτόνωσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ελπιδοφόρος" για την επέκταση της ανόδου. Συμπερασματικά, το τέλος της εβδομάδας μας βρίσκει θετικούς για την συνέχεια, αλλά και σε στενή επαφή με την οθόνη λόγω της ρευστής – ακόμα- κατάστασης που επικρατεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η ανακοίνωση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου δεσπόζει στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την προκαταρκτική της εκτίμηση στις 12 το μεσημέρι στις 14 Φεβρουαρίου. Η Coca Cola παίρνει την σκυτάλη των αποτελεσμάτων για τα οικονομικά πεπραγμένα του δ’ τριμήνου τα οποία θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου, ενώ μέσα στην ημέρα είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
"Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Φεβρουάριο" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Οι δηλώσεις Trump για επικείμενη μείωση της φορολογίας Επιχειρήσεων, που πυροδότησαν το χθεσινοβραδινό ράλι στην Wall Street, σήμερα το πρωί είχαν θετικό αντίκτυπο και στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +2,49% του Nikkei.
Συγκρατημένα κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενες θετικές διαθέσεις, δείχνει να συνεχίζει η Wall Street.
Νέα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ασία, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 7,9% τον Ιανουάριο σε σχέση με το περασμένο έτος, αντιστρέφοντας την πτώση κατά 6,1% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 3,1%.
Οι εισαγωγές τον Ιανουάριο αυξήθηκαν επίσης κατά 16,7% σε σχέση με πέρυσι, έναντι του 3,1% τον προηγούμενο μήνα. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διευρύνθηκε τον Ιανουάριο στα $5,35 δισ., που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ένα Ενιαίο Μπλοκ", δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ξεχνώντας τα περί "δύο ταχυτήτων" και καλώντας τα Μέλη της Νομισματικής Ένωσης να τηρήσουν τις κοινές τους δεσμεύσεις.
Όσον αφορά τη συζήτησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi η κα. Μέρκελ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, λέγοντας πως ήταν μια εμπιστευτική συζήτηση.
Ρεκόρ ζημιών κατέγραψε το δ' τρίμηνο η UniCredit, λόγω προβλέψεων για τα "κόκκινα" δάνεια που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ζημιές ύψους 13,6 δισ. ευρώ μετά την τελευταία εκκαθάριση του ισολογισμού της. Τα αποτελέσματα δ' τριμήνου ήρθαν να προστεθούν στις ετήσιες ζημιές που έφτασαν τα 11,8 δισ. ευρώ, προτρέποντας τη διοίκηση της UniCredit να αποφασίσει την πώληση μετοχών ύψους 13 δισ. ευρώ για να διορθώσει τα οικονομικά της. Για την πώληση αυτή εγγυάται μια "δεξαμενή" Τραπεζών, που συμφώνησε να αγοράσει τυχόν μετοχές που δεν θα πωληθούν. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, έπειτα από μια ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 0,5% τον Δεκέμβριο. Για τους 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, οι τιμές εισαγωγών εκτοξεύτηκαν κατά 3,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο και μετά. Τον Δεκέμβριο είχαν καταγράψει άνοδο 2%. Οι οικονομολόγοι του Reuters ανέμεναν άνοδο 0,2% στις τιμές τον Ιανουάριο, μετά την άνοδο του Δεκεμβρίου, που αρχικά είχε εκτιμηθεί στο 0,4%.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε το Φεβρουάριο από τα υψηλά 13 ετών του προηγούμενου μήνα. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 95,7 μονάδες από τις 98,5 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν πτώση στις 98 μονάδες.
"Οι αμφιλεγόμενες πολιτικές της Κυβέρνησης Trump για το Εμπόριο και τη Μετανάστευση, μπορεί να επισκιάσουν τη θετική για τις Επιχειρήσεις δημοσιονομική της στάση, αποτελώντας μια απειλή για το Παγκόσμιο Κρατικό χρέος. Η δυνατότητα πρόβλεψης των πολιτικών των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει, με τα καθιερωμένα διεθνή κανάλια επικοινωνίας και πρότυπα επαφών να παραμερίζονται και να δημιουργούν το ενδεχόμενο ξαφνικών, απρόβλεπτων αλλαγών στις πολιτικές με δυνητικό παγκόσμιο αντίκτυπο" προειδοποιεί η Fitch.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, "η Γερμανία είναι αντίθετη στο να παραχωρηθεί κάτι σημαντικό πριν τις εκλογές και το τέλος του προγράμματος (διάσωσης). Η πίεση από τη Γερμανία είναι κομμάτι αυτών των διαπραγματεύσεων", επεσήμανε μιλώντας στο CNBC ο Θάνος Βαμβακίδης, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής για τα Νομίσματα στην Bank of America Merrill Lynch.
"Θα υπάρξουν περισσότερα πρωτοσέλιδα, περισσότεροι κίνδυνοι (ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ) μέχρι η Ελλάδα να ξεμείνει από λεφτά. Τότε είναι που θα φτάσουν σε συμφωνία", υπογράμμισε.
Ωστόσο ο κ. Βαμβακίδης δε συμφωνεί πως έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για ένα "Grexit". "Οι δημοσκοπήσεις διαρκώς καταδεικνύουν στήριξη των Ελλήνων στην Ευρωζώνη και οι περισσότεροι από τους Υπουργούς που ήταν κατά του Κοινού Νομίσματος δε βρίσκονται πια στην κυβέρνηση" τονίζει.
To Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε τη "διαλυτική αίρεση" η οποία προβλεπόταν από τη συμφωνία εξαγοράς της Μαρινόπουλος ΑΕ από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Τούτο, πρακτικά σημαίνει ότι η συμφωνία εξαγοράς ισχύει και όλα τα προβλεπόμενα από αυτήν εξελίσσονται κανονικά.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, με βάση τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα και εφόσον ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μεταξύ των Εμπλεκόμενων Μερών, που αφορούν στην επιπλέον χρηματοδότηση, υπολογίζεται ότι εντός των επόμενων εβδομάδων το δίκτυο των καταστημάτων θα έχει ενσωματωθεί στον όμιλο Σκλαβενίτη.
Στα επιμέρους, σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση στα 0,882 ευρώ ανά μετοχή για τους τίτλους της "Trastor" προχωρά η "Wert Red".
Προκειμένου να διατηρηθεί το ελάχιστο ποσοστό διασποράς των μετοχών και η διαπραγμάτευσή τους στο Χ.Α., η Τράπεζα Πειραιώς (ελέγχει το 39,39% της εταιρείας) δεσμεύθηκε να μην προσφέρει μετοχές της στον Προτείνοντα στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης.
Επιπλέον, ο Προτείνων ούτε προτίθεται να αποκτήσει μετοχές χρηματιστηριακά, ή εξωχρηματιστηριακά, μέχρι το τέλος της περιόδου αποδοχής, ούτε θα επιδιώξει τη διαγραφή των Μετοχών από το Χ.Α. μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης.
Η περίοδος αποδοχής θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του πληροφοριακού δελτίου μετά την έγκρισή του
από την Ε.Κ.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 3.125.463 μετοχές της εταιρείας "Unibios" (+3,45%), οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 15.627.315 παλαιών μετοχών της εταιρείας, β) μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, η ονομαστική αξία της μετοχής της ιδίας εταιρείας μειώνεται από € 1,50 σε € 0,30. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3.125.463 μετοχές, με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 0,435.
Εν τω μεταξύ και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 627,78 μονάδες (+3,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 625,24 (+2,7%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 623,79 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,46%.
Ο τζίρος ανέβηκε στα 61,6 εκατ., από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ).
Διακινήθηκαν, συνολικά, 115244393 τίτλοι, από τους οποίους οι 109918626 στο ταμπλώ του FTSE25.
Από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό οι Grivalia και Μυτιληναίος.
Θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ για 10 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.
Μικρές αλλαγές στην πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (7,868), ΟΤΕ (4,215), ΟΠΑΠ (2,647) και Alpha Bank (2,566 δισ. ευρώ).
---ΧΠΑ
Σημαντική αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, με εμφατική επιστροφή των αγοραστών, που συνοδεύτηκε με αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (106.262 συμβόλαια).
Στα 4.348 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.402, 2.349 για τον Φεβρουάριο και 1.053 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.674,75) κινήθηκε μεταξύ 1.640 και 1.680 μονάδων και γύρισε σε premium 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.000 ΕΧΑΕ, 15.000 Eurobank, 8.000 Jumbo, 6.000 Viohalco, 215.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.875), Πειραιώς (26.839), Εθνική (46.093), MIG (2.119), Alpha Bank (11.968), Μυτιληναίο (473), ΟΠΑΠ (213), ΟΤΕ (258), ΔΕΗ (612), Viohalco (1.131), Ελλάκτωρα (268), ΕΧΑΕ (170).
Ας σημειωθούν τα 15 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ, τα 240 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Μαρτίου, τα 10 με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ και τα 230 με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ και τα 290 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Μαρτίου, τα 10 με τιμή εξάσκησης τα 1,70 ευρώ και τα 280 με τιμή εξάσκησης τα 1,80 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.853.464 τεμ.), Alpha Bank (4.561.215 τεμ.), Εθνική (11.967.307 τεμ.) και Eurobank (7.737.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.