Συνεδρίαση - προσπάθεια ανίχνευσης διαθέσεων, μεταξύ των "αντιμαχόμενων πλευρών", με κυριότερα χαρακτηριστικά την αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) και τους ενεργούς παίκτες να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τα νεότερα από το EwG, αλλά και τους βραδινούς "χρησμούς" του MSCI.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν περισσότερο για ανάλωση χρόνου, αν δεν είχαν σημειωθεί νεότερες "δοκιμαστικές βουτιές" του Δείκτη σημαντικά χαμηλότερα των 610 μονάδων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την ενεργοποίηση "αντανακλαστικών επιβίωσης" από τους ελάχιστους αγοραστές και αν δεν επέμεναν τα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με τις πιέσεις να είναι ιδιαίτερα αισθητές στα ομόλογα κοντινής λήξης.
Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2017 έχει σκαρφαλώσει στο 14,87% και αυτού που λήγει το 2019 στο 10,15%,, ενώ έντονη νευρικότητα σημειώνεται και στα Γαλλικά και Ιταλικά ομόλογα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί ο Γενικός Δείκτης να κινήθηκε μεταξύ 613,82 (+0,48%) και 602,43 μονάδων (-1,38%), όμως στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης και εν μέσω συνεχών εναλλαγών προσήμων, αναλώθηκε σε επικίνδυνες ισορροπίες στην αποφασιστική περιοχή των 610 μονάδων, με το τελικό πρόσημο να παίζεται μέχρι τέλους.
To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Και αυτό παρά το γεγονός ότι και σήμερα ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,66%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ σχετικές βοήθειες έδωσαν και οι Viohalco (+1,28%), Grivalia (+1,68%), Motor Oil (+1,72%), ΟΛΠ (+1,13%) και Σαράντης (+3,25%).
Υπ΄ όψιν ότι στα χαμηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης (-0,4%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 670,49 μονάδες (-3,77%), η μετοχή της Alpha Bank (-0,63%) μέχρι τα 1,53 ευρώ (-4,38%), της Εθνικής (-0,93%) μέχρι τα 0,204 ευρώ (-5,12%), της Eurobank (+1,73%) μέχρι τα 0,505 ευρώ (-3,07%) και της Πειραιώς (-1,23%) μέχρι τα 0,157 ευρώ (-3,68%).
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Ελλάδος (+1,27%) και η έβδομη ανοδική στις τελευταίες οκτώ.
Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο του Δείκτη και αν διασώθηκαν και σήμερα, οι 610 μονάδες, το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου παραμένει προβληματισμένο, καθώς βλέπει πως περνάει ο χρόνος χωρίς να υπάρχουν εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και όσο συνεχίζεται το "κατενάτσιο" ο λογαριασμός μεγαλώνει, χάνεται πολύτιμος χρόνος και αυξάνεται ο κίνδυνος "ατυχήματος".
Σύμφωνα με τους ίδιους και μέχρι να υπάρξουν οι αποφασιστικές εξελίξεις, πολύ δύσκολα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., θα μπορέσουν να διεκδικήσουν κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, ενώ το πλαγιοκαθοδικό σενάριο παραμένει επικρατέστερο, ιδιαίτερα αν συνεχιστούν οι πιέσεις στην Αγορά ομολόγων.
Την ίδια ώρα η επιστροφή σεναρίων για "Grexit" και αλλαγή Νομίσματος, μόνο καλό δεν κάνουν στην ψυχολογία της Αγοράς και της πραγματικής Οικονομίας.
Από την άλλη και για λόγους καθαρά στατιστικούς, στις τελικές δημοπρασίες σημειώθηκε ένας μίνι αιφνιδιασμός από πλευράς πωλητών και ενώ στις 17.00 ο Δείκτης βρισκόταν στις 610,59 μονάδες, βρέθηκε να ολοκληρώνει την συνεδρίαση σχετικά χαμηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο και πιο συγκεκριμένα στις 608,79 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,34%.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 2,5 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/11/2016 (604,06 μονάδες).
Σύμφωνα με τον Κώστα Φέγγο, "συσσωρεύοντας προβλήματα στα προβλήματα, η Ελλάδα προχωρά προς το άγνωστο. Είναι ξεκάθαρο πως το 'Plan A' της Κυβέρνησης δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Το 'Plan A' ήταν το κλείσιμο της αξιολόγησης, η αναδιάρθρωση του χρέους, η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση με τη συνεπαγόμενη αύξηση της ρευστότητας των Τραπεζών, η έκδοση θετικών εκθέσεων από μέρους των Διεθνών Οίκων αξιολόγησης και η αναμενόμενη εισροή άμεσων επενδύσεων που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη της Οικονομίας".
"Δεν γνωρίζω κανέναν που να αντιλαμβάνεται ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο των Κυβερνώντων, αλλά φαίνεται ότι ο καθένας έχει το δικό του 'Plan B' και η τελική μορφή του διαμορφώνεται 'as we go'. Τα πράγματα μέρα με τη μέρα γίνονται πιο απρόβλεπτα και θυμίζουν το 2015" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.
Από την άλλη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία του Eurogrup της 20ης Φεβρουαρίου, τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμβιβασμού, καθώς τα αντισυμβαλλόμενα μέρη δεν φαίνονται διατεθειμένα να κάνουν την παραμικρή υποχώρηση από τις θέσεις τους. Το καλύτερο σενάριο πλέον εξαντλείται στην πολύ κακή λύση της 'σαλαμοποίησης' της αξιολόγησης, με κίνδυνο να χαθεί οριστικά για την Ελλάδα το 'τραίνο' της ποσοτικής χαλάρωσης, (αν δεν έχει χαθεί ήδη). Το ξεπούλημα των Τραπεζικών μετοχών, αν συνεχιστεί το αρνητικό κλίμα, πολύ σύντομα θα μεταδοθεί και στις μη Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς είναι πιθανό να εκδηλωθούν 'τυφλές πωλήσεις' λόγω ενεργοποίησης κάποιων "margin calls", ενώ η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί εντυπωσιακά, σε περίπτωση απώλειας και του ψυχολογικού - τεχνικού ορίου των 600 μονάδων".
Ξεκινώντας από τις ειδήσεις - δηλώσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση και σίγουρα επιβάρυναν το κλίμα, "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπάθησε να είναι ο αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας στην τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα", υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία που έδωσε για τη διαφάνεια σε εκδήλωση του "Atlantic Council". "Δεν παρουσιάζουμε τα πράγματα καλύτερα από ότι είναι. Αυτό που τονίζουμε στην έκθεση είναι πως ορισμένες Μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί", επισήμανε η κα Λαγκάρντ αναφερόμενη σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, προσθέτοντας πως "όταν μια Κυβέρνηση δεν οικειοποιείται ένα πρόγραμμα διάσωσης, τότε το αποτέλεσμα δεν είναι καλό".
Από την άλλη, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε ένα "κούρεμα" χρέους της Ελλάδας ως μια παραβίαση των Ευρωπαϊκών κανονισμών, προσθέτοντας πως "η Χώρα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ για να το κάνει αυτό". "Δεν μπορούμε να 'κουρέψουμε' χρέος μιας Χώρας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομίσματος, απαγορεύεται από την Συνθήκη της Λισαβόνας" δήλωσε στο Γερμανικό κανάλι "ΑRD", o κ. Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι "οι Πιστωτές πρέπει να διατηρήσουν την πίεση προς την Ελληνική Κυβέρνηση. Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα".
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Διπλό (ή σπαστό) πακέτο μέτρων, ένα άμεσης εφαρμογής με ρήτρα ακύρωσης στην περίπτωση όπου επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και ένα δεύτερο προσυμφωνημένο αλλά χωρίς να έχει νομοθετηθεί, βρίσκεται στο τραπέζι της ενεργής διαπραγμάτευσης για το Ελληνικό ζήτημα, με στόχο να επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις με τους Δανειστές, αλλά και... μεταξύ των Δανειστών. Στο πρώτο πακέτο μέτρων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Στο δεύτερο, το περιεχόμενο παραμένει ακόμα άγνωστο. Το συνολικό ύψος των δημοσιονομικών απαιτήσεων κυμαίνεται πέριξ του 2% του ΑΕΠ, ή ελαφρά χαμηλότερα από 4 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά το 2018, με πρώτη εφαρμογή το 2019, αν χρειαστεί".
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "Τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα για την επίδραση της αβεβαιότητας στη συμπεριφορά των Δανειοληπτών διέγνωσαν, τον περασμένο μήνα, οι Τράπεζες καθώς είδαν όχι μόνο να μειώνεται ο αριθμός των αιτήσεων για ρυθμίσεις προβληματικών δανείων, αλλά και να επιδεινώνεται ο δείκτης αθέτησης πληρωμών. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, από τα μέσα του Ιανουαρίου, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στον ρυθμό αθέτησης πληρωμών για ρυθμισμένα δάνεια και αξιοσημείωτη επιβράδυνση του αριθμού αιτήσεων για νέες ρυθμίσεις. Τα παραπάνω δείγματα προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από την κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων, η συμπεριφορά των οποίων, σε συνθήκες όπως οι τρέχουσες, αποτελεί 'προπομπό' και για τους υπόλοιπους Δανειολήπτες".
"Πέντε χρόνια μετά την ανάδυση του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το Ελληνικό χρέος παραμένει σε τροχιά που δεν εγγυάται την παραμονή της Χώρας στη Νομισματική Ένωση", υπογραμμίζει το Βρετανικό περιοδικό "Economist", σημειώνοντας ότι "καθώς, πλέον, το Ελληνικό χρέος βρίσκεται στα χέρια Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων και Θεσμών, η χώρα είναι ουσιαστικά όμηρος των λαϊκιστικών πολιτικών κινήσεων που αναδύονται σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες".
Απόλυτα επιφυλακτικό συνεχίζει να δηλώνει το σύνολο των εγχώριων αναλυτών, θεωρώντας εξαιρετικά δύσκολο το σενάριο ανακοίνωσης της ημερομηνίας επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν αρνητικές, βραδινές, εκπλήξεις, καθώς ο MSCI θα δημοσιεύσει την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών.
Λίγα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ξεχώρισαν θετικά οι MIG (+3,68%), Ιντρακόμ (+2,39%) και κυρίως Ιασώ (+5,19%).
Ο τελευταίος τίτλος επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,388 ευρώ (κλείσιμο 2/1).
H πορεία του Ιασώ από την αρχή του έτους
Τεχνικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε, δραματικά, τα τεχνικά δεδομένα (καθώς χρειάζεται "φίλτρο" δύο ημερών για να επιβεβαιωθεί η καθοδική διάσπαση), όμως η οριακή απώλεια των 610 μονάδων, βάρυνε ακόμα περισσότερο την ψυχολογία.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω επίπεδο, "σώθηκε" χθες από τις τελικές δημοπρασίες και χάθηκε σήμερα από αυτές, ένδειξη ότι σήμερα οι "short" ήταν περισσότερο "προετοιμασμένοι".
Σε κάθε περίπτωση ο Γενικός Δείκτης παραμένει "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 664 μονάδων και παραμένουν ανοιχτά τα "gap" στις 631,87 - 633,47 και 655,43 - 656,25 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη και των 603 μονάδων, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 597 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 580 μονάδες.
Έχασε την στήριξη των 1635 μονάδων ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,42%), με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στις 1620, 1612 - 1610, 1598 και 1585 μονάδες. Το 1675 είναι το "stop" στο "short", ενώ παραμένει ανοιχτό το τεχνικό "χάσμα" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες.
Πρώτη σημαντική αντίσταση στις 1655 - 1657 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα προδιαγράφεται για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που έχει επιβαρύνει την ψυχολογία των συμμετεχόντων και αλλάξει την τεχνική του εικόνα" όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο αρνητικό σερί συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων το συναντάμε τον Οκτώβριο του 2014 που είχαμε έξι.
Η τεχνική αντίδραση από τα χαμηλά των 610 μονάδων στις 31/1 αποδείχτηκε αδύναμη, αφού τους δύο όρους που είχαμε θέσει δεν τους εκπλήρωσε. Δεν έκλεισε το "gap" στις 633,47 μονάδες, ούτε μπόρεσε να υπερβεί τον ΚΜΟ 30 ημερών που σήμερα βρίσκεται στις 641 μονάδες. Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας η νέα πτωτική κίνηση που έχει ξεκινήσει από την Δευτέρα και έθεσε σε δοκιμασία ξανά (με τα αντίστοιχα φίλτρα) την στήριξη του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 610 μονάδες.
Επόμενη στήριξη ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 597 μονάδες, πριν ο Γενικός Δείκτης συναντήσει το σημαντικό επίπεδο των 575 μονάδων, που εκτός των άλλων είναι και το 61,8% διόρθωση όλης της κίνησης από τα χαμηλά των 517 μονάδων τον Ιούνιο του 2016,ως την κορυφή των 670 μονάδων τον Ιανουάριο ( Fibonacci Retracement ).
Μετά τον καταιγισμό εκθέσεων από το ΔΝΤ και την επιμονή του για βαθύτερες και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό, στις Τράπεζες, στο Εργασιακό, αλλά και σε άλλα επίπεδα, ήρθαν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ η Ολλανδία δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, οι δηλώσεις Σόιμπλε ότι "κούρεμα" χρέους γίνεται μόνο με έξοδο από το ευρώ, ενώ υπάρχει καταιγισμός δημοσιευμάτων από τον διεθνή τύπο που έχει επαναφέρει, δυστυχώς, τον όρο "Grexit" στην επικαιρότητα.
Οι μέρες περνούν, το κρίσιμο Eurogroup στις 20/2 πλησιάζει και σημάδια συναίνεσης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αλλά και ανάμεσα στους Θεσμούς και την Ελληνική Κυβέρνηση, προς το παρόν, δεν φαίνονται.
Η ανησυχία έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο αλλά και στην Αγορά ομολόγων. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σίγουρα υπάρχουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα αυτών. Σε αυτό το κλίμα είναι σαφές ότι οι συνετοί επενδυτές διατηρούν ρευστότητα και απέχουν από την Αγορά.
Τα σενάρια που υπάρχουν για παράταση της αβεβαιότητας, ή για "σπάσιμο" της αξιολόγησης είναι αρνητικά και δεν αποκαθιστούν το επενδυτικό κλίμα που έχει ανάγκη η Χώρα.
"Κρίσιμο το σημερινό Euroworking Group αλλά και οι επόμενες μέρες και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πρόοδος. Σε διαφορετική περίπτωση τα δημοσιεύματα για την θέση της Ελλάδος στο ευρώ και η ανησυχία θα αυξάνονται" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα επικράτησαν και κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,53%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,51%).
Θετικές διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με θετικό βηματισμό ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.
Συνεχίζει ανοδικά το Πετρέλαιο, πιέζονται χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξασφάλισε την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για να αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κείμενο του σχεδίου νόμου που εισηγήθηκε η Κυβέρνηση των Συντηρητικών εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση με 494 ψήφους υπέρ έναντι 122 κατά.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας κατέγραψε νέο ρεκόρ το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, το εμπορικό πλεόνασμα το 2016 ανήλθε στα 252,9 δισ. ευρώ, έναντι 244,3 δισ. ευρώ το 2015. Τον Δεκέμβριο, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση των εξαγωγών κατά 1,1% και των εισαγωγών κατά 1%. Τον Δεκέμβριο, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας περιορίστηκε στα 18,4 δισ. ευρώ, από 21,8 δις. τον προηγούμενο μήνα.
"Οι ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνονται καθώς πλησιάζουν εκλογές - κλειδιά και συντηρούνται τα προβλήματα στα Κρατικά χρέη. Τα spreads των αποδόσεων των Κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, έναντι του Γερμανικού bund, έχουν αγγίξει νέα υψηλά, εν μέσω νευρικότητας στην Αγορά ότι η Ευρώπη μπορεί να επανέλθει σε κατάσταση κρίσης. Το πολιτικό ημερολόγιο είναι γεμάτο, καθώς Κράτη - Μέλη του Πυρήνα της Ευρώπης εκλέγουν νέους Ηγέτες, όμως θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο γεμάτο, με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ιταλία και την Ελλάδα", σύμφωνα με το CNBC.
Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας επαναπατρίζει τα αποθέματα Χρυσού της, που ήταν αποθηκευμένα σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και αλλού, πιο γρήγορα απ’ όσο σχεδίαζε, καθώς η εμπιστοσύνη στο ευρώ μειώνεται. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως τα αποθέματα αυτά, τα δεύτερα μεγαλύτερα του Κόσμου, μπορεί να χρειαστεί να επιστραφούν, προκειμένου να στηρίξουν ένα νέο Γερμανικό Μάρκο, στην περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης. Έχοντας ήδη μεταφέρει 583 τόνους Χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, η Bundesbank σχεδιάζει να έχει τον μισό Χρυσό της πίσω στη Φρανκφούρτη μέχρι το τέλος του 2017, αντί του 2020 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, με το υπόλοιπο να παραμένει στη Federal Reseve Bank της Νέας Υόρκης και στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας πραγματοποίησε αναπάντεχη πτώση την περασμένη εβδομάδα, κοντά σε χαμηλό τριών εβδομάδων. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 12.000 στις 234.000 την εβδομάδα που έληξε στις 4 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα διαμορφωθούν στις 249.000.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, αμετάβλητο στο 23% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
"Η απόφαση του ΔΝΤ ότι το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, σημαίνει πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να παράσχει οικονομικούς πόρους στο πλαίσιο του τρέχοντος (τρίτου) προγράμματος εξωτερικής στήριξης της Ελλάδας. Το αδιέξοδο μεταξύ του ΔΝΤ και των Κρατών - Μελών της Ευρωζώνης, που είναι βασικοί Πιστωτές της Ελλάδας, είναι πιστωτικά αρνητικό για το Κράτος, διότι αυξάνει την πιθανότητα ενός, ή περισσότερων δυσμενών αποτελεσμάτων", σύμφωνα με τη Moody's.
"Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξετάζει τις επιλογές του, καθώς ανεβαίνει το θερμόμετρο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Διεθνείς Πιστωτές της την ώρα που πλησιάζουν κρίσιμες εκλογικές μάχες στην Ευρώπη", τονίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σε καταχώριση προσφυγής στο "International Centre for Settlement of Investment Disputes" εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας προχωρά η Τράπεζα Κύπρου. Αφορμή, το "κούρεμα" των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) το 2012.
"Η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό αν δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Willem Buiter.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "το ΔΝΤ είναι εσωτερικά διχασμένο, διαφωνεί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι διαφωνούν με την Ελλάδα, η οποία είναι εσωτερικά διχασμένη. Είναι ένα χρόνιο χάλι το οποίο, πιθανότατα, θα συνεχιστεί".
Όπως τόνισε, υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό κενό, το οποίο πρέπει να κλείσει και αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ως χρηματοδότης θα παραταθούν οι συνθήκες ασφυξίας στη ρευστότητα, μέχρι στο τέλος η Ευρώπη να κάνει τις συνηθισμένες παραχωρήσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιβιώσει για ένα με δύο χρόνια ακόμα.
O επικεφαλής οικονομολόγος της Citi σημείωσε πως "το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό θα εμφανιστεί τον Ιούλιο, αλλά μπορεί να υπάρξουν εγχώριες εξελίξεις που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 613,82 (+0,48%) και 602,43 μονάδων, στις 17.00 βρέθηκε στις 610,59 μονάδες (-0,04%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 608,79 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,34%.
Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 37,2 εκατ. από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΟΗ), ενώ οι Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς απέσπασαν το 49,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "πάτησαν σε αρνητικό έδαφος" οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.
Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Σαράντης.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ξεπέρασαν σε τελικές απώλειες το 6%.
----ΧΠΑ
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στα συμβόλαια του δείκτη και να εμφανίζουν αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (74.593 συμβόλαια).
Στα 4.787 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.798, 3.498 για τον Φεβρουάριο και 2.300 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.613,25) κινήθηκε μεταξύ 1.607 και 1.642 μονάδων διατηρώντας την υποτίμηση στο 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.700 ΕΧΑΕ, 5.177 ΕΕΕ, 11.742 Motor Oil, 150.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.691), Πειραιώς (24.074), Εθνική (31.098), MIG (1.682), Alpha Bank (6.793), Μυτιληναίο (241), ΟΠΑΠ (190), ΟΤΕ (253), ΔΕΗ (678), Viohalco (225), ΓΕΚ (157), ΕΧΑΕ (134).
Ας σημειωθούν τα 20 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ και τα 200 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.853.464 τεμ.), Alpha Bank (4.561.215 τεμ.), Εθνική (11.267.307 τεμ.) και Eurobank (7.737.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.