Συνεδρίαση... ειδικών συνθηκών στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική εκκίνηση στα όρια της στήριξης των 610 μονάδων, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, με το βλέμμα και στο EwG. Το κλίμα στις αγορές και οι αντοχές των δεικτών.

Συνεδρίαση... ειδικών συνθηκών στο Χρηματιστήριο

May Day, με εκρηκτικό EwG υπό ασφυκτικές συνθήκες για την Αθήνα, εν μέσω ομοβροντίας απειλών, εκβιασμών και περαιτέρω σκλήρυνσης της γραμμής Σόιμπλε. Το... τέλειο σκηνικό σε μια συγκυρία όπου η εκρηκτική άνοδος στα ελληνικά ομόλογα γίνεται ένας από τους κύριους λόγους που τα τελευταία 24ωρα επιβαρύνονται οι κρατικοί τίτλοι κυρίως της Ιταλίας, αλλά και των Ισπανίας, Πορτογαλίας και Γαλλίας. 

Ο Σόιμπλε, μετά από μία ολιγόωρη απουσία (από ΜΜΕ και δηλώσεις), επανεμφανίζεται με το περιβόητο δίλημμα "μεταρρυθμίσεις ή Grexit", με την επαναφορά της απειλής να αποτυπώνεται ήδη στις αγορές μετοχών, ομολόγων και γενικότερα. 

Η ελληνική πλευρά -με Τσακαλώτο, Χουλιαράκη- θα επιχειρήσει, σύμφωνα με την Ελενα Λάσκαρη, να διαπραγματευτεί και να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί από μία λύση-συμβιβασμό στο αποψινό EwG -συμβιβασμός που, έστω ότι γίνεται αποδεκτός, θα είναι ιδιαίτερα επώδυνος για την Αθήνα. 

Οπως σημείωνε ο Jim Brunsden/Financial Times, η επίτευξη της συμφωνίας προϋποθέτει όλοι να κάνουν υποχωρήσεις, μη αφήνοντας ψευδαισθήσεις για το ποια πλευρά πρέπει να κάνει τις περισσότερες. 

Αρνητικά προεξοφλητική η χθεσινή συνεδρίαση, με το επίκεντρο της διόρθωσης στον τραπεζικό κλάδο αλλά στη διάρκειά της και στα περισσότερα blue chips, ένδειξη πως ορισμένα ισχυρά χέρια μείωσαν ή και ξεφόρτωσαν θέσεις τους. Συνεδρίαση όπου δοκιμάσθηκαν και άντεξαν οι τελευταίες στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες και που προς το τέλος της άφησαν αμυδρές ελπίδες για κάτι καλύτερο στο διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής, ανάλογα με την εξέλιξη του EwG σήμερα. 

Ποια είναι τα δεδομένα για τους traders:

- κατ' αρχάς το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου είναι το τελευταίο πριν τις εκλογές στην Ολλανδία, καθώς το επόμενο προγραμματισμένο είναι στις 20 Μαρτίου, που πρακτικά σημαίνει ότι πίεση δεν έχει μόνο η Αθήνα, 

- η στάση της πλειοψηφούσας πλευράς του ΔΝΤ είναι σαφής -και θα καταστεί σαφέστερη-, ενώ η επικεφαλής του Ταμείου εμφανίσθηκε χθες μετά από μακρά παραμονή στο... περιθώριο των διεργασιών, 

- στην ΕΚΤ εκφράζεται πλέον ανησυχία για το ενδεχόμενο όντως να υπάρξει πρόβλημα ή και "ατύχημα" με την πληρωμή των λήξεων Ιουλίου, κάτι που αποτυπώνεται ήδη στην απόδοση των ομολόγων κυρίως της Ιταλίας, που είναι και το "κρίσιμο μέγεθος" για την Ευρωζώνη και την Κεντρική Τράπεζα, 

-το κλίμα στη Wall Street είναι τέτοιο που τροφοδοτεί και δεύτερο συνεχόμενο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq, 

-στο forex υπάρχει ήδη κλίμα που ευνοεί τις εξελίξεις. 

Στην κόψη του ξυραφιού οι δείκτες, σημειώνει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, "μετρώντας" τα περιθώρια υποχώρησης αλλά και τις δυνατότητες αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE25, τον Δείκτη Τραπεζών αλλά και την εικόνα του κοντινού 2ετούς ομολόγου. 

Ενδεικτικό της κατάστασης η εκτίναξη του 2ετούς, όπως σημειώνει ο Γιώργος, προς το όριο του 10%, όταν μόλις τον Οκτώβριο διαμορφωνόταν σχεδόν 5,5% χαμηλότερα. 

Στα της βραχυπρόθεσμης τάσης θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι αναδιαρθρώσεις λόγω MSCI, σε μια συγκυρία που αρκετά ξένα funds προχωρούν σε εκροές. 

Κρίσιμη η αρχή της συνεδρίασης, το ξεκίνημά της, εάν κι εφόσον δοκιμασθούν και δεν αντέξουν οι χθεσινές χαμηλές τιμές κυρίως για τον ΔΤΡ. Κρισιμότερη όμως από την ώρα που είθισται να ενεργοποιούνται οι εντολές με το κύριο μέρος από το City, δηλαδή μετά τις 13:30-14:00. 

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, η προσοχή πέφτει σε μετοχές που (υπο)στήριξαν χθες την αγορά (κυρίως Coca Cola, δευτερευόντως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), στις τραπεζικές Εθνική και Alpha Bank, καθώς άφησαν ελπίδες στο δεύτερο ήμισυ της ημέρας με τα 0,2050 και 1,57 ευρώ αντίστοιχα να έχουν στηρίξεις που, υπό προϋποθέσεις, να μπορούν να δώσουν αντίδραση. 

Οπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές, ο FTSE25 διασώθηκε ως εκ... θαύματος στην κρίσιμη στήριξη των 1.635 μονάδων, αφού προηγουμένως είχε δοκιμασθεί ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών που διέρχεται από τις 1.611 μονάδες και ίσως αποτελεί την τελευταία ελπίδα των long παικτών. 



Στα 149 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, καθώς… ξεπουλήθηκαν κυρίως τραπεζικές θέσεις, στα 64 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Οι πολύ υψηλές συναλλαγές στον τραπεζικό κλάδο ερμηνεύονται ως ενθαρρυντική ένδειξη από μερίδα επαγγελματιών της αγοράς, αλλά από άλλους ως δείγμα αδυναμίας και διάθεσης αποχώρησης ισχυρών χεριών από τον κλάδο. Είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις η πρώτη προσέγγιση να είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα και να σηματοδοτεί προσπάθεια αναστροφής στις συνεδριάσεις που ακολουθούν σε 1-2 ημέρες. Δηλαδή, σήμερα και αύριο.   

Για τον Γενικό Δείκτη, η δοκιμασία της ευρύτερης πολύ σημαντικής (μεσοπρόθεσμης) στήριξης των 600 μονάδων (με μικρή αντίδραση χθες προς το κλείσιμο έως τις 610 μονάδες) μας φέρνει στο νου την προηγούμενη φορά που η αγορά υποχώρησε στα χαμηλά της, στα μέσα Νοεμβρίου και μέσα Δεκεμβρίου. Στις 603,20 μονάδες στις 15/12, δίνοντας αντίδραση έως τις 670,21 (12/1), και στις 578 μονάδες στις 15 Νοεμβρίου, δίνοντας αντίδραση έως τις 650 μονάδες (8/12). 

Ούτως ή άλλως, από τη χθεσινή προσυνεδρίαση οι traders ήταν προετοιμασμένοι πως αυτό το 3ήμερο (Τετάρτης-Παρασκευής) θα ήταν... κολασμένο, με μεταβλητότητα, ακραίες καταστάσεις και ως είθισται, με πάμπολλες παγίδες αλλά και λιγοστές ευκαιρίες. Το υψηλό intraday είχε χθες την τιμητική του, προεξοφλείται πως θα την έχει και σήμερα.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v