Αποτιμά τα νέα δεδομένα το ΧΑ

Σταθεροποιητική η εκκίνηση στο Χρηματιστήριο. Τα συμπεράσματα του ΔΝΤ αλλά και οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Τα μηνύματα από τα ομόλογα και τα όρια για τους δείκτες.

Αποτιμά τα νέα δεδομένα το ΧΑ

Το ΔΝΤ απεφάνθη, το Χ.Α. αποτιμά τα νέα δεδομένα. Μη βιώσιμο το χρέος, απαιτεί ρύθμιση, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του αφορολόγητου αλλά και των συντάξεων, είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανακοίνωση του Ταμείου μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Η ουσία της έκθεσης θα μπορούσε να συνοψισθεί στη διαπίστωση πως ναι μεν έχουν γίνει βήματα προόδου από την ελληνική πλευρά και το Ταμείο έχει την πρόθεση να παραμείνει στο τρίτο πρόγραμμα (ακόμη και να συμμετάσχει χρηματοδοτικά;), πλην όμως δεν πληρούνται οι όροι συμμετοχής, βάσει των υπαρχουσών προϋποθέσεων.

Το λογικό συμπέρασμα: ηχηρά μηνύματα και προς το Βερολίνο αλλά και πολλά επώδυνα προς την Αθήνα, με τις δύο πλευρές αλλά και τις Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη να πρέπει να βρουν κοινό τόπο, με εκατέρωθεν συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, έτσι ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο «ελληνικό πρόγραμμα».

Εκτίμησή μας πως η ετυμηγορία του Ταμείου είναι σοφή, μετρημένη, κρατώντας αποστάσεις (λιγότερες) από τους Ευρωπαίους δανειστές και (περισσότερες) από την ελληνική πλευρά, με καθοριστικό πλέον το EwG της Πέμπτης καθώς εκεί θα φανεί εάν η Ευρώπη έλαβε το μήνυμα της πλειοψηφίας των διευθυντών που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Για το Χ.Α., να συνεκτιμηθεί η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI (τα μεσάνυχτα της Πέμπτης) για τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Χωρίς ανοιχτή παρέμβαση από την πλευρά Τραμπ, αλλά στη σκιά της ουσιαστικής παρουσίας του νέου καθεστώτος των ΗΠΑ, η συνεδρίαση σε μία συγκυρία που στη Γερμανία συνδικάτα, βιομήχανοι ενώνονται κατά Τραμπ, υπογράφοντας κοινή ανακοίνωση και στη Φρανκφούρτη ο Ντράγκι επαναλαμβάνει πως προϋποθέσεις για ένταξη στο QE είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πρώτη συνεδρίαση που επί της ουσίας θα αποτυπωθούν τα σημαντικά νέα δεδομένα (και) χρηματιστηριακά αλλά και από την κυβέρνηση, που μέχρι αργά χθες το απόγευμα επιχειρούσε να επικοινωνήσει μία «επίθεση αισιοδοξίας», ανάληψη πρωτοβουλιών και επανάληψη της εκτίμησης του πρωθυπουργού πως «...η αβεβαιότητα θα τελειώσει σύντομα», σύμφωνα με το σχετικό θέμα της Μαρίνας Μάνη.

Το Χ.Α. προσγειώθηκε χθες στις 620 μονάδες, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη στις 620,75 μονάδες, με σημαντική υποχώρηση για τις τράπεζες στις 750,59 μονάδες (μείον 3,66%), με τον FTSE 25 στη περιοχή των 1.655 μονάδων.

Το γεγονός των μέτριων συναλλαγών -με 47,6 εκατ. μετοχές- και του ανάλογου τζίρου -των 27,3 εκατ. ευρώ- δείχνει μία ρηχή συνεδρίαση, όπου ούτε οι αγοραστές ούτε οι πωλητές διακινδύνευσαν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά του ταμπλό. Ωστόσο, η μείωση θέσεων συνεχίστηκε με βραδύτερους ρυθμούς και πιο περιορισμένη σε έκταση, πλην όμως συνεχίστηκε.

Οπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, πέντε είναι τα βασικά μηνύματα του ΔΝΤ για τον τραπεζικό κλάδο: Δραστικές αλλαγές στα «κόκκινα δάνεια», «ξερίζωμα» στη σύνδεση μεταξύ των τραπεζών, πολιτικών και συμφερόντων, επιμονή σε «μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ, ενώ οι έλεγχοι κεφαλαίων θα πρέπει να εξαλειφθούν το συντομότερο δυνατόν αλλά με συνετό τρόπο. Ειδικότερα, στο «μαξιλάρι» των 10 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ επιμένει στη διακηρυγμένη θέση του, ενώ όσον αφορά στα capital contrlos, με νέα μείωση των (ονομαστικών) καταθέσεων στα 120 δισ. ευρώ ούτε λόγος δεν μπορεί να γίνεται.

Ο αισθητήρας κλάδος όλων αυτών είναι ο τραπεζικός, με τις δύο πλευρές -short/long- να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους από την προσυνεδρίαση. Προς συνεκτίμηση η νέα επιβάρυνση του 10ετούς στο 7,710%, η εκτίναξη 9,35% (!) του 2ετούς στο 9,533% και η σημαντική υποχώρηση 2,28% του GREK στα 7,70 δολάρια, δηλαδή η ιδανική τριπλέτα για έναν short παίκτη.

Τεχνικά για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι 1.635 μονάδες είναι η κοντινότερη στήριξη, διάσπασή τους οδηγεί άμεσα προς τις 1.615 μονάδες, με πιο αδύναμο κρίκο τον τραπεζικό κλάδο.



Για τον ΔΤΡ, οι 720 είναι το επιτρεπτό χαμηλό όριο, απώλεια του οποίου διανοίγει επικίνδυνες ατραπούς για τον κλάδο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (και) για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Για τον Γ.Δ. η περιοχή των 610-600 μονάδων υποψήφια για δοκιμασία θα χρειαστεί ισχυρές αντιστάσεις από τους long προκειμένου να διατηρηθεί.

Και μία σημαντική παράμετρος, η μετά από καιρό μείωση θέσεων από την πλευρά των ξένων (και των... ξένων), που προφανώς έχει τη σημασία της.

Ετοιμαζόμαστε για μία δύσκολη, πολύ δύσκολη συνεδρίαση, με το... κλήμα στραβό στις ευρωπαϊκές αγορές, τις ΗΠΑ - Ευρώπη σε «θέσεις μάχης» και τα εταιρικά αποτελέσματα να διχάζουν τη Wall Street, διαδραματίζοντας και αυτά τον ρόλο τους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v