Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση και τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και τους επαγγελματίες της Αγοράς να αποδίδουν την αλλαγή κλίματος στις "κουρεμένες" προσδοκίες της Αγοράς, όσον αφορά την σημερινή γ.σ. του ΔΝΤ (21.00 ώρα Ελλάδας) και την επιστροφή των ανησυχιών για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, τόσο όσον αφορά την πορεία των καταθέσεων, όσο και όσον αφορά τον μέγεθος των "κόκκινων" δανείων.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι επιλεκτικές κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, που όμως δεν πήραν, σε καμία περίπτωση, επιθετικό χαρακτήρα, για αυτό και ο τζίρος παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. ερχόταν από τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει κέρδη 2,81% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να έχει αυξηθεί κατά 6,92%, πριν το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης.
Ως είθισται, σε κάθε αλλαγή κλίματος, πρώτος ”στόχος" των εν δυνάμει πωλητών, αλλά και όσων αλλάζουν "στρατόπεδο" είναι ο Τραπεζικός κλάδος και αυτό επιβεβαιώνεται από το σημερινό -3,66%, του κλαδικού δείκτη, που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Αντίθετα με την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, μάλλον "ήσυχη" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνεδρίαση στην Αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του Ελληνικού 10ετους παρουσίασε οριακή αποκλιμάκωση και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υποχωρεί στο 7,56%.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενεργοί παίκτες "χάθηκαν" μεταξύ εκτιμήσεων - δηλώσεων - δημοσιευμάτων και στην παρούσα φάση επέλεξαν να περιμένουν τα μηνύματα από το Δ.Ν.Τ., χωρίς "υπέρβαρες" θέσεις και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις προχώρησαν και σε διακριτική μείωση θέσεων.
Εξαίρεση στον κανόνα οι περιπτώσεις των Μυτιληναίου (+2,14% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Μέτκα (+0,9%), μετά και την έκθεση της Wood & Co. (λεπτομερέστερη αναφορά στην συνέχεια), ενώ σχετικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν οι Jumbo (+1,06%), ΕΧΑΕ (+0,47%), Σαράντης (+0,85%), Τιτάν (+0,04% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Ελλάκτωρ (+0,93%).
"Στην περίπτωση των Κατασκευαστικών εταιρειών, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες καλό θα ήταν να περιμένουν την ανακοίνωση των προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού", σύμφωνα με τους συντηρητικούς επαγγελματίες του χώρου.
Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "η αναζωπύρωση των προσδοκιών ολοκλήρωσης της αξιολόγησης κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας που μας πέρασε, είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών που σημειώθηκαν κατά την έναρξή της. Ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών που διέρχεται από τις 610 μονάδες, όχι μόνο ανέκοψε την πτωτική κίνηση, αλλά έγινε και η αφετηρία για αξιόλογη ανοδική αντίδραση.
Όμως, για την αποκατάσταση της βαριάς τραυματισμένης τεχνικής εικόνας και την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης που παραμένει ακόμα πτωτική, απαιτείται τουλάχιστον η υπέρβαση της ζώνης που εκτείνεται από το καθοδικό 'χάσμα' των 633 μονάδων, μέχρι και το επίπεδο αντίστασης των 636 μονάδων, απ’ όπου διέρχεται, εκτός όλων των άλλων, και ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί με 'καύσιμο' μόνο τις προσδοκίες και αν δεν συντελεστεί κάποια έστω μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Μέχρι τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ο Δείκτης να διακυμαίνεται μεταξύ 636 και 610 μονάδων. Το αισιόδοξο σενάριο φαντάζει επικρατέστερο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να 'στοιχηματίσουμε' για τον χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι να επαληθευτεί. Όσο αφορά την σημερινή συνεδρίαση του ΔΝΤ, δεν αναμένουμε να ληφθεί απόφαση για την παραμονή του, ή μη στο Ελληνικό πρόγραμμα. Απλά θα επαναλάβει την πάγια άποψή του ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις".
Αν ληφθεί υπ΄ όψιν η σημασία της σημερινής γ.σ. του ΔΝΤ, δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καταιγιστικές οι ειδήσεις - δηλώσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής.
"Η Γερμανία θεωρεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Μια απόφαση του ΔΝΤ να αποσυρθεί θα σήμαινε και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα", επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Juerg Weissgerber, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Ταμείου.
"Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και ΔΝΤ εργάζονται στο πλαίσιο των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ορίζει η συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM)", επανέλαβε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
"Η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποτελούν προϋπόθεση για την συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο Mario Draghi σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη διευκρίνιση ότι η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου του ΔΝΤ δεν έχει στην ατζέντα την πιθανή συμμετοχή στο Ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, προχώρησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η Αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νεότερες εξελίξεις σύμφωνα με τις οποίες δεν αναμένεται, άμεσα, μία κάποια επίσημη ανακοίνωση από το ΔΝΤ, όσον αφορά την συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον με χρηματοδότηση, άρα το Χ.Α. καλείται να επιστρέψει από εκεί όπου ξεκίνησε και να περιμένει τις νεότερες εξελίξεις, την ίδια ώρα που το "κατενάτσιο", από όλες τις Πλευρές, συσσωρεύει "σύννεφα" πάνω από τον εγχώριο Τραπεζικό τομέα και τους τραπεζίτες να δηλώνουν πως κάθε καθυστέρηση θα έχει τον ανάλογα, αρνητικό, αντίκτυπο σε καταθέσεις και "κόκκινα" δάνεια.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου το σύνολο των Δεικτοβαρών μετοχών κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ εστιάζει την προσοχή του στον τίτλο της Eurobank, επισημαίνοντας ότι "η απώλεια της στήριξης των 0,57 ευρώ, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις περαιτέρω υποχώρησης. Τα 0,6070 ευρώ, παραμένουν το 'stop' στο ημερήσιο 'short".
Παρά το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση προς το κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης, η σημερινή εικόνα δεν άλλαξε δραματικά τα τεχνικά δεδομένα και αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν όσο ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να παραμένει εγκλωβισμένος στο γνωστό εύρος 610 - 657 μονάδων.
Το "stop" στο "short" εντοπίζεται στις 664 μονάδες, ενώ τα νέα θα είναι αυτά που φαίνεται ότι θα δώσουν λύση στη συσσώρευση.
Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν ανοιχτά τα "gap", στις 631,87 - 633,47 και 655,43 - 656,25 μονάδες.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,46%), υπάρχει "gap" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες.
Η πρώτη σημαντική στήριξη στις 1632 μονάδες, με ενδιάμεση στις 1647, ενώ κοντινή, σημαντική, αντίσταση, εντοπίζεται στις 1712 μονάδες.
Το "stop" στο "intraday short", στις 1780 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Πλέον τα νέα είναι αυτά που μπορούν να κάνουν την διαφορά, μιας και ο χρόνος έχει τραβήξει σε μάκρος διαλύοντας την όποια ψυχολογία της Αγοράς" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση θα υποχωρήσει, αν θέλει να προλάβει να συμμετάσχει στο "QE" και στο μέλλον να βγει στις Αγορές.
Το EwG της 9ης Φεβρουαρίου, είναι αυτό που μπορεί να ξεκινήσει και πάλι τις συνομιλίες, για να φτάσουμε στην 20η Φεβρουαρίου.
Το θέμα χρέος είναι φυσικά το "κλειδί", παρόλα αυτά οι Ευρωπαίοι από την μία θέλουν το IMF χωρίς τουλάχιστον στην παρούσα να ακουμπήσουν το θέμα, αν εξαιρέσουμε την προσπάθεια με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Η Κυβέρνηση, μην έχοντας διέξοδο, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συμφωνήσει με τους Δανειστές, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο από το 2017. Είναι και ο μόνος λόγος που είμαστε αισιόδοξοι.
Αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε Μεταρρυθμίσεις, σε υλοποιήσεις των συμφωνηθέντων και στην σταδιακή προσέλκυση Ξένων επενδύσεων στην Χώρα.
"Ο χρόνος είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος, μιας και η Αγορά έχει πλέον παραδώσει όπλα περιμένοντας τις εξελίξεις" τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον Αυστραλό ASX 200 (-0,11%) ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,95%), ενώ το Χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας παρέμεινε κλειστό, λόγω Τραπεζικής αργίας.
Δείχνουν να αυξάνονται οι αρχικές απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Διορθώνει το Πετρέλαιο, μικρές πιέσεις στο Ευρώ, κέρδη για τον Χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ασία, η δραστηριότητα στον Κινεζικό τομέα Υπηρεσιών αναπτύχθηκε με πιο αργό ρυθμό τον Ιανουάριο, όπως κατέδειξε σήμερα ο σχετικός δείκτης της Caixin. Ο PMI της Caixin για τις Υπηρεσίες υποχώρησε σε 53,1 τον Ιανουάριο, από το υψηλό 17 μηνών του Δεκεμβρίου, όταν διαμορφώθηκε σε 53,4.
Αδύναμη ανάπτυξη κατέγραψαν το Δεκέμβριο οι μισθοί στην Ιαπωνία. Οι συνολικοί μισθοί των εργαζομένων ενισχύθηκαν 0,1% σε ετήσια βάση, ρυθμός που αντανακλά μια επιβράδυνση από το 0,5% του Νοεμβρίου.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ασφαλώς και την μερίδα του λέοντος, από πλευράς ενδιαφέροντος, απέσπασαν οι τελευταίες δηλώσεις Μέρκελ, πως "οι Ευρωπαίοι Ηγέτες ίσως δεσμευτούν σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση διαφορετικών ταχυτήτων, όταν κάνουν την δήλωση για το μέλλον της ΕΕ στη Σύνοδο της Ρώμης τον επόμενο μήνα".
Στην Ευρώπη υπάρχει για καιρό η συζήτηση για το εάν όλες οι Χώρες πρέπει να δεσμευτούν σε πλήρη ενοποίηση, περιλαμβανομένου του Ενιαίου Νομίσματος, ή κάποιοι μπορούν να κινηθούν με διαφορετικές ταχύτητες.
Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο, Ομάδα των Ιδρυτικών Κρατών - Μελών, επίσης εξέδωσαν ανακοινώσεις στηρίζοντας την Ευρώπη των δυο ταχυτήτων.
"Η Γαλλία θα χρεοκοπούσε αν μετέτρεπε μονομερώς σε νέα Φράγκα το χρέος της σε Ευρώ, στην περίπτωση νίκης του Εθνικού Μετώπου στις εκλογές", σύμφωνα με τον Moritz Kraemer της Standard & Poor’s.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας, για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Δεκέμβριο, τα συμβόλαια για Προϊόντα κατασκευασμένα στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5,2% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,5% που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2014.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί κάποια επιπλέον μέτρα λιτότητας για να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, ενώ το ΔΝΤ πιθανόν θα παραμείνει στο πρόγραμμα με τον ρόλο του επόπτη", εκτιμά η Citi.
Με σύσταση "accumulate" και τιμή - στόχο στα 9,6 ευρώ, ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Merit Χρηματιστηριακή.
Στα 8,7 ευρώ από 6,5 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του Μυτιληναίου η Wood & Company, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "Buy".
Για τη Μέτκα η Wood θέτει νέα τιμή - στόχο στα 8,1 ευρώ.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 618,19 μονάδες (-1,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 621,7 (-1,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 620,75 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,3%.
Ο τζίρος, στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, περιορίστηκε στα 27,4 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΓΡΙΒ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 32,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΦΓΚΡΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς και ΕΕΕ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, νεότερη "κορυφή" για την Cennergy (+3,11%), επιμένει πλαγιοανοδικά αυξομειώνοντας συναλλαγές ο ΚΛΜ, ενώ ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση σημειώθηκε στην AS Company (+4,7%).
Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ για 11 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.
----ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων και ξεκίνημα της εβδομάδας με πιέσεις και αρνητικό πρόσημο.
Η υποχώρηση συνοδεύτηκε με αυξημένες συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.873 συμβόλαια).
Στα 6.423 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.399, 1.974 για τον Φεβρουάριο και 425 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.656,5) κινήθηκε μεταξύ 1.649,5 και 1.675 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.998), Πειραιώς (17.056), Εθνική (22.463), MIG (451), Alpha Bank (4.393), Μυτιληναίο (510), ΟΠΑΠ (225), ΟΤΕ (158), ΔΕΗ (217).
Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ και τα 30 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,70 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (18.879.857 τεμ.), Alpha Bank (4.559.747 τεμ.), Εθνική (11.267.307 τεμ.) και Eurobank (7.737.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.