Τριπλή ώθηση στη Wall Street λόγω Τραμπ, τρίτη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές και στο Χ.Α. άντεξαν οι άμυνες στη χθεσινή δύσκολη, πολύ δύσκολη συνεδρίαση.
Στο χθεσινό σχόλιό μας «Μαζεύονται οι απώλειες» (16:36) καταγραφόταν η αλλαγή κλίματος και τάσης με αφορμή την παρέμβαση Ρέγκλινγκ - απάντηση προς το ΔΝΤ, που ήρθε να διασκεδάσει τις αρχικές αρνητικές εντυπώσεις από την κυκλοφορία της είδησης περί μη συμμετοχής Χουλιαράκη στο EwG.
Οι φήμες περί πρωτοβουλιών Ντάισελμπλουμ για μετά το EwG, τα «πυρά» του SPD κατά της λογικής Σόιμπλε, η συνάντηση Μέρκελ - Ντράγκι, συνέθεταν ένα σκηνικό ραγδαίων εξελίξεων που «τρέχουν» μέχρι αυτή την ώρα και θα κορυφωθούν τα επόμενα 24ωρα. Χαρακτηριστικό το άρθρο της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου που αναφέρεται σε παρασκηνιακές κινήσεις, προκειμένου να οριστεί μία συνάντηση απεμπλοκής.
Τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά, με τους traders να έχουν προεξοφλήσει και τιμολογήσει σε μεγάλο βαθμό πως στο Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας δεν θα προκύψει κάτι ουσιαστικό. Όμως, η ένταση των εξελίξεων στο παρασκήνιο έχει ανοίξει ένα... παράθυρο στην ελπίδα, με αποτέλεσμα οι long παίκτες να έχουν λόγους να ρισκάρουν ένα «στοίχημα προεξόφλησης».
Δεν πάμε «ραντεβού στα τυφλά» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη για τις κρίσιμες συναντήσεις Τσακαλώτου - δανειστών.
Για το Χ.Α., αφενός, η επιβεβαίωση των στηρίξεων στα μέσα της χθεσινής δύσκολης συνεδρίασης, αφετέρου, οι μέτριες συναλλαγές/τζίρος, δίνουν πόντους στους long να ρισκάρουν σήμερα, από Δευτέρα.
Χρηματιστηριακός παράγων εκτιμούσε πως εδώ που έχουμε φτάσει, θα αρκούσε μία είδηση περί επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα για να «ανασάνει» η αγορά, ο τραπεζικός κλάδος.
Τεχνικά οι περισσότεροι σημαντικοί δείκτες ενισχύουν τη θέση των long, κυρίως οι άμυνες των 1.610 μονάδων για τον FTSE 25, η κίνηση συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών αλλά και η σταθερότητα των εταιρικών ομολόγων, την ώρα που γινόταν χαμός στα κρατικά. Οι προσεκτικότεροι παρατηρητές των όσων διαδραματίζονται κυρίως στο παρασκήνιο εκτιμούν πως συντρέχουν λόγοι συγκρατημένης αισιοδοξίας για απεμπλοκή, οι έμπειροι αναλυτές διακρίνουν ενθαρρυντικές ενδείξεις στις άμυνες που έβγαλε χθες η αγορά και μία ομάδα συγκεκριμένων blue chips, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα -από Δευτέρα.
Οι χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες MSCI μάλλον κατευναστικά εκτιμάται πως μπορεί να λειτουργήσουν σε αυτή την καμπή της αγοράς.
Εχουμε πέντε και σήμερα συνεδριάσεις μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, με τον χρόνο να είναι τόσο πυκνός όσο ποτέ άλλοτε και την αγορά τόσο υπερπιεσμένη που, αν μη τι άλλο, ένα «στοίχημα προεξόφλησης» θα άξιζε τα ρίσκα του.
Στη χθεσινή «μέτρησή» του ο Γιώργος Α. Σαββάκης μάς περιέγραψε αναλυτικά τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τους βασικούς δείκτες, κυρίως για τον ΔΤΡ και τις 4 συστημικές μετοχές. Η εύστοχη παρατήρηση φίλων πως η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε στις τιμές... Brexit είναι ενδεικτική της υποτίμησης που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν περιθώρια μίας έστω καθαρά τεχνικής αντίδρασης για τον ΔΤΡ από τις 670 μονάδες και για τον FTSE 25 μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση των 1.610 μονάδων; Η απάντηση συγκεντρώνει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές ενδείξεις και αυτό θα επιχειρηθεί να φανεί στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.
Συναλλαγές 75 εκατ. μετοχών, με το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο, τζίρος 37 εκατ. ευρώ, χαμηλότερος του μέσου όρου, με ιδιαίτερα προσεκτικούς και τους πωλητές και τους αγοραστές, ιδιαίτερα στα χαμηλά στις 12:30 και με ένα ενθαρρυντικό δεύτερο μέρος.
Το παιχνίδι για τους long δεν έχει χαθεί παρά τις μέχρι και χθες το μεσημέρι συντριπτικά σε βάρος τους εξελίξεις. Η υπερπίεση του τραπεζικού κλάδου αφήνει ανοιχτό ένα ενδεχόμενο για προσπάθεια αναστροφής, εάν μάλιστα ο ΔΤΡ κλείσει πάνω από τις 692,68 μονάδες (όπως πολύ εύστοχα «μετρά» ο zelis677 στην ανάρτησή μας στον Εκηβόλο: Τι δείχνουν FTSE 25 και Γ.Δ.).
Σημειωτέον πως τα τεχνικά σημεία στη συγκεκριμένη ανάρτησή μας (σε ανάλυση του Ηλία Ζαχαράκη επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο).