Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street, πιέσεις στις ασιατικές αγορές και λόγω Fed, macro και πετρέλαιο ώθησαν υψηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα των αγορών το τελευταίο 24ωρο, με το πετρέλαιο και τη Fed να διαμορφώνουν κατά κύριο λόγο τάση αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα να δίνουν τον δικό τους τόνο.
Στο ΧΑ, δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, αν και τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη "μαζεύτηκαν" προς το κλείσιμο. Αποτέλεσμα η διαμόρφωση του ΓΔ στις 567,90 μονάδες (0,33%), με υψηλό ημέρας στις 573,33 μονάδες.
Συναλλαγές και τζίρος στα συνήθη απαξιωτικά επίπεδα με 27,1 εκατ. μετοχές, αξίας 17,9 εκατ. ευρώ, τη μερίδα του λέοντος στις τράπεζες και το σχεδόν 1/3 στη μετοχή της Alpha Bank.
Εν τω μεταξύ ο Stoxx υπενθύμισε χθες το βράδυ ότι με βάση τις αλλαγές που ανακοίνωσε στις 10 Μαΐου η εγχώρια αγορά μεταφέρεται στις αναδυόμενες αγορές, κίνηση που έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή των Alpha Bank, OTE και Eurobank από τον δείκτη Stoxx Europe 600. Η αλλαγή θα ισχύσει με το άνοιγμα των αγορών στις 19 Σεπτεμβρίου.
Σε συσσώρευση η αγορά για περίπου ένα μήνα, με τον Δημήτρη Τζάνα (Διευθυντή Επενδυτικών Σχέσεων της Κύκλος ΧΑΕΠΕΥ) να εστιάζει στο στενό εύρος διακύμανσης (550-575 μον.) όπου έχει "εγκλωβιστεί" τις τελευταίες ημέρες ο Γενικός Δείκτης.
Σε επιμέρους κινήσεις εξαντλούνται οι όποιες ενέργειες των λιγοστών traders και επενδυτών, με ελάχιστη την παρουσία των ξένων και σχεδόν ανύπαρκτη των εγχώριων. Το ότι η συνεδρίαση αποκτά κάποιο ενδιαφέρον μετά τις 13:30-14:00 και προς το κλείσιμό της -και στη δημοπρασία- είναι προφανές πως δεν μπορεί να συντηρήσει μια αγορά, ακόμη κι αν είναι τόσο "ρηχή" όπως η δική μας.
Με το βλέμμα και στα εταιρικά αποτελέσματα και στο EwG της Δευτέρας (και όσα έπονται) και στις ξένες αγορές, καθώς το momentum των λίγων ενεργών ξένων επενδυτών εξαρτάται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από τη γενικότερη τάση στα διεθνή χρηματιστήρια.
"Κοινωνικός απολογσμός" και αναπτυξιακό μείγμα 3ετίας, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, στην ατζέντα της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο (και) το ΧΑ περιμένει τα της αξιολόγησης με ορόσημο -μετά την 29η Αυγούστου- την 9η Σεπτεμβρίου.
Κατά γενική εκτίμηση, αρκετά θα εξαρτηθούν (βεβαίως από το κλίμα που θα επικρατεί διεθνώς) και από την πορεία της αξιολόγησης, το έγκαιρο (ή όχι) κλείσιμο των 15 προαπαιτούμενων, την έγκριση/εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ κ.ο.κ.
Στόχος των long σε αυτό το διάστημα αναμονής -και σημαντικών εξελίξεων- οι 588/590 μονάδες στο καλό σενάριο και η μη απώλεια των 540/535 στο αρνητικό. Σε αυτό το εύρος περιορίζονται οι επιμέρους κινήσεις, με γνώμονα και τα αποτελέσματα 6μήνου.
Ημέρα ΟΠΑΠ η Πέμπτη και εύλογα η προσοχή αρκετών είναι στραμμένη στη μετά τη συνεδρίαση ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού.
Κινητικότητα στον ΟΤΕ, με ενθαρρυντικές τοποθετήσεις χθες που όμως μένει να έχουν συνέχεια σήμερα και την Παρασκευή.
Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, όπως φάνηκε και στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τον Γιώργο Φλώκα να εστιάζει στην ανάλυση της Morgan Stanley για τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών στο 3μηνο. Ο αμερικανικός οίκος δίνει περιθώρια ανόδου από 31% έως 95% για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Ενδιαφέρον για το αν θα αποτυπωθεί και πώς στη σημερινή συνεδρίαση η παρέμβαση του αμερικανικού οίκου.
Τεχνικά, όπως μετρά ο Βασίλης Μαρκάκης, η αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης των 572,3 μονάδων λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους long παίκτες. Πάντως όσο ο ΓΔ παραμένει πάνω από τις 567 μονάδες, το ανοδικό σενάριο δεν ακυρώνεται, ενώ ως στηρίξεις βλέπει στις 551 και 547 μονάδες.
Για τον FTSE25 ο Ηλίας Ζαχαράκης εστιάζει στην αντίσταση των 1.538 και στη στήριξη των 1.491 μονάδων, θεωρώντας πιθανότατη τη συνέχιση της συσσώρευσης για μετοχές του δείκτη.