Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται «καύσιμα» στο Χρηματιστήριο

Σε επιδεινωμένο διεθνές περιβάλλον η προσπάθεια ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς. Σε ρυθμούς διαπραγματεύσεων και τριμήνων εισέρχεται σταδιακά η Αθήνα. Η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών, τα προβλήματα σε Ρώμη - Λισσαβόνα και τα κρίσιμα όρια για τον DAX.

Σ' έναν...deus ex machina, πλέον προσβλέπουν οι long στο ΧΑ μετά την απογοητευτική εικόνα της συνεδρίασης της Παρασκευής, γενικότερα δε της εβδομάδας που "έκλεισε" με συνολικές απώλειες 1,92% για τον Γενικό Δείκτη στις 561,32 μονάδες.

Κι ήταν η επιβάρυνση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, που καθιστούν ακόμη πιο δυσχερή την θέση όσων πιο αισιόδοξων θεωρούσαν εφικτή την προσέγγιση έστω των 588 μονάδων.

Η επάνοδος στο προσκήνιο των ανησυχιών για την ευρωπαϊκή οικονομία, κυρίως για την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο, και δευτερευόντως για τα εταιρικά αποτελέσματα και τις αποφάσεις της FED για τα επιτόκια, έβαλαν φρένο στην τελευταία ανοδική αντίδραση στην Φρανκφούρτη, στο Παρίσι έδωσαν τη θέση τους σε δεύτερες σκέψεις και επανέφεραν σε θέση ισχύος τους short παίκτες. Καταδεικνύοντας, πως ο βεβαρημένος βαθμός επενδυτικού ρίσκου στις ευρωαγορές θα αναδύεται σε κάθε αφορμή και θα οδηγεί σε ρευστοποιήσεις/πιέσεις στα χρηματιστήρια, στα ομόλογα, στις αξίες.

Το ΧΑ ούτως ή άλλως αδυνατούσε να ακολουθήσει την αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που από τα χαμηλά της 24ης Ιουνίου όχι μόνο κάλυψαν το χαμένο έδαφος, αλλά έδωσαν υψηλές αποδόσεις μέχρι και τη Δευτέρα 15 Αυγούστου.

Τεχνικά στην συνεδρίαση της 16/8 κορυφώθηκε η κίνηση που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 24ης Ιουνίου και της 6ης Ιουλίου με ενδεικτική την πορεία του DAX από τις 9.226 και τις 9.304 έως τις 10.802 μονάδες την Δευτέρα 15 Αυγούστου. Υψηλό σημείο- κορυφή για τον DAX απ΄ όπου ξεκίνησε η τελευταία διόρθωση με πολύ σημαντική την στήριξη στις 10.516 μονάδες, σύμφωνα με τη μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη (σχετικό διάγραμμα στον Εκηβόλο της Παρασκευής).

Στο ίδιο διάστημα εάν θέλαμε να δούμε την πορεία του ΧΑ θα περιοριζόμασταν σε μία ισχνή κίνηση από τις 522 (χαμηλό 24/6) έως τα όρια των 577 μονάδων (υψηλό 12/8).

"Υπαίτιος" ο τραπεζικός κλάδος, καθώς ανατρέχοντας στην διακύμανση του ΔΤΡ από τις 726,37 μονάδες της 24/6, αντέδρασε ελάχιστα έως τις 774 μονάδες (διπλή κορυφή στις 13-14/7) για να συνεχίσει με σταδιακή απώλεια θέσεων με συνέπεια την Παρασκευή να υποχωρήσει στις 615,87 μονάδες. Εσχατη στήριξη για τον ΔΤΡ οι 613 μονάδες, περιοχή που εάν δεν «δώσει» αντίδραση, πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία προς τις 563 μονάδες (της 6/7).

Πρακτικά το ΧΑ υποχωρεί άσχετα εάν στο διάστημα 24/6-15/8 στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξελίχθηκε μία ισχυρή ανοδική διόρθωση, εγκλωβισμένο στο εύρος των 517-577 μονάδων.

Σε μεγάλο βαθμό τραπεζοκεντρικό το ΧΑ - ακόμη και τώρα, που η βαρύτητα στάθμισης των 4 συστημικών έχει μειωθεί- με την τάση να επηρεάζεται σε ικανό βαθμό από την πορεία των Alpha Bank, Eurobank, ETE και Πειραιώς. Εύλογη η αδυναμία υπέρβασης των 577 μονάδων για τον ΓΔ παρά τις διαθέσεις αυτονόμησης/διαφοροποίησης ορισμένων εισηγμένων/μετοχών του FTSE25 και λιγοστών της μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Σε συνεδριάσεις που ο τραπεζικός κλάδος τουλάχιστον δεν υποχωρεί, κάτι κινείται στο μη τραπεζικό μέρος του δείκτη, κάποιες μετοχές διαφοροποιούνται, για ελάχιστες δε καταγράφονται ακόμη και υψηλότερες τιμές. Ομως σε συνεδριάσεις που οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο, οι ρευστοποιήσεις αργά ή γρήγορα εκτός από τις τράπεζες παρασύρουν και άλλες μετοχές του δείκτη.

Ενδεικτικό το "άδειασμα" που παρατηρήθηκε προς το κλείσιμο, κυρίως δε στην δημοπρασία στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Με περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο υπήρξε ντόμινο καταγραφής "χαμηλών ημέρας" για 15 από τις 21 (μη τραπεζικές) μετοχές του FTSE25. Μέτρια μεν η προσφορά, απόντες όμως οι αγοραστές σε υψηλές τιμές με συνέπεια τα όσα σημειώθηκαν σε ΟΤΕ,ΔΕΗ ή Coca Cola.

To αποθαρρυντικό είναι, πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φαίνεται πως εισέρχονται σε νέο γύρο διόρθωσης (θα φανεί την Δευτέρα- Τρίτη και από το αν ο δείκτης σηματωρός DAX αντιδράσει ή όχι από τις 10.516 μονάδες) με την προσοχή να εστιάζεται στην επιδείνωση της κατάστασης σε Ρώμη και Λισσαβόνα (πορεία αντίθετη για πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα).

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το κλίμα θα γίνει ακόμη πιο βαρύ στο ΧΑ, που από Δευτέρα μπαίνει σταδιακά σε ρυθμούς διαπραγματεύσεων, EwG (29/8) εν όψει Eurogroup (9/9) ενώ συνεχίζεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου (η προσοχή στην Πέμπτη, καθώς μετά την λήξη ανακοινώνει ο ΟΠΑΠ).

Ενας από... μηχανής θεός, θα μπορούσε να είναι ένα γρήγορο "κλείσιμο" των προαπαιτούμενων, η έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ (για τις 9/9) ή κάτι άλλο θεαματικά ενθαρρυντικό από το εσωτερικό μέτωπο.

Συγκεντρώνει πιθανότητες ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα έφερνε τον ΓΔ προς και πάνω από τις 588 μονάδες; Με βάση τα όσα μέχρι τώρα "τρέχουν" δύσκολα, πολύ δύσκολα.

Αντιθέτως, πιθανότερο είναι να συνεχιστεί η εκνευριστική διολίσθηση της αγοράς, με εκλάμψεις επί μέρους μετοχών.

Για τον τραπεζικό κλάδο, ενδεχόμενη απώλεια την Δευτέρα και των 613 μονάδων θα δυσκόλευε περισσότερο την κατάσταση με πιθανή την ένταση πωλήσεων στις συστημικές τραπεζικές, με ζητούμενο την άμεση επαναφορά της Alpha Bank πάνω από τα 1,60 ευρώ. Ειδάλλως, η διόρθωση της προς τα 1,45 ευρώ θα συμπαρασύρει και τις άλλες μετοχές του κλάδου.

Να συνεκτιμηθεί, πως για 11 από τις 25 μετοχές του FTSE25 η απόδοση από την αρχή του έτους παραμένει θετική: (αλφαβητικά) για Αεροπορία Αιγαίου (1,46%), για ΓΕΚ/Τέρνα (27,63%), για ΕΥΔΑΠ (17%), για Lamda Development (8,91%), για ΜΕΤΚΑ (6,13%), Motor Oil (3,52%), Μπέλλα/Jumbo (9,38%), για Μυτιληναίο (5,72%), για Τέρνα Ενεργειακή (7,72%), ΤΙΤΑΝ (20,39%) και FF Group (23,93%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v