Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσάμπα έπεσε, τσάμπα ανέβηκε το Χρηματιστήριο

Ανοδική κίνηση στην αγορά, με τον τζίρο να παραμένει καθηλωμένος στα γνωστά «καλοκαιρινά» επίπεδα. Κέρδη για τράπεζες, κινητικότητα στην Alpha. Σε θετικό έδαφος ΟΠΑΠ, Coca Cola. Η τάση στις αγορές και το σενάριο προσέγγισης των 588 μονάδων.

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και η σημερινή, με τον τζίρο να περιορίζεται στα 16,763 εκατ. ευρώ.

Λίγο καλύτερη η εικόνα στα Παράγωγα, καθότι αύριο "κλείνει" η (απλή ) σειρά μηνός Ιουλίου με τους traders να ενεργούν προς το τέλος της συνεδρίασης ειδικότερα δε στα Συμβόλαια που αφορούν στην επόμενη σειρά.

Στις 572,25 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (0,84%) και σε εύρος διακύμανσης 567,01-573,11 μονάδων. Κατά 0,89% στις 1.521 μονάδες ο FTSE25 και κατά 1,43% στις 640,25 ο Δείκτης Τραπεζών.

Μετά τον χθεσινό "πάγο" στον τζίρο (*) και την διόρθωση της αγοράς έως τις 567,12 μονάδες οι long αναθάρρησαν κάπως από την βελτίωση της τάσης στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, την ανάκαμψη βασικών δεικτών με ενδεικτική την αντίδραση του DAX από την ευρύτερη περιοχή των 10.500 μονάδων. Πάντως- τηρουμένων των αναλογιών, βέβαια- υποτονικές και άνευρες είναι τις τελευταίες συνεδριάσεις και οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές με επί μέρους κινήσεις (είτε ανοδικά είτε πτωτικά ) ανάλογα με την ειδησεογραφία και τις εξελίξεις.

Για παράδειγμα "στριμώχνεται" η Λισσαβόνα (ανεβαίνει η απόδοση των κρατικών τίτλων), "ανασαίνει" το Μιλάνο (η Ιταλία θα ζητήσει δημοσιονομικό ελιγμό από το ευρω-σύστημα) και η Die Welt...εγείρει θέμα (ουσιαστικά ανοίγει μία συζήτηση, που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους 1- 2 μήνες γύρω από αυτό το θέμα) ενδεχόμενης αγοράς κ α ι μετοχών από την ΕΚΤ.

Στα καθ΄ημάς δεν αλλάζει κάτι, τουλάχιστον όσο δεν διαφαίνεται αρχή λύσης για το θέμα των "κόκκινων δανείων" (δευτερευόντως θέμα είναι και η αναζήτηση 13-15 στελεχών να οριστούν στα δ.σ. των συστημικών τραπεζών...) και η πραγματική οικονομία εξαντλεί τις αντοχές της.

Η δραματική μείωση των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων- με 8% τρίτη μεγαλύτερη, μετά το Ην. Βασίλειο (-11%) και Κύπρο (-21%) είναι κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πιο ανησυχητική από την καθίζηση των εσόδων τον Ιούλιο, καθώς καταδεικνύει την εξάντληση των αντοχών των ελληνικών επιχειρήσεων έπειτα από 8+ετή ύφεση και 12μηνο capital controls. Κι ακόμη, όπως σημειώνουν, δεν έχει μετρηθεί η προοπτική περαιτέρω μείωσης προς το Ην. Βασίλειο ως συνέπεια της εξασθένησης της στερλίνας έναντι του ευρώ.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Μα ακριβώς επειδή η...ευθεία γραμμή που από τα τέλη Ιουνίου ακολουθείται για τον ΓΔ αποτυπώνει αυτή την στασιμότητα, την φθορά που υφίσταται το επιχειρείν, η πραγματική οικονομία.

Στα της συνεδρίασης λίγο μετά τις 15.00΄ο τζίρος ξεπερνούσε τα χθεσινά επίπεδα των 13,6 εκατ. ευρώ, με σημαντικό μέρος των συναλλαγών μέχρι τις 15.15΄ να αφορά στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως όμως στη μετοχή της Alpha Bank. Στη μετοχή-σηματωρό του κλάδου ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης που πίεσαν μέχρι τα 1,60 ευρώ (με...υψηλό ημέρας στα 1,65 ευρώ).

Δεν είναι τυχαίο, πως τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις υπάρχει επίμονος πωλητής (ή πωλητές) ειδικά στην τραπεζική μετοχή και ότι σε εβδομαδιαία μέτρηση καταγράφει την χειρότερη απόδοση από τις 4 συστημικές του κλάδου. Αναλυτικότερα για την μετοχή της Alpha Bank σημειώνεται διόρθωση σχεδόν 8,50% όταν στο ίδιο διάστημα Εθνική και Eurobank έχουν θετικό πρόσημο και η Πειραιώς οριακά αρνητικό.

Σημειωτέον, πως εδώ και μέρες στην Alpha Bank γίνεται (κατά μ.ο ) το σχεδόν 30% του συνολικού τζίρου.

Ποσοστό, που διαφοροποιήθηκε εν μέρει σήμερα, καθώς συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος άλλαξε χέρια σε τίτλους των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, FF Group, Jumbo αλλά και ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Grivalia, EXAE και ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Μυτιληναίο, Coca Cola, Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου (όλων αυτών πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ).
Από τα λίγα ενθαρρυντικά της συνεδρίασης ο κάπως αυξημένος τζίρος σε περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές και σηματωρούς.

Μάλιστα για τις περισσότερες απ΄αυτές συνοδεύτηκε από βελτίωση της θέσης τους στο ταμπλό, με τον τελικό απολογισμό να δίνει 17 με άνοδο έναντι 5 με υποχώρηση. Με απώλειες διαμορφώθηκε η τιμή των Αεροπορίας Αιγαίου, Grivalia, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Μυτιληναίου.

Χωρίς μεταβολή τελικά η μετοχή των Alpha Bank, Lamda Developemnt και ΔΕΗ.

Επίσης η επιβεβαίωση των στηρίξεων και η αντίδραση μετοχών όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ αλλά και οι Coca Cola, FF Group, ΤΙΤΑΝ (όλων αυξημένου βάρους στάθμισης στην διαμόρφωση των δεικτών) αφήνει ανοιχτό ένα μικρό...παράθυρο για την ευόδωση του σεναρίου της προσέγγισης των 588 μονάδων.

Τελευταία συνεδρίαση αύριο μίας αδιάφορης χρηματιστηριακά περιόδου, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως από Δευτέρα θα ανέβουν σταδιακά οι ρυθμοί και ότι η αγορά θα επανέλθει σε τροχιά διαπραγματεύσεων (Αθηνών- δανειστών) EwG (και Eurogroup) οικονομικών αποτελεσμάτων (λ.χ. στις 30/8 μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοινώνεται το 6μηνο του ΟΠΑΠ).

Στον FT Mid Cap αντίδραση 7,76% στα 0,125 ευρώ για τη MIG, κινητικότητα με άνοδο για Σαράντη, Φουρλή, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, ΚΟΡΡΕ, MLS, Ικτίνο, Centric.

Νέα (ενδοσυνεδριακά) πολυετή υψηλά καταγράφηκαν στα 9,99 για τον Σαράντη, και στα 4,55 ευρώ για τα Πλαστικά Κρήτης.

Στο ΧΠΑ η λήξη της σειράς Ιουλίου φαίνεται να γίνεται κοντά στις τρέχουσες τιμές (με την υποκείμενη αγορά).
Ειδικότερα στα Συμβόλαια του FTSE25 έγιναν 1.340 ΣΜΕ στον τρέχοντα μήνα και αυξημένα στα 1.292 στον επόμενο. Αμφότερες οι σειρές σε λίγο υψηλότερες τιμές (premium).

Στα Συμβόλαια επί μετοχών η Alpha Bank έχει πολλά ΣΜΕ σε discount (1.919), ETE, Πειραιώς και Eurobank με premium. Στα 4.061 τα Συμβόλαια της ΕΤΕ, στα 1.948 της Eurobank και 962 στην Πειραιώς.

Κινητικότητα σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και σε Μυτιληναίο, ΕΛ.ΠΕ, Coca Cola και MIG.

(*) με 13,676 εκατ. ευρώ ο δεύτερος χαμηλότερος/χειρότερος για φέτος, μετά το...ρεκόρ των 13,440 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της 9ης Αυγούστου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v