Σε κλίση τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τη μάλλον σταθεροποιητική εικόνα των futures από την Wall Street.Σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τον DAX να χάνει σημαντικές στηρίξεις καθώς μετοχές εταιρειών όπως η Linde, η RWE, η Bayer διορθώνουν πάνω από 2%. Κι αν στο γερμανικό χρηματιστήριο επικρατεί σχετική νηνεμία στον τραπεζικό κλάδο είναι εκείνο το βιομηχανικό/επιχειρηματικό μέρος του που προβληματίζει με την διόρθωση του. Νωρίτερα για τον DAX η κλίση απέκτησε εντονότερη φορά (*) με ότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει βραχυπρόθεσμα, σήμερα έως Παρασκευή.
Απνοια στο ΧΑ, με τζίρο...περιπτέρου, όπως αναφερόταν στο προηγούμενο σχόλιο μας, καθώς πωλητές και αγοραστές παραμένουν σχεδόν...άφαντοι με συνέπεια για μόλις εισηγμένες/μετοχές ο τζίρος να ξεπερνά το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ.
Χωρίς ουσιαστικά κίνητρα οι long και με την τάση προς τις 588 μονάδες να έχει γίνει προβληματική, ειδικά μετά το χθεσινό "άδειασμα" στις τράπεζες προς το κλείσιμο της συνεδρίασης και στη δημοπρασία, ο Γενικός Δείκτης χάνει 0,84% προς τις 567 μονάδες.
Για ακόμη μία συνεδρίαση η αρχικά θετική εικόνα στον τραπεζικό κλάδο αντικαθίσταται από ρευστοποιήσεις και αρνητικό πρόσημο για τον κλαδικό δείκτη και τις 2 από τις 4 συστημικές τραπεζικές (Εθνική, Πειραιώς) και την Alpha Bank στα 1,65 και οριακά θετική στα 0,431 ευρώ την Eurobank.
Και σήμερα ο υψηλότερος τζίρος έχει πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ τα περισσότερα κομμάτια σε Εθνική και Πειραιώς. Στη μετοχή της ΕΤΕ μετά τα 0,189 ευρώ της 1ης Αυγούστου οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στενότατο εύρος που δεν αποκλίνει των 0,177-0,188 ευρώ σε μία εμφανή συσσώρευση/ταλαιπωρία ελλείψει ειδήσεων, εξελίξεων.
Στα 0,426-0,435 ευρώ η μετοχή της Eurobank χωρίς ουσιαστικό τεχνικό ενδιαφέρον.
Στην διακύμανση της Alpha Bank η προσοχή των αναλυτών, καθώς έχει χαθεί η στήριξη των 1,70/1,71 ευρώ με την επόμενη αρκετά χαμηλότερα προς τα 1,45 ευρώ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον ΔΤΡ και τους άλλους δύο βασικούς δείκτες.
Με τον τραπεζικό κλάδο απονευρωμένο, ο ΔΤΡ υποχωρεί προς τις 635 μονάδες, βαραίνει το κλίμα/τάση για τις περισσότερες μετοχές του FTSE25, όπου η απουσία ουσιαστικού συναλλακτικού ενδιαφέροντος είναι εντυπωσιακή.
Πέραν των τραπεζικών αρνητική είναι η εικόνα της 3άδας των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ με τη μετοχή της Επιχείρησης να υποχωρεί 2,50% προς τα 2,73 ευρώ. Να σημειωθεί, πως ένα από 2 από τα 15 προαπαιτούμενα για την έγκριση της υπό δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αφορούν στη ΔΕΗ και στην απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, όπως αναλυτικά αναφέρει από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη.
Στα 8,70-8,59 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ που σε κλείσιμο δεν θα πρέπει να χάσει τα 8,60 ευρώ.
Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, που κινείται στο εύρος των 7,45-7,30 ευρώ και δεν θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 7,30 ευρώ.
Στο μείον και η δεικτοβαρής Coca Cola, προσθέτοντας με το μείον 0,66% (στα 19,66 ευρώ) περισσότερο βάρος στην κλίση του ΓΔ.
Ενδεικτικό το ότι νωρίτερα σε μόλις 2 μετοχές υπερίσχυαν οι αγοραστές (Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank) σε τρεις η τιμή παρέμενε αμετάβλητη (Viochalco, TITAN και ΟΛΠ) ενώ στις 20 τον πρώτο λόγο είχαν οι πωλητές.
Μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (2,50%), Lamda Development (2,20%).
Ανάλογη εικόνα στον FT Mid Cap, με απώλειες MLS, ΑΝΕΜΟΣ, MIG με κέρδη ο Σαράντης στα 9,91 δηλαδή πολύ κοντά στα "υψηλά 52 εβδομάδων" των 9,97 ευρώ (από την συνεδρίαση της Πέμπτης 11/8) καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για "κορυφή" σχεδόν 8ετίας.
Ενδεικτικό το γεγονός, ότι στις 14.25΄ στη μετοχή του Φουρλή δεν είχε γίνει καν συναλλαγή/πράξη "αρχής".
Χωρίς συναλλαγή για άλλες δύο μετοχές του δείκτη.
(*) σύμφωνα με τη "μέτρηση" του Βασίλη Μαρκάκη, η υποχώρηση του DAX χαμηλότερα των 10.635 μονάδων ενεργοποιεί short θέσεις, κάτι που βαραίνει περισσότερο στην τεχνική εικόνα του γερμανικού δείκτη.
Για τον DAX κάτω όριο ήταν οι 10.635 και άνω οι 10.743 ενώ σήμερα κυμαίνεται από τις 10.696,76 προς τις 10.547 στις 14.20΄