Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική κίνηση επιχειρεί ο Γενικός Δείκτης

Με περιορισμένο όγκο συναλλαγών ο ΓΔ προσπαθεί να κινηθεί πάνω από τις 570 μονάδες. Τράπεζες και περιορισμένα blue chips ηγούνται της προσπάθειας η οποία στηρίζεται στην ανοδική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε ανοδική φορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ΧΑ να ακολουθεί προς την περιοχή των 570 μονάδων. Συνεδρίαση με περιορισμένες συναλλαγές και χαμηλό τζίρο αλλά με σαφώς πιο βελτιωμένη εικόνα σε δείκτες και σε επί μέρους μετοχές.

Από νωρίς στην Φρανκφούρτη ο DAX «γύρισε» εκ νέου ανοδικά, περνώντας τις 10.600 μονάδες για να ακολουθήσουν τα περισσότερα ευρω-χρηματιστήρια.

Μικρή «ανάσα» και για το ελληνικό, με τους όποιους αγοραστές να ενεργοποιούνται από την αρχή της συνεδρίασης με αποτέλεσμα το «άνοιγμα» για τον ΓΔ από τις 567,01 μονάδες σταδιακά έως τις 571,29 με τον τραπεζικό κλάδο μοχλό για συνολικότερη κίνηση αντίδρασης για την πλειονότητα των μετοχών του FTSE25.

Ετσι με τον Δείκτη Τραπεζών πάνω από τις 640 ο FTSE25 επανακάμπτει προς τις 1.525 με σημείο αντίστασης τις 1.548 μονάδες.

Από τον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η σηματωρός Alpha Bank με τους long να επανακάμπτουν από τα επίπεδα των 1,60 μονάδων, αποτρέποντας προς ώρας τον κίνδυνο περαιτέρω ταλαιπωρίας έως την χαμηλότερη ζώνη στήριξης στα 1,45 ευρώ.

Με τη μετοχή της Alpha Bank να δίνει το σήμα, αντιδρούν υψηλότερα και οι άλλες τρεις συστημικές με το 30% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί σε Αlpha Bank, Eurobank, ETE και Πειραιώς. Και σήμερα ο υψηλότερος τζίρος από τις τέσσερις του κλάδου έχει γίνει στην Αlpha Bank.

Ωστόσο μετά από μία ώρα συνεδρίασης ο υψηλότερος τζίρος είχε αλλάξει χέρια στη μετοχή του ΟΠΑΠ, κάτι που αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για την βραχυπρόθεσμη τάση. Αυτό γιατί ΟΤΕ και ΟΠΑΠ είχαν διορθώσει εχθές με αυξημένη αξία συναλλαγών με συνέπεια να δοκιμάζονταν σήμερα οι κρίσιμες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους, όπως αναφέρθηκε στο προ συνεδριακό σχόλιο μας.

Από τα 8,65 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας έτσι τα 8,60 και από τα 7,36 για του ΟΠΑΠ επίσης επιβεβαιώνοντας τα 7,30 ευρώ.

Ομως εκτός από την Alpha Bank που δίνει ρυθμό στον τραπεζικό κλάδο και τους ΟΤΕ,ΟΠΑΠ που ωθούν τον 25άρη σημαντική είναι η συνεισφορά της Coca Cola.

Με αγορές από τα 19,66 ευρώ στην πιο "βαριά" εισηγμένη/μετοχή του ΧΑ, οι long επανέφεραν την τιμή πάνω από τα 20 ευρώ συμβάλλοντας στην ισχυροποίηση του momentum για τους βασικούς δείκτες. Για τη μετοχή της Coca Cola ένα κοινής αποδοχής εύρος διακύμανσης την τελευταία εβδομάδα διαμορφώνεται μεταξύ 19 και 20,14 ευρώ, που θα φανεί σήμερα- αύριο εάν θα διασπαστεί ανοδικά (δηλαδή πάνω από τα 20,14 ευρώ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενισχυόταν το ενδεχόμενο της κίνησης του FTSE25 προς τις 1.548 μονάδες, όπου ορίζεται η αντίσταση για τον δείκτη.

Πέραν αυτών με αγοραστές και στην άλλη 3άδα δεικτοβαρών τίτλων (FF Group, ΤΙΤΑΝ και Jumbo) με αγοραστές στους δύο πρώτους και λίγους πωλητές στην Jumbo. Στην μετοχή της τελευταίας αγορές γίνονται από τα χαμηλά των 10,86 ευρώ.

Ισχνός ο τζίρος, μόλις που ξεπερνούσε τα 4 εκατ. ευρώ (στις 11.50) με συγκριτικά αυξημένο σε όλα τα δεικτοβαρή μη τραπεζικά χαρτιά του δείκτη δηλαδή ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και ΤΙΤΑΝ, FF Group, Jumbo αλλά και σε Grivalia, EXAE, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v