Σε επενδυτική... καραντίνα το Χρηματιστήριο

Οι χαμηλές πτήσεις του όγκου συναλλαγών εγκλωβίζουν την εγχώρια αγορά. Σε επιμέρους τίτλους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον ενώ οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες και δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Ανοδικά στο ξεκίνημα.

Κέρδη στο νήμα για τη Wall Street, απώλειες νωρίτερα- την Τετάρτη- στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε επενδυτική... καραντίνα το ΧΑ διόρθωσε προς τις 567 μονάδες με τζίρο...περιπτέρου.

Πέμπτη ημέρα ανόδου για το πετρέλαιο, πιέσεις σε χρυσό και δολάριο, σε αναμονή η Νέα Υόρκη καθώς "φουντώνει" η εικοτολογία για τις επόμενες κινήσεις της (κεντρικής ) Fed σχετικά με τα επιτόκια.

Στην Ευρώπη ανησυχητική η κλίση, που πήρε εχθές ο DAX με "κλείσιμο" χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων και την γερμανική αγορά να επηρεάζεται αρνητικά (κυρίως) από τα εταιρικά αποτελέσματα, την υποχώρηση (κυρίως) μη τραπεζικών μετοχών.

Σε περιβάλλον θερινής νηνεμίας μέχρι σήμερα οι αγορές είναι σίγουρο, πως από Δευτέρα θα εισέλθουν σε κανονικότερους ρυθμούς.

Το ΧΑ σε δικούς του ρυθμούς παραμένει σε...κώμα, σαν χρηματιστήριο μίας...πεντάρας, καθώς τα 13,6 εκατ. ευρώ- όλα κι όλα- που άλλαξαν χέρια εχθές ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος/χειρότερος τζίρος για το 2016 και από τους 3 πιο ισχνούς σε διάστημα 18 μηνών.

Η αγορά έχει αρχίσει να κινείται με γνώμονα και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις Αθηνών- δανειστών για τα 15 προαπαιτούμενα, για το EwG της 29 ης Αυγούστου και εν όψει του Eurogroup της 9 ης Σεπτεμβρίου. Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές δεν επιτρέπουν εφησυχασμό στο οικονομικό επιτελείο με υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη μία (στο 7μηνο) αλλά καθίζηση στα έσοδα τον Ιούλιο (κατά 755 εκατ. ευρώ) και τον πολύ δύσκολο (και φορολογικά) Σεπτέμβριο μπροστά.

Προς ώρας στο ΧΑ επικρατεί απόλυτη επενδυτική άπνοια με τον ΓΔ να εγκλωβίζεται μετά την 24 η Ιουνίου στο κανάλι μεταξύ 517 - 577 μονάδων με προβληματικό τον τραπεζικό κλάδο και τις όποιες εξάρσεις των blue chips να μην επαρκούν καν για την προσέγγιση του (πρώτου ) στόχου των 588 μονάδων. "Κορυφή" για τον ΓΔ στο διάστημα από 24/6 μέχρι σήμερα οι 576,98 μονάδες της περασμένης Παρασκευής.

Με το σταγονόμετρο επιστρέφουν οι καταθέσεις, σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, με τους τραπεζίτες να μην περιμένουν επιστροφή μεγαλύτερη των 3-4 δις ευρώ- από τα...στρώματα- ως τα τέλη του έτους. Κι όμως ενθυμούμαι προ μηνών πολύ πιο φιλόδοξες εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων αυτού του τραπεζικού συστήματος, οι οποίοι έκαναν λόγο για πιθανή επιστροφή καταθέσεων ακόμη και έως...25 δις ευρώ. Τόσο καλά...

Ελπίζω οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών να μην είναι ανάλογα... εύστοχες και στο μείζον θέμα των "μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων" , που...αισίως ξεπερνούν πλέον τα 110 δις ευρώ.

Στα καθ΄ ημάς και στα της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης μας μετά και την χθεσινή απογοητευτική εικόνα της αγοράς.

Διασωθέντες 3+4 που είτε ενισχύθηκαν ελαφρώς (Eurobank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ) είτε δεν υποχώρησαν (Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, EXAE και ΓΕΚ/Τέρνα) με τους υπόλοιπους τίτλους του δείκτη να υποχωρούν με μεγαλύτερες ή μικρότερες απώλειες.

Πέραν της Alpha Bank, που προβλημάτισε με την νέα υποχώρηση και το "κλείσιμο" στα χαμηλά ημέρας των 1,61 ευρώ (με τζίρο 4 εκατ. ευρώ) προβληματική ήταν και η υποχώρηση των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ κυρίως γιατί πραγματοποιήθηκε με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο. Εάν δεν ενεργοποιηθούν στηρίξεις σήμερα για αυτούς τους δύο τίτλους τότε η κλίση του FTSE25 θα επιδεινωθεί σημαντικά χαμηλότερα του ορίου των 1.500 μονάδων. Υποστήριξη στα 19,60 ευρώ θα πρέπει να υπάρξει και για τη δεικτοβαρή Coca Cola.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Βασίλης Μαρκάκης μία διόρθωση έως και την μέχρι πρότινος ζώνη αντίστασης και τώρα πλέον ζώνη στήριξης των 571-567 μον. θ' αποτελούσε μία απόλυτα φυσιολογική και εξαιρετικά αναμενόμενη εξέλιξη , μέσα στα πλαίσια του retest Δεν πρέπει όμως να επεκταθεί χαμηλότερα των 565-562,8 μον. Αρκεί ένα κλείσιμο χαμηλότερα των 560 μον. για να επιδεινώσει ραγδαία την τεχνική εικόνα και να θέσει σε άμεσο κίνδυνο το ανοδικό momentum.

Για τις επόμενες 2 συνεδριάσεις μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, θεωρείται ως πιθανότερο σενάριο , η ζώνη στήριξης που εκτείνεται από το gap των 567 μον. μέχρι και την στήριξη του συστήματός δηλ. τις 565 μον. ,ν' αναχαιτίσει τους πωλητές και να γίνει η αφετηρία για μία έστω βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση , τουλάχιστον μέχρι τις 570 μον.

Κλειδί παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τον αναλυτή να σημειώνει πως μετά την παραβίαση της στήριξης του συστήματός και εκείνης των 644 μον. , το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι, ο ΔΤΡ να κινηθεί προς την στήριξη των 624 μον. αφού πρώτα ξαναδοκιμάσει στα πλαίσια του retest, τις προαναφερόμενες διασπασθείσες στηρίξεις.» αναφερόταν στο τελευταίο σχόλιό και δυστυχώς επαληθεύτηκε στο ακέραιο. Κατά τις πρώτες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης ο ΔΤΡ δοκίμασε ανεπιτυχώς τις «προαναφερόμενες διασπασθείσες στηρίξεις» και στην συνέχεια κατακρημνίσθηκε.
Η παραβίαση του τοπικού βυθού των 624 μον. θα επιδεινώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα.

Όπως και να έχει, αναμένεται μία μικρή βραχυπρόθεσμη αναπήδηση του δείκτη, εκτός και αν επιβαρυνθεί πολύ το διεθνές κλίμα.

Οσον αφορά στο τελευταίο χρήζει προσοχής πλέον η διακύμανση και τα περιθώρια διόρθωσης του DAX, καθώς εχθές χάθηκαν σημαντικές στηρίξεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v