Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες πάνω από τις 570

Ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης το χαμηλό τζίρο και τις επιλεκτικές συναλλαγές. Σε ρόλο οδηγού οι τραπεζικές μετοχές, κέρδη και για Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Σε ποια mid caps καταγράφεται κινητικότητα.

Με τζίρο ανάλογο της χθεσινής συνεδρίασης το ΧΑ απλά συντηρείται λίγο πάνω από τις 570 μονάδες. Σε ακόμη μία διαδικαστικού χαρακτήρα ημέρα, την ώρα που η απομάκρυνση του ενδεχόμενου άμεσης αύξησης των επιτοκίων από την Fed έδωσε από νωρίς ώθηση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, προσφέροντας- έστω πρόσκαιρα- μία...ανάσα στις αγορές.

Στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης η μεγαλύτερη προσοχή δίνεται στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων και των οικονομικών μεγεθών/δεικτών. Εύλογο ερώτημα δημιουργεί δημοσίευμα της Die Welt, που σε κεντρικό άρθρο της διερωτάται εάν ο Μάριο Ντράγκι θα τολμούσε να σπάσει ένα ταμπού αγοράζοντας η ΕΚΤ και μετοχές εταιρειών.

Στο ΧΑ δεν έχουν αλλάξει και πολλά από την προηγούμενη αναφορά μας, με την εικόνα στον FTSE25 λίγο ως πολύ θετική, στον FT Mid Cap και την χαμηλότερη κατηγορία το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιλεκτικές κινήσεις.

Οσο για τον ΔΤΡ διατηρείται το θετικό πρόσημο καθίσταται ευχερέστερη η συντήρηση της τάσης ανοδικά, με τον FTSE25 προς τις 1.520 και με τον ΓΔ λίγο πάνω από τις 570 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος, όπως εχθές με το 30% της αξίας να έχει αλλάξει χέρια σε Alpha Bank, Eurobank, ETE και Πειραιώς.

Για τον ΔΤΡ όσο κρατά το ανοδικό momentum της Alpha Bank τόσο ο κλαδικός δείκτης όσο οι άλλες τρεις συστημικές παραμένουν σε θετικό έδαφος. Σηματωρός η Alpha Bank ανακάμπτει από τα 1,61 έως τα 1,65 αλλά κρίσιμο σημείο είναι η υπέρβαση (ή όχι ) των 1,70/1,71 ευρώ.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και δευτερευόντως σε ΔΕΗ ενώ ανοδικά κινείται και η μετοχή της Coca Cola.

Στο συν αυτές οι 3+ 1 μετοχές εύλογα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση και οι βασικοί δείκτες παρουσιάζουν μέχρι τώρα αυτή την εικόνα.

Πέραν των τραπεζικών και αυτών των 3+1 μετοχών, κινητικότητα και τζίρος υψηλότερος του ορίου των 100 χιλιάδων ευρώ καταγράφεται για τους τίτλους των Jumbo, FF Group, TITAN, EXAE, Grivalia και Motor Oil, ενώ ακολουθούν με χαμηλότερο οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου, Κύπρου και προνομιούχος μετοχή του ΤΙΤΑΝα (με 2.430 μτχ στις 14.35΄ ).

Χρήζει αναφοράς η νέα ανοδική προσπάθεια που καταβάλλεται σε μετοχές της... δεύτερης ταχύτητας και συγκεκριμένα στον Σαράντη καθώς νωρίτερα υπερέβη τα 9,90 (από τις 11/8) συνεχίζοντας έως τα 9,99 ευρώ, στα Πλαστικά Κρήτης καθώς υπερέβη τα 4,49 ευρώ (από την χθεσινή συνεδρίαση) έως τα 4,55 ευρώ, ενώ για τα Πλαστικά Θράκης νωρίτερα "ισοφαρίστηκε" το υψηλό των 1,50 ευρώ (επίσης από την χθεσινή συνεδρίαση). Από την ίδια κατηγορία έως τα 4 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της εταιρείας Πετρόπουλος με "υψηλό 52 εβδομάδων" στα 4,25 ευρώ (από τις 26/5/16).

Πρόκειται για περιπτώσεις ενδεικτικές μίας κατηγορίας λιγότερο προβεβλημένων εισηγμένων/μετοχών που παραμένουν μακριά από το... μικροσκόπιο της πλειονότητας των αναλυτών και των ξένων, αλλά που μεθοδικά και σταθερά παρουσιάζουν αξιολογότατη πορεία τόσο επιχειρηματικά όσο χρηματιστηριακά.

Κι αυτό είναι το... παράπονο αναλυτών και παλιών επαγγελματιών της αγοράς, πως η επικέντρωση του ενδιαφέροντος σε λιγοστές δεικτοβαρείς μετοχές σε συνδυασμό με την απουσία θεσμικών και εγχώριων ιδιωτών επενδυτών αποστερεί το χρηματιστήριο από ενδιαφέρουσες εναλλακτικές δυνάμεις. Κατάσταση που σε κάποιο βαθμό είναι υπεύθυνη για την "ρηχότητα" του ελληνικού χρηματιστηρίου, την σταδιακή περιθωριοποίηση του.

Οι περιπτώσεις των μετοχών, που αναφέρθηκαν (το ενθαρρυντικό είναι, πως υπάρχουν κι άλλες 15-20 εισηγμένες) είναι ενδεικτικές και μόνον και ως τέτοιες σημειώνονται. Το ΧΑ θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο βάθος, ευρύτερη γκάμα επιλογών και πιθανόν μεγαλύτερη συμμετοχή μικρότερων ελλήνων ιδιωτών επενδυτών.

Το 28,24% για τη μετοχή του Σαράντη από την αρχή του έτους η επαναφορά σε υψηλά 6-8ετίας μετοχών των Πλαστικών, της Autohellas κ.α. ενισχύει αυτή την προσέγγιση παλαιών και έμπειρων παραγόντων του Χρηματιστηρίου.

Γιατί αυτή η εικόνα που εδώ και εβδομάδες διαμορφώνεται δεν αρμόζει στην ιστορία και τις δυνατότητες αρκετών εισηγμένων του ΧΑ. Τόσο απλά, δυστυχώς...

Μόλις, που ξεπερνούσε το...φράγμα των 8 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 14.50...προς επίρρωση των όσων επισημαίνονται από παράγοντες της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v