Απώλειες στη Wall Street, με το βλέμμα στη Fed και στα επιτόκια. Νωρίτερα, πιέσεις στις ασιατικές αγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ, διαφοροποιείται το Τόκιο.
Κρίσιμη συνεδρίαση για τις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη διολίσθηση προς το τέλος της εβδομάδας και τις ανησυχίες που κυριαρχούν για τον ρυθμό ανάπτυξης, τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος κ.λπ.
Στο ΧΑ, ούτως ή άλλως, οι λιγοστοί επενδυτές και traders περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις σε μία απαξιωμένη αγορά, όπου τις τελευταίες ημέρες ο μέσος ημερήσιος τζίρος δεν ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ.
Στο σχετικό θέμα του Γιάννη Μάρη για τις διεθνείς αγορές γίνεται λόγος και για τα εταιρικά αποτελέσματα, την ειδησεογραφία που διαμορφώνει τάση στη Wall Street (κοντά στα ιστορικά υψηλά της) αλλά και στην ομιλία της επικεφαλής της Fed την ερχόμενη Παρασκευή.
Ορόσημο για τη Wall Street, κατ' επέκταση και για τις ευρωπαϊκές αγορές, η συνεδρίαση της 26ης Αυγούστου, η προεξόφληση των όσων θα πει η Janet Yellen. Ωστόσο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυριαρχούν και τα "εσωτερικά θέματα", με τις εξελίξεις στο μέτωπο VW - προμηθευτών της αυτοκινητοβιομηχανίας να συγκεντρώνει την εύλογη προσοχή των επενδυτών στη Φρανκφούρτη. Σχετική αναφορά έχει αναρτηθεί στον Εκηβόλο (από τις 8:22).
Στα καθ' ημάς η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της μπαίνουν από σήμερα σταδιακά σε ρυθμό διαπραγμάτευσης, με το Stratfor να προσεγγίζει από τη δική του πλευρά το θέμα. Η Αθήνα "δοκιμάζει τα νερά" πριν την επόμενη αξιολόγηση, σημείωνε στις 20/8 το αμερικανικό think tank, προχωρώντας σε ενδιαφέρουσες αναφορές και επισημάνσεις.
Για την κυβέρνηση έρχεται ένα φθινόπωρο-φωτιά, όπως σημείωνε η Μαρίνα Μάνη, σε μία συγκυρία που εντείνεται η κινητικότητα και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Συνάντηση Ρέντσι - Μέρκελ - Ολάντ σήμερα στην Ιταλία, υπό τη σκιά του διογκούμενου τραπεζικού προβλήματος στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, των αναφορών του ιταλικού Τύπου για πρωτοβουλίες της Ρώμης (σύμφωνα με τη La Republica ο Ρέντσι σχεδιάζει επίσκεψη στην Αθήνα), αλλά και του εκρηκτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία (στα όριά τους οι δύο συστημικές τράπεζες της χώρας), του μη σχηματισμού -ακόμη- κυβέρνησης στην Ισπανία.
Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο σε επίπεδα... Grexit, με τον Γενικό Δείκτη στις 561,32, δηλαδή μόλις 140 μονάδες πάνω από τα -μέχρι τώρα- "ιστορικά ελάχιστά" του.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 615,87 μονάδες (το ιστορικό ελάχιστο στις 358,60 μονάδες), με μείζον πρόβλημα αυτό των "κόκκινων δανείων/χορηγήσεων".
Σε βαθύ κόκκινο δύο στα τρία δάνεια σε καθυστέρηση σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, με την ΤτΕ εύλογα να ανησυχεί για τη διάρθρωσή τους.
Σύμφωνα με την επισκόπηση που διενήργησε η ΤτΕ, στα τέλη Μαρτίου 2016 τα NPEs είχαν φθάσει στα 108,6 δισ. ευρώ και με δεδομένη τη δραματική κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, της κοινωνίας, πολύ δύσκολα δεν θα έχουν ξεπεράσει και τα 110 δισ. ευρώ.
Υπό αυτή την πίεση (και) το ΧΑ πολύ δύσκολα θα κινηθεί κόντρα στο τεράστιο βάρος που προκαλείται από αυτό το μείζον πρόβλημα, με την εικόνα του ταμπλό ενδεικτική της δυσχερούς κατάστασης.
Οπως σημειώνει η ομάδα ανάλυσης eZMarket, ο FTSE25 για διάστημα 27 συνεδριάσεων παραμένει στο εύρος των 1.460-1.540 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Και μάλιστα με υποψία σχηματισμού... διπλής κορυφής.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Μαρκάκη, οι μέχρι πρόσφατα στηρίξεις των 1.495 και 1.506 μονάδων έχουν μετατραπεί σε αντιστάσεις για τον δείκτη, που την Παρασκευή έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 1.487,47 μονάδων. Σύμφωνα με τον αναλυτή, για τον FTSE25 επ' ουδενί πρέπει να χαθεί η περιοχή στήριξης των 1.471-1.468 μονάδων.
Συνεπώς σήμερα-αύριο διακυβεύονται πολλά για τη βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ.