Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται τελικά στις 567,90 μονάδες.
Ενατη ανοδική συνεδρίαση για τον Αύγουστο (έναντι επτά καθοδικών) με τον Γενικό Δείκτη να διαγράφει μία τροχιά σε στενό εύρος διακύμανσης, με κάτω όριο τις 546,95 μονάδες (στις 3/8) και άνω στις 576,98 (στις 12/8) ορίζοντας πρακτικά την κίνηση της αγοράς σε αυτό το διάστημα.
Από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της η επενδυτική...άπνοια, ο καθηλωμένος ισχνός τζίρος (σήμερα έφθασε τελικά στα 17,9 εκατ. ευρώ με 27,2 εκατ. μετοχές).
Χωρίς ουσιαστικά κίνητρα traders και επενδυτές περιορίζονται σε επί μέρους κινήσεις σε ελάχιστες μετοχές του FTSE25, δευτερευόντως σε τίτλους του FT Mid Cap και μεμονωμένα σε λιγοστές μετοχές της χαμηλότερης κατηγορίας.
Ο υπερσυγεντρωτισμός αποτελεί ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό του ΧΑ, από την στιγμή που το 60% πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και το σχεδόν ήμισυ στη μετοχή της Alpha Bank. Κάτι, που δεν άλλαξε ούτε σήμερα με το σχεδόν 1/3 του συνολικού τζίρου να πραγματοποιείται στον συγκεκριμένο τραπεζικό τίτλο.
Σηματωρός του κλάδου, με τον ΔΤΡ να αντιδρά έως τις 655 μονάδες καλύπτοντας έτσι την πρώτη τεχνική αντίσταση, και την Alpha Bank να "πιάνει" τα 1,67 ευρώ. Τελική τιμή τα 1,62 ευρώ για τη μετοχή και οι 641,06 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη.
Μέχρι νεοτέρας στο ΧΑ συνεχίζεται η εκνευριστική συσσώρευση σε ένα στενό εύρος που για τον FTSE25 περιορίζεται μεταξύ 1.460 έως 1.540 μονάδες, κλείνοντας- σύμφωνα με μέτρηση της eZMarket- πλέον 29 ημέρες.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανοδική φορά των ευρωπαικών, ειδικότερα του γερμανικού χρηματιστηρίου και δευτερευόντως του γαλλικού.
Τα οικονομικά στοιχεία (ΡΜΙ), τα εταιρικά αποτελέσματα και οι προσδοκίες εν όψει της προοπτικής αποσαφήνισης των προθέσεων της Fed (την Παρασκευή) συνέβαλαν στην διαμόρφωση ανοδικού momentum, τάση που ισχυροποιήθηκε μετά τις 17.00΄ με αφορμή τα "ανοδικά futures" στην Wall Street. Ενδεικτικό το ότι μετά τις 15.00΄όταν το future του S&P 500 "΄έδειχνε" ανοδικό ξεκίνημα στη Νέα Υόρκη, κατά 0,39% στις 2.189 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX ξεπερνούσε τις 10.600 μονάδες.
Σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ελληνικό προς το κλείσιμο της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις σε μετοχές του δείκτη, πιέσεις που έγιναν εντονότερες στις 17.15΄ (στην διαδικασία της δημοπρασίας). Στα τελευταία 5΄ της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια περί το 1,8 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα στην Alpha Bank και λιγότερο σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ. Οι περισσότερες πράξεις αφορούσαν σε πωλήσεις της τελευταίας στιγμής με συνέπεια να χαθεί μέρος των αρχικά μεγαλύτερων κερδών.
Προς ώρας κάθε ανοδική αντίδραση εκλαμβάνεται από τους παίκτες ως αφορμή για κατοχύρωση θέσεων/πωλήσεις παρά για είσοδο/αγορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ΧΑ προς την- εδώ και ημέρες- περιοχή/στόχο των 588 μονάδων (για τον ΓΔ).
Η συνολική εικόνα για τις μετοχές του FTSE25 δεν άλλαξε πολύ προς το τέλος καθώς με αρνητικό πρόσημο διαμορφώθηκαν 5 τίτλοι, έναντι 2 σταθερών και 18 που ενισχύθηκαν.
Τεχνικά για τον ΓΔ παραμένει ενεργή η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά, καθώς από τη στιγμή που "γύρισε" με θετικό πρόσημο (στις 10.42΄) παρέμεινε σταθερά σε αυτό το κανάλι. Οι 575 μονάδες παραμένουν- για αύριο-ένα ενδιαφέρον στοίχημα για τον ΓΔ.
Στο εύρος των 1.503,68 έως 1.529,96 μονάδων ο FTSE25- επιβεβαιώνοντας την τεχνικότητα του- παρότι στο κλείσιμο μας τα...χάλασε αφού δεν κράτησε τις 1.515 μονάδες.
Από τις ομάδες μετοχών όπως ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και Coca Cola, FF Group, TITAN και Jumbo (από τις πλέον δεικτοβαρείς) ξεχώρισαν οι FF Group (στα 21,80 με υψηλό ημέρας στα 21,87 ευρώ), ο ΟΤΕ (με κίνηση στα 8,43- 8,73 ) και τελική τιμή στα 8,55 ευρώ, η Coca Cola που ενδοσυνδριακά έφτασε τα 19,96 ευρώ (έκλεισε στα 19,80 ευρώ).
Συγκριτικά αυξημένος τζίρος (πέραν των τραπεζικών) για τις μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίου, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Αεροπορίας Αιγαίου, Κύπρου, FF Group, Coca Cola (με τζίρο πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ).
Μέτριες κινήσεις σε λιγοστές μετοχές του Ft Mid Cap: Σαράντη, MIG. Quality & Reliability.
Στις 56/37 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών.