Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεκόπη η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη

Υψηλότερα επίπεδα επιχείρησε να κατακτήσει ο Γενικός Δείκτης, με τις συναλλαγές ελαφρά υψηλότερες αλλά και πάλι… λίγες. Alpha Bank και Coca Cola ξεχωρίζουν στο πρώτο μισό της συνεδρίασης. Πίεση στη μετοχή της ΕΤΕ.

Από υψηλότερες τιμές ξεκίνησε η συνεδρίαση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, Μαδρίτη, με την Ευρώπη να παρακολουθεί τη Wall Street έχοντας ως ορίζοντα την Παρασκευή, οπότε πιθανολογείται πως η πρόεδρος της Fed θα δώσει πιο απτές κατευθύνσεις για τα αμερικανικά επιτόκια. 

Εχοντας την ανοδική αρχή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο ΧΑ οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα ήταν αυτές των αγοραστών, οι οποίοι σταδιακά από τις 561,51 μονάδες ώθησαν τον Γενικό Δείκτη προς τις 565 μονάδες. Ωστόσο το μεσημέρι οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι με τον ΓΔ να γυρίζει σε αρνητικό πρόσημο.

Περιορισμένες μεν οι συναλλαγές και ο τζίρος περίπου στα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, με επιλεκτικές κινήσεις από τράπεζες μέχρι εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς του FTSE25. Αποτέλεσμα, η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ να απομακρύνεται αρχικά από τις 619/620 μονάδες, και τον FTSE25 κερδίζοντας πόντους να "πιάνει" τις 1.500 μονάδες(*). Εν συνεχεία, όμως η αγορά κινήθηκε πτωτικά. 

Κάτι που διαφοροποιεί τη συνεδρίαση σε σχέση με τις προηγούμενες είναι η μικρή αύξηση των συναλλαγών/τζίρου στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου έναντι των άλλων 21 μετοχών του δείκτη.

Ισχνός μεν ο τζίρος πλην όμως το 68% έχει πραγματοποιηθεί -σε αυτό το διάστημα- στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τη μερίδα του... λέοντος στη μετοχή της Alpha Bank και τις Πειραιώς, Eurobank να ακολουθούν και τελευταία την Εθνική. Είναι επίσης ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 13:30, όταν ο τζίρος στην Alpha Bank είχε ξεπεράσει τις 5,2 εκατ. ευρώ, στην ΕΤΕ δεν είχε φτάσει καν τις 450 χιλιάδες.

Σημαντική η συμβολή της δεικτοβαρούς Coca Cola, με τους long από το άνοιγμα κιόλας και τα 19,54 να φτάσουν μετά από μισή ώρα προς τα 19,79 ευρώ. Συγκριτικά με την Παρασκευή, πιο αυξημένη σήμερα η κινητικότητα στη μετοχή της Coca Cola, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει τον σηματωρό στην προσπάθεια υπέρβασης των 1.495 και 1.506 μονάδων για τον δείκτη. Η μεν πρώτη τιμή επιτεύχθηκε λίγο πριν τις 10:45, η δεύτερη πιθανότατα να δοκιμαστεί στη συνέχεια.

Απαραίτητες προϋποθέσεις η συντήρηση του κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (αργότερα η εικόνα των futures από τη Wall Street) και η στάση των λιγοστών ενεργών traders στην Αθήνα. Προσώρας το ξεκίνημα είναι ενθαρρυντικό, καθώς αντιδρούν βασικοί τίτλοι όπως είναι ο ΟΤΕ, ο ΤΙΤΑΝας, τα FF Group, η Jumbo ενώ κάτι κινείται σε Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ.

Ωστόσο στις 11:05 δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής για τις μετοχές των ΓΕΚ/Τέρνα, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, Lamda Development, Motor Oil ενώ ισχνός ήταν ο τζίρος σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Grivalia.

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζει η MIG και η MLS ενώ με ελάχιστες πράξεις ήταν Σαράντης, Φουρλής.

Περίπου την ίδια ώρα στη Φρανκφούρτη ο DAX "ανέβαζε στροφές" καθώς ενισχυόταν έως 0,92% στις 10.640 μονάδες. Στο... πράσινο οι 27 από τις 30 μετοχές του δείκτη, με την... επίφοβη για σήμερα μετοχή της VW κατά 1,33% υψηλότερα στα 121,25 ευρώ. Η τάση για τον DAX θα επηρεαστεί ανάλογα όταν μετά τις 13:00-14:00 διαμορφώνεται πιο καθαρή εικόνα για τη Wall Street.

 

(*) Στο προσυνεδριακό σχόλιο είχε γίνει αναλυτική αναφορά στη συσσώρευση 27 ημερών στο εύρος των 1.460-1.540 αλλά κυρίως στις κρίσιμες τεχνικές περιοχές για τον δείκτη με στήριξη στις 1.468-1.471 και αντιστάσεις πλέον στις 1.495 και 1.506 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v