Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το βλέμμα σε κεντρικές τράπεζες και stress test

Οι αποφάσεις της Fed σήμερα αλλά και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των stress tests την Παρασκευή διαμορφώνουν το κλίμα (και) για την ελληνική αγορά. Ο φόβος των «εκπλήξεων» κάνει επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μέσα σε κλίμα κόπωσης, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων λίγο πριν από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

O Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 18.473 μονάδες, με πτώση 0,10%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε οριακά κέρδη 0,03%, στις 2.169 μονάδες. Άνοδος 0,24% για τον Nasdaq, που έκλεισε στις 5.110 μονάδες, λόγω Apple.
Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη ανά μετοχή της Apple διαμορφώθηκαν στο 1,42 δολάριο έναντι προβλέψεων για κέρδη 1,38 δολαρίου.

Μικτή η εικόνα σήμερα το πρωί στις αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον δείκτη Nikkei να διεκδικεί κέρδη μεγαλύτερα του 1,7%, μετά τις ειδήσεις που μετέφεραν τα ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης και σύμφωνα με τις οποίες «ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα πακέτο μέτρων που θα ξεπερνά τα 28 τρισ. γεν και στόχο θα έχει τη στήριξη της οικονομίας της χώρας. Ο Άμπε δήλωσε πως το πακέτο θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13 τρισ. γεν».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσοχή των αγορών θα παραμείνει επικεντρωμένη στις σημερινές ανακοινώσεις της Fed, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια, ενώ ακολουθεί η συνεδρίαση της BoJ την Παρασκευή.

Κατακόρυφη πτώση σε ποσοστό 98%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank στο β' τρίμηνο. Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη μόλις 20 εκατ. ευρώ.

Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα η Lloyds Banking Group και βέβαια πολύ μεγαλύτερο ρόλο θα παίξουν οι εκτιμήσεις της τράπεζας για τη μετα-Brexit εποχή και τις πιθανές επιπτώσεις στην κερδοφορία της.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι λίγοι αγοραστές επέδειξαν ετοιμότητα και αυξημένα αντανακλαστικά, μόλις Γενικός Δείκτης και FTSE 25 «βούτηξαν» χαμηλότερα των 561 και των 1.521 μονάδων, αντίστοιχα, καθώς γνώριζαν ότι η κατάσταση θα ήταν σημαντικά επιδεινούμενη, αν η εικόνα αυτή έδειχνε διατηρήσιμη προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ο λόγος ήταν ότι θα προχωρούσαν σε μαζικότερες πωλήσεις τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με μοναδικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις και η προσφορά θα ήταν σαφώς δυσκολότερο να απορροφηθεί.

Με επιστροφή του «rotation» στον μη τραπεζικό 25άρη (προχθές ο ΟΤΕ, χθες ο ΟΠΑΠ), τα ενεργά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να βρουν «αντίβαρο» στη συνεχιζόμενη νευρικότητα στο τραπεζικό ταμπλό και να κρατήσουν τους βασικούς δείκτες υψηλότερα των πρώτων στηρίξεων, μέχρι να ξεκαθαρίσει η βραχυπρόθεσμη τάση στις διεθνείς αγορές, έστω και αν οι περισσότεροι των ξένων διαχειριστών δεν περιμένουν η EBA να προχωρήσει σε αρνητικές εκπλήξεις, στα αποτελέσματα των «τεστ κοπώσεως» που θα ανακοινώσει την Παρασκευή.

Από εκεί και πέρα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά καλείται να τιμολογήσει τις εξελίξεις που αφορούν στον ΑΔΜΗΕΔΕΗ ανακοίνωσε ότι στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, οι εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι η ιταλική TERNA, η γαλλική RTE και δύο κινεζικές, η China State Grid και η China Southern Power Grid).

Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι οι εγχώριοι αναλυτές θα «ξαναδιαβάσουν» τη χθεσινή εξαμηνιαία έκδοση «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» από την Τράπεζα Ελλάδος, με την Κεντρική Τράπεζα να «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για το «βουνό» των «κόκκινων» δανείων, με αποτέλεσμα το πιστοδοτικό κενό για την Ελληνική Οικονομία να ξεπερνά τα 34,5 δισ. ευρώ και να μην αποκλείει νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες, αν οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές από τις αναμενόμενες.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη, «μετά από πολλά χρόνια απραξίας, κινητικότητα επικρατεί στον χώρο της χρηματιστηριακής - επενδυτικής κοινότητας σχετικά με τον νόμο περί δημόσιων προτάσεων, που έχει οδηγήσει πολλές εισηγμένες εκτός Χ.Α. και έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία πολλών εγχώριων και ξένων επενδυτών».

Για τη σημερινή συνεδρίαση και όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, προσοχή στα δύο «άκρα» των 561 και των 571 μονάδων, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συναλλακτική δραστηριότητα, που «τσίμπησε» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v