«Τσάμπα» πτώση για το Γενικό Δείκτη

Με απώλειες ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου. Στο κόκκινο τράπεζες, ΔΕΗ, Coca Cola, Eλλάκτωρ. Στήριξη από ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Με θετικό πρόσημο Viohalco, Tέρνα Ενεργειακή, Folli Folie.

Με τον δείκτη Stoxx Banks να επαναπροσεγγίζει τα χαμηλά 10ετιας και πλέον, είναι φανερό ότι ξεκίνησε μία ακόμα δύσκολη εβδομάδα για τις μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, κάτι που δεν φαίνεται στους βασικούς δείκτες των Ξένων Χρηματιστηρίων, απλά και μόνο γιατί οι Τραπεζικές μετοχές έχουν σαφώς μικρότερη συμμετοχή στους Ευρωπαϊκούς δείκτες, από ότι οι μετοχές των εγχώριων συστημικών Τραπεζών στον Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

"Μόνο η Τράπεζα 'Monte Paschi di Siena' φέρεται να 'κόπηκε' στα Ευρωπαϊκά 'stress tests", σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα ο Ιταλικός Τύπος. Σε ότι αφορά στις Τράπεζες "Ιntesa San Paolo", "Ubi Banca", "Banco Popolare" και "Unicredit", οι επιδόσεις φέρονται να είναι ικανοποιητικές.

Πλην των "τεστ αντοχής" τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής (29/7), το "καλεντάρι" έχει δύο Κεντρικές Τράπεζες και πιο συγκεκριμένα την Fed (η διήμερη συνεδρίαση ξεκινάει την Τρίτη 26/7), με τους αναλυτές να μην αναμένουν κάποια μεταβολή στα επιτόκια, ή την πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι Αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον και την διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της BoJ που ξεκινάει στις 28 Ιουλίου.

Με τις Αγορές να βρίσκονται σε ιστορικά, ή πολυετή, υψηλά και τις γεωπολιτικές ανησυχίες να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο Παγκοσμίως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξεκίνησε ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα, όπου θα κυριαρχήσουν οι πιθανές διαρροές (κάποιες άρχισαν ήδη), πριν την επίσημη ανακοίνωση των "τεστ αντοχής" (29 τρέχοντος) για τις 51 μεγαλύτερες Τράπεζες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, τα νέα από το μέτωπο των κεφαλαιακών αναγκών των Ευρωπαϊκών Τραπεζών επισκιάζουν κάθε άλλη εξέλιξη αυτή την περίοδο. Το βράδυ της 29ης Ιουλίου με την δημοσιοποίηση των "τεστ αντοχής" η αγωνία θα λήξει και θα αρχίσει αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το όποιο κεφαλαιακό κενό προκύψει, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα των "stress tests" θα τιμολογηθούν σαν αξιόπιστα από τις Αγορές.

Η ΕΚΤ έχει δώσει διορία ενός μήνα στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες να φέρουν δεσμευτικά πλάνα κάλυψης των αναγκών τους, τα οποία θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης μέσα στους επόμενους έξι μήνες. 

Στο προσκήνιο παραμένουν και οι ζυμώσεις, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, για τον μετριασμό των κεφαλαιακών αναγκών, ή την διευκόλυνση των συστημικών Τραπεζών στην εξεύρεση κεφαλαίων, χωρίς να θεωρηθούν οι ενέργειες αυτές Κρατική ενίσχυση.

Αν και οι Ελληνικές Τράπεζες δεν συμμετέχουν σε αυτά τα "τεστ αντοχής" δεν υπάρχει η αμφιβολία πως πιθανές αρνητικές εκπλήξεις, θα φέρουν σημαντικές αναταράξεις και στο εγχώριο Τραπεζικό ταμπλώ, την ώρα που η Αγορά θα προσπαθεί να τιμολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις με τα "capital controls", όσον αφορά το "νέο χρήμα" και πόσες καταθέσεις θα επιστρέψουν στα γκισέ των εγχώριων Τραπεζών.

Από την άλλη, οι αξιολογήσεις της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P και την Fitch (η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Χώρας από τον διεθνή οίκο είναι στις 2 Σεπτεμβρίου) δεν έφεραν κάποιο καινούργιο νέο και δεν εμπεριείχαν κάποια θετική έκπληξη για τους αναλυτές.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία διεκδίκησε, αλλά δεν πέτυχε, νέο πολύμηνο αρνητικό ρεκόρ τζίρου, όλα όσα συνέβησαν σήμερα στο ταμπλώ κατέδειξαν με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, την "ψευδοδιάσπαση" που σημειώθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής, όταν μέσω των τελικών δημοπρασιών εννέα τίτλοι του 25αρη έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και ο Γενικός Δείκτης πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 571 μονάδων και νέο υψηλότερο κλείσιμο στην μετά "Brexit" εποχή.

"Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος στο κάτω άκρο, της, θεωρητικά, δύσκολης ζώνης 571 - 580, έδινε πρόσθετο ενδιαφέρον στην σημερινή συνεδρίαση, ενώ όσο πλησιάζει η Παρασκευή, τόσο και θα αυξάνεται η συνάρτηση της τάσης στο Χ.Α. με τις Διεθνείς Αγορές" ανέφερε το προσυνεδριακό σχόλιο, απλά η διαφορά με τους βασικούς δείκτες των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, είναι θέμα "ειδικού βάρους" των Τραπεζικών μετοχών, στην κάθε Αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τους Γενικό Δείκτη και FTSE25 (-1,24%), αν έλειπαν οι σημαντικές βοήθειες από τον ΟΤΕ (+4,53%) και η σχετική συνδρομή από Viohalco (+3,97%), Folli Follie Group (+0,69%), ΟΛΠ (+1,41%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,99%), ΕΥΔΑΠ (+0,18%) και ΟΠΑΠ (+0,99%).

Από την άλλη, το -5,16% του Τραπεζικού δείκτη (η πορεία του στο παρακάτω διάγραμμα), ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για το που έστρεψαν τα "πυρά" τους οι λίγοι, επιστρέψαντες, πωλητές, με τις Eurobank (-7,46%) και Πειραιώς (-7,45%) να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες ακολουθούμενες από Εθνική (-5,15%) και Alpha Bank (-3,33%).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση έθεσε "εκτός παιδιάς" όσους εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία μετά το κλείσιμο της Παρασκευής.

Σε κάθε περίπτωση και μετά την ζώνη 571 - 580, οι 583 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, είναι πολύ σημαντική αντίσταση που χρειάζεται αύξηση όγκου αν θέλει άμεσα να κατοχυρωθεί. Το "stop" μας στο "long" είναι οι 549 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το 1560 επίπεδο είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση θα μας φέρει στην περιοχή του 1.580 και του 1.615. Το "stop" μας παραμένει στο 1.492 επίπεδο.

Η πορεία των ξένων αγορών

Περισσότεροι ήταν οι αγοραστές για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +1,05% για τον Ινδικό Sensex 30. Εναλλαγές προσήμων και έκδηλη νευρικότητα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρότερες απώλειες για τον Χρυσό, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Ιαπωνία κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 1,81 τρισ. γιεν ($17 δισ.) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, έναντι του ελλείμματος των 1,70 τρισ. γιεν που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Υπουργείο των Οικονομικών, στο Τόκιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, χαμηλότερα μεν, αλλά καλύτερα του αναμενόμενου, ήταν τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο "IFO", ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 108,3 τον Ιούλιο, έναντι του 107,5 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο 114,7 έναντι 114 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 102,2 έναντι εκτίμησης για διαμόρφωσή του στο 101,2.

Στα επιχειρηματικά, η Verizon ανακοίνωσε πως εξαγοράζει τις βασικές διαδικτυακές δραστηριότητες της Yahoo Inc προς περίπου $4,83 δισ. σε μετρητά. 

Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις ξένων διαχειριστών, η συντριπτική πλειονότητα παραμένει επιφυλακτική, τονίζοντας ότι το Παγκόσμιο μετοχικό ράλι έχει "κοντινή ημερομηνία λήξεως" και ότι τα χαμηλά, ή αρνητικά επιτόκια και οι "παρεμβάσεις" των Κεντρικών Τραπεζών, δεν μπορούν να στηρίζουν επ΄ άπειρον τις Αγορές.

Σύμφωνα με τους ίδιους οι αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στα Ξένα Χρηματιστήρια είναι ιδιαίτερα "απαιτητικές" και δεν δικαιολογούνται από την εταιρική κερδοφορία, ενώ αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, οι γεωπολιτικές εντάσεις διεθνώς και το p/e του δείκτη S&P 500 βρίσκεται σε ιδιαίτερα "τεντωμένα" επίπεδα.

Τι σχολιάζουν οι χρηματιστηριακές

"Μπορεί η εγχώρια Αγορά να μην έχει ιδιαίτερους πωλητές, παρόλα αυτά οι λίγοι αγοραστές δεν φαίνεται διατεθειμένοι, στην παρούσα, να ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα για να βρουν προσφορά" εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Στο πολιτικό σκηνικό δεν έχουμε νέα δεδομένα, αν εξαιρέσει κάποιος την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, που δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, κάτι που θα έδινε μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές σε περίπτωση που συνέβαινε.

Πλέον στο εσωτερικό μέτωπο το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι η επόμενη αξιολόγηση, μιας και τα "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών δεν μας απασχολούν λόγω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης. Η S&P επιβεβαίωσε το "Β-" ενώ σημείωσε ότι η Οικονομία δεν μπορεί να αντέξει πλεονάσματα πάνω από το 1,5%. Φυσικά σχολίασε ότι το 10% του πληθυσμού σηκώνει το βάρος του 60% στην φορολογία, ενώ προέβλεψε ότι το χρέος θα κορυφωθεί στο 179% του ΑΕΠ.

Από την άλλη η πίεση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού για την ανάγκη μείωσης του χρέους συνεχίζεται, καθώς το άνοιγμα της συζήτησης μπορεί να δώσει σημαντική ανάσα σε περίπτωση που έρθει.

Το "BREXIT" λίγο πολύ ξεχάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ η Αμερική συνεχίζει να κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά με τελείως διαφορετική εικόνα από την Ευρώπη.

Πλέον αναζητούμε και πάλι επαναφορά της Αγοράς, με αύξηση τζίρου, πάνω από τις 600 μονάδες, αν θέλουμε να εικάσουμε και πάλι μία κίνηση προς την περιοχή των 720 μονάδων.

"Αγγλία και Αμερική στο δικό τους κόσμο μιας και τα Χρηματιστήριά τους κινούνται σε νέα υψηλά, με την Ευρώπη να θέλει αλλά να μην μπορεί να ακολουθήσει, περιμένοντας τις εξελίξεις τέλος του μήνα σε σχέση με τα 'stress tests" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

"Σε διεθνές επίπεδο, συγκρατημένες οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα εταιρικά κέρδη 2ου τριμήνου που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ. Η υποχώρηση της τιμής του Πετρελαίου δημιουργεί ερωτηματικά για τον κλάδο των εταιρειών Ενέργειας, ενώ οι Τραπεζικές μετοχές απειλούνται από την πτώση του spread χορηγήσεων - καταθέσεων, τα NPLs και την αδύναμη Αγορά εξαγορών & συγχωνεύσεων" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Μεταξύ άλλων εταιρικών κολοσσών, τις επόμενες ημέρες οικονομικά στοιχεία τριμήνου ανακοινώνουν οι τεχνολογικές Apple, Facebook, Google και Twitter.

Οι Αμερικάνικοι δείκτες συνεχίζουν το "ράλι σε αχαρτογράφητα ύδατα". Η πρόθεση των Κεντρικών Τραπεζών να παράσχουν άφθονη ρευστότητα στο Σύστημα στηρίζει τις αποτιμήσεις, παρά τα μέτρια θεμελιώδη.

Εντός της εβδομάδας θα λάβουν χώρα οι συναντήσεις για χάραξη νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, που πιθανότατα θα επαναλάβουν τις γνωστές ανησυχίες για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας και θα κρατήσουν
διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των πολιτικών υψηλής ρευστότητας.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η αντίδραση των επενδυτών στις εξελίξεις που αφορούν τη "μάχη" για τον έλεγχο των Ελληνικών Τραπεζών και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις που αφορούν στα "κόκκινα δάνεια" συντηρούν
την επιφυλακτικότητα για τις μετοχές του κλάδου.

Η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι η "ζώνη τιμών" μεταξύ 580 και 594 μονάδων, όπου βρίσκονται οι ΚΜΟ των 100 και 200 ημερών, θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τους επενδυτές στις επόμενες συνεδριάσεις.

"Οι βραχυχρόνιοι 'αγορασμένοι' θα πρέπει να φανούν ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κλείσιμο κάτω από τις 561 μονάδες, που θα δημιουργήσει τα πρώτα 'σύννεφα' πάνω από το ανοδικό κανάλι των τελευταίων εβδομάδων" τονίζει ο διευθυντής Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

Η εικόνα στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 563,96 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 564,9 (-1,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 564,75 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,19%.

Ο "ταπεινός" τζίρος στα 28,2 εκατ. από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΚΥΠΡ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ). Ο τίτλος της Alpha Bank απασχόλησε το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, Grivalia, EEE, Jumbo, Πειραιώς και ΔΕΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, που έλειψαν και πάλι οι "μάχες εντυπώσεων" στα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Folli Follie Group, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Eurobank, Lamda Development.

Χαμηλότερα του 25αρη, 12η και μάλλον τελευταία, συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Sato (+18,18%), ενώ με κέρδη 9,75% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Ελινόιλ, όπου στα 0,8780 ευρώ άλλαξαν χέρια 115585 τεμ. Το "bid" των αγοραστών, σημαντικά χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Από την πλευρά των "κόκκινων" οι μεγαλύτερες απώλειες, που συνδυάστηκαν με "αξιοπρεπείς" συναλλαγές για Νηρέα (-14,14%), MIG (-13,28%), Τρ. Αττικής (-10,71%) και Ιασώ (-8,30%).

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

Εν τω μεταξύ η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι την 22.7.2016 εξοφλήθηκαν ολοσχερώς και διαγράφηκαν οι τίτλοι εκδόσεως Εθνικής Τρ. που είχαν εκδοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 3723/2008 (σ.σ. πρόκειται για τα γνωστά ως ομόλογα Αλογοσκούφη).

ΧΠΑ

Με υποχώρηση ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη να παρουσιάζουν και νεότερη καθίζηση, ενώ σχετική αύξηση του όγκου παρατηρήθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.788 συμβόλαια).

Στα 4.449 συμβόλαια του δείκτη, παρέμειναν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 675, 542 για τον Αύγουστο και 133 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, παραδόξως δεν αναφέρεται στο ΗΔΤ του Χ.Α.) κινήθηκε μεταξύ 1.520 και 1.547 μονάδων, ενώ η τελευταία πράξη έγινε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.246), Eurobank (4.696), Πειραιώς (5.514), Εθνική (9.343), MIG (5.886), ΔΕΗ (104), Μυτιληναίο (108), ΟΤΕ (574).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.112.922 τεμ.). Πειραιώς (54.992.886 τεμ.), Alpha Bank (10.739.964 τεμ.) και Eurobank (10.611.279 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v