ΧA: Τι θα τιμολογήσει η αγορά από τη Δευτέρα

Προβληματίζουν οι πολύ χαμηλοί τζίροι που καταγράφονται στο Χρηματιστήριο. Η προσοχή (και) στις ειδήσεις από το επιχειρηματικό μέτωπο. Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές. Η τεχνική εικόνα.

Εβδομάδα διαφορετικών διαδρομών για Γενικό Δείκτη και κλαδικό δείκτη Τραπεζών, αυτή που ολοκληρώθηκε, με τον πρώτο να "ντουμπλάρει" τις θετικές εβδομάδες με εβδομαδιαία κέρδη 2,55% και τον δεύτερο να διακόπτει το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων (είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες) σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες 0,88%.

Ασφαλώς, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η συζήτηση στα χρηματιστηριακά γραφεία επικεντρώθηκε στο "τεχνικό" κλείσιμο που επετεύχθη μέσω των τελικών δημοπρασιών και το οποίο έφερε τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο κλείσιμο μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα και στο κάτω άκρο της πολύ δύσκολης ζώνης 571 - 580.

Με τις Διεθνείς Αγορές να βρίσκονται σε ιστορικά, ή πολυετή υψηλά (δείχνει να προκύπτει και νέος "joker" μετά την πολύνεκρη επίθεση σε Εμπορικό Κέντρο του Μονάχου) και να έχουν στραμμένη την προσοχή τους, το Σαββατοκύριακο, στο Πεκίνο και στην συνάντηση της "G20", αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το κλείσιμο της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης απέχει 7,47% από το τελευταίο προ του "Brexit" κλεισίματος και ο Τραπεζικός δείκτης 28,9%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία Αγορά που παραμένει εγκλωβισμένη στην συναλλακτική απαξίωση.

Η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P δεν έφερε κάποιο αναπάντεχο "δώρο" επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι ο οίκος θα διατηρήσει την Ελλάδα στο "Β-/B" με σταθερό outlook.

Οι αναλυτές της S&P προβλέπουν ότι στο τέλος του έτους το καθαρό χρέος της Χώρας θα κορυφωθεί στο 179% του ΑΕΠ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη Χώρα που αξιολογεί η S&P. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για μέση ανάπτυξη 4,5% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ με κόστος δανεισμού κάτω από το 2%, θα χρειαστούν 17 επιπλέον χρόνια προτού το καθαρό Δημόσιο χρέος της Ελλάδας υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 100% του ΑΕΠ.

Το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 571 μονάδων, δεν αναίρεσε τους εντονότατους προβληματισμούς που φέρνουν η συναλλακτική καχεξία, η "κόπωση" στο Τραπεζικό ταμπλώ και η "αφερέγγυα" εικόνα που δίνει ο υπόλοιπος, μη Τραπεζικός, 25αρης, με λίγες ανοδικές εξάρσεις και πολλές συνεδριάσεις συναλλακτικής αφάνειας.

Από Δευτέρα η Αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει και τις τελευταίες εξελίξεις - αλλαγές, όσον αφορά τα "capital controls" με κυριότερη την διάταξη σύμφωνα με την οποία "επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών, έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε Τραπεζικούς λογαριασμούς των Δικαιούχων Νομικών και Φυσικών Προσώπων, σε μετρητά", αλλά και τα "κανόνια" από την 'Mondial Pol" και την Ασφαλιστική "Enterprice".

Τι σχολιάζουν οι Χρηματιστηριακές

"Σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι κινείται o Γενικός Δείκτης, που έχει καλύψει τις μισές από
τις σχετιζόμενες με το 'Brexit' απώλειες, τη στιγμή που οι μεγάλοι Ευρωπαϊκοί δείκτες προσφέρουν θετικές μηνιαίες αποδόσεις και οι Αμερικάνικοι S&P-500 και Dow Jones σημείωσαν συνεχόμενα ιστορικά υψηλά" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στάση αναμονής και συναλλακτική απραξία στο Χ.Α., που, όμως, δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς βρισκόμαστε στα μέσα του Θέρους και απουσιάζουν οι ουσιαστικοί εσωτερικοί καταλύτες επηρεασμού της Αγοράς.

Οι εξελίξεις των επόμενων μηνών στο θέμα των "κόκκινων" δανείων θα επηρεάσουν προφανώς τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, με τους αναλυτές να στρέφουν σταθερά το βλέμμα προς την Ιταλία αλλά και την μέχρι πριν σύντομο χρονικό διάστημα "υπεράνω πάσης υποψίας" Γερμανία και τις πιθανές ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των Τραπεζών αυτών των Χωρών.

Από τεχνική άποψη, ο Γενικός Δείκτης θα έρθει, στο ανοδικό σενάριο, αντιμέτωπος με την αντίσταση των 580 μονάδων, ενώ μία διόρθωση θα μπορούσε να στοχεύσει στις 556 μονάδες.

Στα θετικά του μήνα Ιουλίου, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, η μεγάλη μείωση της ημερήσιας μεταβλητότητας, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, με τους αγοραστές να ελπίζουν ότι οι μικρότερες ενδοημερήσιες διακυμάνσεις αλλά και η βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, στις Ξένες Αγορές, μπορούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και τη ροή νέων κεφαλαίων προς το Χ.Α.

"Περιμένοντας το 'τρένο της μεγάλης φυγής' προς τις 610 με 620 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει σχεδόν εννέα μέρες αναμονής στο διαγραμματικό σταθμό άνω των 550 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Οι ημερήσιοι σχηματισμοί των αποτυπωμένων "candlesticks", της εβδομάδας που ολοκληρώνεται, δεν προκαλούν και ιδιαίτερο ενθουσιασμό στις τάξεις των επενδυτών, καθώς έχουν ολοκληρωθεί με ασθενικό τζίρο συναλλαγών. Το στοιχείο αυτό του μειωμένου τζίρου συναλλαγών, ενθαρρύνει το φόβο μιας ξαφνικής αναβολής του "ανοδικού ταξιδιού" προς τις 600 μονάδες προκαλώντας ανατροπή των "διακοπών" των "Buyers" με μια γρήγορη επιβίβαση στο "τρένο της επιστροφής" προς τις 545 μονάδες.

Ζητούμενο για το Γενικό Δείκτη, πέρα από τους Καλοκαιρινούς συνειρμούς, είναι η αποφασιστική είσοδός του μέσα στη ζώνη αντίστασης των 580 με 585 μονάδων. Η κίνηση αυτή, για να έχει τα "διαπιστευτήρια" ανοδικής συνέχειας θα πρέπει να εμπεριέχει ισχυρό τζίρο συναλλαγών και διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος πέραν των γνωστών χορηγών (ΕΕΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ), όπου λόγω της βαρύτητάς τους στο Δείκτη αποτελούν "αγαπημένα εργαλεία" για την "επιθυμητή" κατεύθυνση της Αγοράς.

Από απόψεως Fibonacci Retracement ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει το 50% της διόρθωσης από το σημείο που βρισκόταν προ "Brexit" εποχής, στις 620 μονάδες, έχοντας μπροστά του τα πολύ σημαντικά επίπεδα του 61,86% στις 581 μονάδες και του 78,6% στις 598 μονάδες, ενώ από τα "μετόπισθεν" μεγάλη διαγραμματική σημασία παίζει το επίπεδο του 23,6% στις 541 μονάδες.

Σύμφωνα με τη θεωρία των Fibo επιβεβαιωμένη κίνηση άνω του 61,86%, στις 581 μονάδες, αναιρεί το καθοδικό κύμα χαμηλότερα των 540 μονάδων, δίνοντας πόντους στο ανοδικό σενάριο "πλήρωσης" όλης της βίαιης καθοδικής κίνησης της 24ης και 27ης Ιουνίου από τις 620 έως τις 517 μονάδες.

"Στο διεθνές σκηνικό ο συνδυασμός της καταγραφής νέων ιστορικών υψηλών των Αμερικανικών δεικτών και η γρήγορη ανοδική 'επούλωση των πληγών' των Ευρωπαϊκών δεικτών από το 'Brexit' και των επερχόμενων Τραπεζικών 'stress tests' μπορεί να φέρει τη 'λύτρωση' για τους υποστηριχτές της μεσοπρόθεσμης ανόδου, σπρώχνοντας εκ νέου το Γενικό Δείκτη προς τα υψηλά των 660 μονάδων" εκτιμά ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Η τεχνική ακτινογραφία του ΟΛΠ

Αφήνοντας τους δείκτες και αποφασίζοντας να ασχοληθεί με επιμέρους τίτλους, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επέλεξε να "ακτινογραφήσει" την περίπτωση του ΟΛΠ (παρακάτω το διάγραμμα της μετοχής).

Σύμφωνα με την Κύκλος "η ολοκλήρωση της διαδικασίας εγκρίσεων για τη μεταβίβαση του 67% του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Κινεζική Cosco, στη συμφωνημένη τιμή των 22 ευρώ, σηματοδοτεί νέα δεδομένα για τον Οργανισμό, ενώ αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη Ιδιωτικοποίηση.

Οι οικονομικές επιδράσεις από την Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ για την περίοδο 2016 - 2025 έχουν μελετηθεί διεξοδικά σε ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ (Μάρτιος 2016) και αφορούν 4 διακριτά πεδία: το δημοσιονομικό, των επενδύσεων, των καταλυτικών επιδράσεων και των πολλαπλασιαστικών - μακροοικονομικών επιδράσεων. Είναι δε όλες ποσοτικοποιημένες και ιδιαίτερα σημαντικές.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά θα φτάσει στο ύψος των 600 εκατ. ευρώ. Αυτό θα αφορά τον τομέα της Κρουαζιέρας, τον τομέα διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων, τα Car Terminals, τη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, την ανέγερση πολυτελούς Ξενοδοχείου και τη δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου. Δεν υφίσταται ωστόσο ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διενέργειας του εν λόγω επενδυτικού προγράμματος που θα δρομολογηθεί από τη νέα διοίκηση.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα τιμή των 12,81 ευρώ (αποτίμηση 320 εκατ. ευρώ) που ενσωματώνει discount κατά 41,2% σε σχέση με την τιμή μεταβίβασης των 22 ευρώ, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη καθαρή θέση ύψους 174,4 εκατ. ευρώ, η σχέση P/BV είναι 1,82. Είναι σαφές ότι η διενέργεια του επενδυτικού προγράμματος αλλά και οι προσδοκώμενες βελτιώσεις της κερδοφορίας, θα αλλάξουν δραστικά το δείκτη. Επισημαίνεται ακόμη ότι στη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται ρητώς η παραμονή της εταιρείας ως εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η μετοχή παρουσιάζει εικόνα αντίστοιχη με τις προαναφερόμενες εξελίξεις καθώς τους τελευταίους μήνες η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 11 και 13,5 ευρώ.

Τεχνικά, ο πρώτος στόχος βρίσκεται στα επίπεδα των 15 ευρώ".

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v