Στάση αναμονής τηρούν οι ενεργοί επενδυτές στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τα βλέμματα στο ιταλικό τραπεζικό ταμπλό, και όλα δείχνουν ότι οι επόμενες ημέρες μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα αναλωθούν σε «πονταρίσματα» που θα αφορούν στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών «τεστ αντοχής», ενώ θα έχουν μεσολαβήσει οι συνεδριάσεις από Fed και BoJ.Μεταφερόμενοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, όλα δείχνουν ότι αυτό θα διεκδικήσει ένα ακόμα, πολύμηνο, αρνητικό ρεκόρ τζίρου, αν ληφθεί υπόψη ότι η συμπλήρωση των πρώτων 3,5 ωρών συνεδρίασης βρήκε τη μικτή αξία συναλλαγών στα 8,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 0,4 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ).
Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις ξένων διαχειριστών με τους οποίους επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης ιδιωτικής ΑΧΕ, η συντριπτική πλειονότητα παραμένει επιφυλακτική, τονίζοντας ότι το παγκόσμιο μετοχικό ράλι έχει «κοντινή ημερομηνία λήξεως» και ότι τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια και οι «παρεμβάσεις» των Κεντρικών Τραπεζών δεν μπορούν να στηρίζουν επ' άπειρον τις αγορές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στα ξένα χρηματιστήρια είναι ιδιαίτερα «απαιτητικές» και δεν δικαιολογούνται από την εταιρική κερδοφορία, ενώ αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, οι γεωπολιτικές εντάσεις διεθνώς και το P/E του δείκτη S&P 500 βρίσκεται σε ιδιαίτερα «τεντωμένα» επίπεδα.
Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συναλλακτική εικόνα μόνο με «αντικαταθλιπτικά φάρμακα» μπορεί να αντιμετωπιστεί, ενώ τείνει να γίνει καθεστώς οι όποιες πρωτοβουλίες από τις «αντιμαχόμενες» πλευρές και κυρίως από την πλευρά των ελάχιστων αγοραστών να εκδηλώνονται στα «χασομέρια» της κάθε συνεδρίασης, με τις τελικές δημοπρασίες να παραμένουν «θερμοκήπιο» ημερήσιας μεταβλητότητας.
Περισσότερο από εντυπωσιακή, η καθίζηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν συμπληρωθούν 3,5 ώρες συνεδρίασης, έχουν διακινηθεί 249 συμβόλαια του δείκτη για τον μήνα Αύγουστο και 107 για τον μήνα Σεπτέμβριο (!).
Επιστρέφοντας στη spot αγορά, η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών πλησιάζει το ένα προς δύο, ενώ στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις πιέζονται οι MIG (-10,16%), Παπουτσάνης (-9,76%), Ιασώ (-9,17%) και Τρ. Αττικής (-4,76%).
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, κέρδη μεγαλύτερα του 1% για ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΜΕΤΚΑ (οι τρεις τελευταίοι με ελάχιστες συναλλαγές), από την πλευρά των «κόκκινων» οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-2,78%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολουθούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Εθνική, Πειραιώς, Grivalia, Jumbo και Eurobank.