Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Παλεύει» για το θετικό πρόσημο ο ΓΔ

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον Γενικό Δείκτη, που κινείται στα επίπεδα των 565 μονάδων. Στήριξη από ΟΠΑΠ, που καταγράφει κέρδη 3%. Ανοδικά κινούνται Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απώλειες για Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Eurobank. «Tσιμπημένος» ο τζίρος.

Η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης βρήκε τη μικτή αξία συναλλαγών στα 15,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 0,9 εκατ. αφορούσε «πακέτα», όταν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και στο ίδιο διάστημα ο τζίρος ήταν στα 8,2 εκατ. ευρώ και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές στο 0,4 εκατ.

Αν μη τι άλλο, το παραπάνω είναι μία πρώτη ένδειξη ότι η σημερινή συνεδρίαση θα δώσει έναν τόνο αυξημένων συναλλαγών, όχι βέβαια άξιο για πανηγυρισμούς, όμως η σχετική αύξηση του τζίρου, σε συνδυασμό με το τελικό κλείσιμο, μπορεί να σηματοδοτήσει την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, πάντα σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Πάντα σε «θέση οδηγού» τα πονταρίσματα, όσον αφορά στα αποτελέσματα που θα αναδείξουν τα ευρωπαϊκά «τεστ αντοχής», τα οποία οι τράπεζες τα γνωρίζουν και ετοιμάζουν τα πλάνα τους, ενώ οι αγορές θα τα πληροφορηθούν την Παρασκευή 29 τρέχοντος.

Όμως όλο και περισσότεροι «υποψιασμένοι» εκτιμούν ότι η EBA δεν θα χαλάσει το σκηνικό που με τόσο κόπο «έστησαν» οι Κεντρικές Τράπεζες, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, και δεν θα θελήσει να αναδείξει την τραπεζική κρίση που ελλοχεύει στην Ευρώπη, άσχετα αν τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, θα πείσουν τις αγορές.

Από την άλλη και όσον αφορά στο εγχώριο τραπεζικό ταμπλό, μπορεί οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι να έχουν αναδυθεί από τα πρωινά χαμηλά, όμως η νευρικότητα είναι έκδηλη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τελικό πρόσημο του τραπεζικού δείκτη, τον οποίο ανέλαβε να «ακτινογραφήσει», τεχνικά, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με την ΑΧΕΠΕΥ: Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η παραβίαση της στήριξης των 722 μονάδων επιδείνωσε την έτσι κι αλλιώς δραματική τεχνική εικόνα. Μετατρέπεται στην πλησιέστερη αντίσταση, που αργά ή γρήγορα θα ξαναδοκιμάσει ο δείκτης, στο πλαίσιο του «retest».

Οι αμυδρές ελπίδες των αγοραστών εναπόκεινται πλέον είτε στον σχηματισμό "σημαίας", γεγονός που προϋποθέτει να παραμείνει απαραβίαστη η στήριξη των 693 μονάδων σε κλείσιμο, είτε στον σχηματισμό ανάστροφου «Ώμος-Κεφάλι-Ώμος», γεγονός που με τη σειρά του προϋποθέτει να παραμείνει απαραβίαστη η στήριξη που παρέχει ο τοπικός βυθός της 27ης/6, δηλαδή οι 665-646 μονάδες.

Τα κυλιόμενα «stops» για τους «short» κατεβαίνουν στις 734 και στις 722 μονάδες και για τους «long», στις 668-665 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, δεν ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το «μεγάλο βάρος» για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 25 έχει αναλάβει ο ΟΠΑΠ (+2,95%), ενώ στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις προσπαθούν να αντιδράσουν οι τίτλοι που πιέστηκαν σημαντικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπως MIG (+3,60%), Νηρέας (+7,79%), Ιασώ (+2,14%) κ.λπ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v