Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Bουτιά» τζίρου σε χαμηλό οκταμήνου

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τον πολύ χαμηλό τζίρο. Στο -5% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Απώλειες κατέγραψαν Alpha, Εurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ. Κέρδη για ΟΤΕ, Folli. Η τεχνική εικόνα για τον Γενικό Δείκτη.

Ο επιτόπιος βηματισμός των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ασφαλώς και δεν ξένισε τους περισσότερους από τους αναλυτές, που περίμεναν σαν φυσιολογική εξέλιξη την στάση αναμονής και το "χώνεμα" των αποτιμήσεων, εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ (21/7) και ενώ πλησιάζει η αναγγελία των "τεστ κοπώσεως" για τις 51 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες (29/7).

Με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, αλλάζοντας πρόσημα, το Χ.Α. δεν μπορούσε να ελπίζει σε κάτι καλύτερο, αφού την τάση εξακολουθούν να την διαμορφώνουν οι λίγοι Ξένοι παίκτες, οι οποίοι παίρνουν σήματα από το εξωτερικό.

Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή καταβαράθρωση του τζίρου, ξεπέρασε κάθε απαισιόδοξη εκτίμηση, βάζοντας σε "μαύρες σκέψεις" αρκετούς από τους επαγγελματίες του χώρου.

Τα μηνύματα ήλθαν από την αρχή της συνεδρίασης, με τον τζίρο του πρώτου ημιώρου να φθάνει στα 2,6 εκατ. και της πρώτης ώρας στα 4,4 εκατ. από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ).

Το πρώτο τρίωρο συναλλαγών συμπληρώθηκε με 8,5 εκατ., μικτή αξία συναλλαγών, από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" και από εκεί και πέρα άρχισαν τα στοιχήματα στα χρηματιστηριακά γραφεία, αν η σημερινή συνεδρίαση θα δώσει την χαμηλότερη, μικτή, αξία συναλλαγών, για το τρέχον έτος, ή θα κάνει και το "κάτι παραπάνω" παραπέμποντας σε συνεδριάσεις, μέσα στο 2015.

Το "κουδούνι της λήξης" βρήκε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 7,5 μηνών, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 1/12/2015 (24,13 εκατ.), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις από τις 30/11/2015, έως και τις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου 2015, οι Τραπεζικοί τίτλοι τελούσαν υπό προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω των Τραπεζικών Α.Μ.Κ.

Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. (η ημερήσια πορεία του ΓΔ στο πρώτο διάγραμμα), μόλις τέσσερις ξεπέρασαν τα 3 εκατ. σε μικτή αξία συναλλαγών και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (5,1 εκατ.), Eurobank (4,2 εκατ.), Εθνική (3,4 εκατ.) και ΟΠΑΠ (3,4 εκατ.).

Στο ίδιο συναλλακτικό tempo και η Αγορά Παραγώγων, ενώ μικτή εικόνα παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων: 2ετες 6,88%, 5ετες 9,02% και 10ετες 7,07%).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. από την αρχή της συνεδρίασης και όταν ο Δείκτης έκανε κάποιες "δοκιμαστικές βουτιές" χαμηλότερα της πρώτης στήριξης των 550 μονάδων, η μοναδική σπουδή των ελάχιστων ενεργών παικτών, ήταν το κλείσιμο υψηλότερα από το εν λόγω όριο, κίνηση που δεν απαίτησε ιδιαίτερα "πυρομαχικά", λόγω του πολύ χαμηλού τζίρου και της "επιστράτευσης" της Τρ. Κύπρου (+3,62%), ενώ το τελικό πρόσημο θα παιζόταν στις τελικές δημοπρασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ΕΕΕ (11,89%) και την Alpha Bank (8,12%), οι τίτλοι που συμμετέχουν στην σύνθεση του Δείκτη με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% είναι οι Κύπρου, Jumbo, Folli Follie Group, ΟΤΕ, Τιτάν και ΟΠΑΠ.

 

Λίγες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Προθεσμία ως το τέλος του μήνα έχουν οι Τράπεζες να υποβάλουν στο ΤΧΣ το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις οποίες θα προχωρήσουν προκειμένου να προσαρμοστούν με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δομών εταιρικής διακυβέρνησης. 

Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η β' αξιολόγηση και στο τέλος η θετική συμφωνία για το χρέος είναι η σειρά των εξελίξεων, όπως την περιέγραψε ο Πιερ Μοσκοβισί, που ήλθε σήμερα για μονοήμερο ταξίδι στην Αθήνα. Αρνητικός στο να ανοίξει τώρα συζήτηση για τα πλεονάσματα ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Την Παρασκευή αναμένεται η επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Η Κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Λιου να μεσολαβήσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να πιέσει τους Ευρωπαίους για περαιτέρω απομείωση του Ελληνικού χρέους και να πιέσει το ΔΝΤ προκειμένου να μην επιμείνει σε "δύσκολες" απαιτήσεις, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, τίποτα δεν αφήνει παράθυρο αισιοδοξίας για απεγκλωβισμό της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, από τον εναγκαλισμό της συναλλακτικής καχεξίας, όμως θα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η όποια κίνηση εκτόνωσης συνοδευτεί με σχετική αύξηση των συναλλαγών, καθώς αυτή θα σηματοδοτήσει την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Αξίζει να σημειωθούν οι "αψιμαχίες" μεταξύ αγοραστών και πωλητών που έλαβαν χώρα κατά τις τελικές δημοπρασίες, που θα έκριναν και το τελικό πρόσημο του Δείκτη, οι οποίες κατέληξαν στην απόλυτη ισοπαλία καθώς πέντε τίτλοι του FTSE25 έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και άλλοι τόσοι στο ημερήσιο χαμηλό, ενώ ο Γενικός Δείκτης δεν γλύτωσε το αρνητικό πρόσημο και την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 550, 540 και 530 μονάδες, ενώ σαν τελευταίο "προπύργιο" των αγοραστών θεωρείται η ζώνη 520 - 515. Παραμένει σημαντική αντίσταση το επίπεδο των 571 - 575 μονάδων.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,85%), σημαντική αντίσταση οι 1620 μονάδες και το "stop" στο "long" στις 1495 μονάδες.

Τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (-3,04%), ανέλαβε να "ακτινογραφήσει", τεχνικά, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι «πρωταγωνιστές» της συνεδρίασης

Στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 560,16 (+0,5%) και 549,49 μονάδων (-1,41%), μετά τις 10.47 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 553,82 μονάδες (-0,64% και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 555,26 μονάδες με μικρές απώλειες 0,38%.

Ο τζίρος καταβαραθρώθηκε στα 24,2 εκατ. από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Lamda Development.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Folli Follie Group, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Viohalco.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%, κανείς με πειστικές συναλλαγές.

Χαμηλότερα του 25αρη, ελάχιστα τα άξια αναφοράς, πλην ίσως του +4,69% για την MIG, του +2,06% για τον Fourlis, ενώ η Sato (+15,79%), παρά τις ελαχιστότατες συναλλαγές συμπλήρωσε και έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αθροιστικά κέρδη 175% (στο δεύτερο διάγραμμα η εικόνα της μετοχής από την αρχή του έτους)

Τι σχολιάζουν Χρηματιστηριακές-αναλυτές

Τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (-3,04%), ανέλαβε να "ακτινογραφήσει", τεχνικά, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο πολλάκις έχουμε αναφέρει ότι δίνει το τέμπο στην Χρηματαγορά (καθώς αποδεικνύεται θετική συσχέτιση τόσο ιστορικά, όσο και εμπειρικά), τα πράγματα πάνε όσο χειρότερα γίνεται και κάθε μήνας ήταν καλύτερος από τον προηγούμενο" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι κυβερνώντες κάθονται σε ένα "στεγνό σημείο με την βροχή να είναι μακριά τους", και τα λεγόμενά τους είναι εντελώς άσχετα με την σκληρή πραγματικότητα.

Το "Βrexit" συνεχίζει να είναι βραχνάς για το μακροπρόθεσμο πλάνο τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων οικονομολόγων, καθώς όλο και περισσότεροι ερευνητές συγκλίνουν στην αρχική ανάλυση ότι το τέλος της ΕΕ είναι κοντά, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, ενώ και η σιγή ιχθύος από τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους σε αυτό το θέμα είναι περισσότερο από ύποπτη.

Και αυτά, σε μια οικονομική και πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα άκρως ανησυχητική, καθώς δεν υπάρχει κανένας πλέον μηχανισμός λειτουργίας, τόσο σε νομισματικό, όσο και σε επίπεδο πολιτικής οικονομίας.
Επομένως, η Χώρα παραμένει έρμαιο κερδοσκοπικών επιθέσεων και υφεσιακών πιέσεων, με τα επίπεδα του πληθωρισμού να είναι μεν αρνητικά, αλλά η ελαστικότητα ως προς την μεταβολή του είναι σε ακραία επίπεδα και κάθε μεταβολή σε θεμελιώδεις μεταβλητές επηρεάζει τα μεγέθη.

Η Χρηματαγορά μας, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει να προσφέρει υψηλές συγκινήσεις και κέρδη σε χαρτοφυλάκια που πειθαρχούν σε κανόνες και δεν μπερδεύονται εύκολα από την εγχώρια ειδησεογραφία, ενώ παραμένει ένας παράδεισος κερδοσκοπίας.

"Το τοπίο φαίνεται αρκετά δυσνόητο σε πρώτη ανάγνωση, καθώς και οι Διεθνείς Αγορές έχουν 'χάσει τον έλεγχο στα τοπικά επίπεδα', με την Αμερική να 'καλπάζει δίχως αύριο' (παρά την αναμενόμενη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων της), ενώ και η Αγγλία μας 'κοροϊδεύει κατάμουτρα', καθώς ο FTSE 100 καταγράφει ολοένα υψηλότερα υψηλά με μανία, παρά την 'καταστροφική' (ή μάλλον όχι) απόφασή τους να βγουν από την Ευρωζώνη" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

"Το ιδιαίτερα ευμετάβλητο διεθνές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον σε Τουρκία, Βρετανία κ.λ.π. έχει αποστρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών του Χ.Α. από τα εγχώρια τεκταινόμενα, με το συναλλακτικό ενδιαφέρον να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Με πολλά Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να έχουν καλύψει τις απώλειες του "Brexit" και τη Νέα Υόρκη να γράφει νέα ιστορικά υψηλά, το Χ.Α. παίζει και πάλι το ρόλο του "κομπάρσου" και ενώ η μεγάλη κεφαλαιοποίηση συνεχίζει
να διαφοροποιείται ανάμεσα σε Τραπεζικούς και μη Τραπεζικούς τίτλους.

Ο φόβος ότι μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα χρειαστεί να προσφύγουν, σχετικά σύντομα, στις Αγορές προκειμένου να αντλήσουν νέα κεφάλαια, λογικό είναι να κάνουν τους επενδυτές να προεξοφλούν "dilution" και να
τους οδηγούν στο να διακρατούν υψηλή ρευστότητα για παν ενδεχόμενο.

Επιπλέον, ο συνδυασμός της αδύναμης Παγκόσμιας ανάπτυξης, με τις υψηλές αποτιμήσεις στη Νέα Υόρκη, εκτιμούμε ότι δημιουργούν διστακτικότητα για είσοδο "νέου χρήματος" σε αυτή τη φάση στις Αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη των Κεντρικών Τραπεζών μπορεί να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, στο "μονοπάτι" που ακολουθήθηκε τα 8 τελευταία χρόνια.

Επιστρέφοντας στην τεχνική ανάλυση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, σημαντική στήριξη υπάρχει στις 536 μονάδες και αντίσταση στις 567.

Σύμφωνα με την Κύκλος, "από την αρχή της ανοδικής αντίδρασης θεωρήσαμε ως εξαιρετικά πιθανή την προσέγγιση της αντίστασης των 757 μονάδων, στα πλαίσια του 'retest', αλλά πολύ δύσκολη, έως απίθανη την υπέρβασή της. Η αντίσταση των 757 μονάδων παραμένει σημείο - κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση. Μόνο με την υπέρβασή της (με κλείσιμο) και κυρίως με την κατοχύρωσή της στην συνέχεια ως στήριξη, θα βελτιωθεί η δραματική τεχνική εικόνα.

Διαφορετικά, αργά ή γρήγορα, ο εν λόγω δείκτης κινδυνεύει να καταβαραθρωθεί προς τις 460 μονάδες. Οι πιθανότητες επαλήθευσης του σεναρίου θα αυξηθούν σε ενδεχόμενη παραβίαση των 645 και 604 μονάδων. Αντίθετα θα μειωθούν σημαντικά, σε ενδεχόμενη έγκυρη υπέρβαση του εκθετικού ΚΜΟ των 30 ημερών, που διέρχεται από τις 795 μονάδες. Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, οι αγοραστές κατάφεραν να διατηρήσουν τον δείκτη υψηλότερα των πρώτων στηρίξεων 725 και 740 μονάδων, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και κυρίως χρόνο, αλλά είναι αμφίβολο για πόσο καιρό ακόμα θα το επιτυγχάνουν, σε ένα τόσο αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον".

Οδηγίες προς traders: "Προς τους 'Short' διατηρήστε την θέση σας με στόχο τις 693 και 668 - 5 μονάδες. Για όσο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 757 μονάδων, δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Θα κινδυνεύσει σε ενδεχόμενη υπέρβαση (πάντα με κλείσιμο) των 795 μονάδων"

Προς τους "Long": Διατηρήστε την θέση σας με στόχο τις 795 μονάδες. Για όσο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 740 και 725 μονάδων δεν ενέχει κίνδυνο. Θα κινδυνεύσει σοβαρά σε ενδεχόμενη παραβίαση των 693 και 668 - 5 μονάδων.

"Μικρό καλάθι" για την πορεία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, μέσα στο Καλοκαίρι, κρατάει και ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας: "Η Χρηματιστηριακή Αγορά βιώνει μια περίοδο σχετικής καθίζησης σε ότι αφορά ειδήσεις, εξελίξεις και προοπτικές. Πρώτα απ' όλα, δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος ισχυρός καταλύτης που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την όλη κατάσταση μέσα στο Καλοκαίρι.

Επιπλέον, οι εξελίξεις στη μακροοικονομική πορεία της Χώρας εμφανίζονται επιδεινούμενες. Πράγματι, στις Διεθνείς Αγορές συντηρείται ένα θετικό κλίμα, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που κάνουν οι Κεντρικές Τράπεζες, με πρώτη την FED η οποία καθυστερεί να ανεβάσει τα επιτόκια".

 

H πορεία των ξένων αγορών

Μικτά πρόσημα επικράτησαν, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (αργία το Τόκυο), με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,66%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,35%).

Συνεχείς εναλλαγές προσήμων στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street. Οριακά κέρδη για το Ευρώ, μικρές απώλειες για τον Χρυσό και σημαντικά μεγαλύτερες για το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών υποχώρησε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders). 

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, τόνισε σήμερα ότι "είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πότε η Χώρα θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, δηλαδή τις επίσημες διαδικασίες για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το πόσο καιρό θα πάρει η ανάπτυξη της στρατηγικής της για τις διαπραγματεύσεις 'διαζυγίου".

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητη την πολιτική της την ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιό της, αλλά θα ανακοινώσει νέα μέτρα πριν από το τέλος του έτους, προβλέπουν οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Το 60% των οικονομολόγων, που μετείχαν στην έρευνα του Πρακτορείου, δήλωσαν ότι το Δ.Σ. της Ευρωτράπεζας θα εγκρίνει νέα μέτρα στη συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου, όταν η Φρανκφούρτη θα παρουσιάσει και τις επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις της.

Με πάνω από 90 από τις μεγαλύτερες Αμερικανικές εταιρείες να ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, η Αγορά αναμένει ένα τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο μειούμενων κερδών για τις επιχειρήσεις. Βάσει ανάλυσης και προβλέψεων για τις εταιρείες του S&P 500, το Thomson Reuters εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο θα είναι κατά 4,7% χαμηλότερα σε ετήσιους όρους, έπειτα από μια υποχώρηση 5% το πρώτο τρίμηνο. Τα έσοδα, στο μεταξύ, αναμένεται να μειωθούν κατά 0,8%, σηματοδοτώντας το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσεων, σύμφωνα με το Thomson Reuters.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, όλο και καινούργιοι "joker" προστίθενται για τις Διεθνείς Αγορές.

Στο "Brexit" και την Τραπεζική κρίση στην Ιταλία, προστέθηκαν το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία και η εύθραυστη κατάσταση στην Τουρκία, ενώ παραμένουν σε "waiting list" το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία, το Φθινόπωρο και οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τα Ευρωπαϊκά μετοχικά funds, σύμφωνα με το Bloombeg, κατά την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές στην ιστορία τους (περίπου $5,8 δισ), όμως οι Αγορές συνεχίζουν "αγέρωχες" προς νέα ιστορικά (Wall Street), ή πολυετή υψηλά, με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν να παίζουν τον ρόλο του "από μηχανής θεού" (!)

Η εικόνα στα παράγωγα

Συνεδρίαση που ξεκίνησε ελαφρώς ανοδικά και εξελίχθηκε σε αξιοπρόσεκτη υποχώρηση που μαζεύτηκε στο τέλος και στην Αγορά Παραγώγων, όμως παρά την σχετική μεταβλητότητα νέα καθίζηση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.324 συμβόλαια).

Στα 4.370 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.325, 1.092 για τον Αύγουστο και 233 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.493,5) κινήθηκε μεταξύ 1.487,25 και 1.525 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (43.797 Alpha Bank, 34.100 ΟΠΑΠ, 5.500 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.536), Eurobank (5.378), Πειραιώς (6.080), Εθνική (7.460), MIG (2.244), ΟΤΕ (470), ΟΠΑΠ (162).

Ίσως αξίζουν αναφοράς τα 10 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,60 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.112.922 τεμ.). Πειραιώς (54.992.886 τεμ.), Alpha Bank (10.325.302 τεμ.) και Eurobank (12.901.279 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v