Με μικτά πρόσημα και μάλλον ψύχραιμα δείχνουν να αντιδρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο παίρνει την ευκαιρία διόρθωσης, με μεγαλύτερες απώλειες αλλά σχετικά χαμηλό τζίρο, πράγμα που σημαίνει ότι η αρνητική εικόνα μπορεί να αναστραφεί, αν σε αυτό συνηγορήσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Σαφέστατα συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά τις 14:00, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η λήξη Παραγώγων για τα συμβόλαια και τα δικαιώματα του δείκτη FTSE Large Cap του Ιουλίου, έστω και αν μόλις 1.042 συμβόλαια του δείκτη παρέμεναν ανοιχτά μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στο ΧΠΑ.
Στα μέχρι στιγμής αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης, ασφαλώς και δεν είναι η κίνηση του Γενικού Δείκτη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά η κακή εικόνα που παρουσιάζει το ταμπλό του μη τραπεζικού 25άρη, με τα μη τραπεζικά blue chips να δείχνουν διαθέσεις διόρθωσης, απόλυτα ανταγωνιστικές των τραπεζικών απωλειών, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις μη τραπεζικές, δεικτοβαρείς μετοχές είχαν εμφανιστεί εξαιρετικά απρόθυμες στο να ακολουθήσουν το τραπεζικό «relief rally».
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 σημειώνουν απώλειες που δεν δικαιολογούνται από τους μικρούς όγκους, ένδειξη τραβήγματος των όποιων αγοραστών σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα και όχι αποτέλεσμα επιθετικών κινήσεων από πλευράς πωλητών.
Σε κάθε περίπτωση και ελάχιστα πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο χαμηλός τζίρος πλησιάζει τα 9,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχουν σημειωθεί προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ κακή είναι η «μεγάλη εικόνα» του ταμπλό, με τις πτωτικές μετοχές υπερδιπλάσιες των ανοδικών.
Από το ταμπλό του FTSE 25 διασώζεται μόνο η ΕΕΕ (+0,32%). Από την «κόκκινη» πλευρά, με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων, κινείται η Πειραιώς, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολουθούν οι Alpha Bank, Eurobank, Lamda Development, Εθνική, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΛΠ έχει διακινήσει 212 τεμάχια, λιγότερα από 2.000 κομμάτια έχουν διακινήσει οι Grivalia και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών συνεχίζουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν, Lamda Development, Motor Oil και Folli Follie Group.