Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Αψιμαχίες» αγοραστών-πωλητών

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 555 μονάδων. Στο +4% η Alpha Bank. Ανοδος για Εθνική, Eurobank, Μυτιληναίο, OTE. Aπώλειες καταγράφουν ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ. «Τσιμπημένος» ο τζίρος.

Επιβράδυνση του ανοδικού momentum είναι η εικόνα την οποία δίνουν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς το δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών δείχνει ισχυρό, όπως και οι εκτιμήσεις ότι το ανοδικό κρεσέντο δεν μπορεί να πάει επί μακρόν.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αναλώνεται σε κινήσεις εναλλαγής προσήμων πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος λίγων μονάδων, όμως οι αγοραστές δείχνουν να διατηρούν τον έλεγχο στο τραπεζικό ταμπλό.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος δείχνει σχετικά "τσιμπημένος", ένδειξη ότι σήμερα οι λίγοι αγοραστές δεν θα κάνουν "περίπατο", όπως στις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις και δεν είναι απίθανο, αν συνεχιστεί η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, να φανεί ποιος έχει "το πάνω χέρι" στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Με το 65% της μέχρι στιγμής μικτής αξίας συναλλαγών να απασχολείται από μόλις τρεις μετοχές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ), ασφαλώς και δεν αναμένεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση, όσον αφορά στην εικόνα Αγοράς ελάχιστων τίτλων, οπότε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μόνο ως προς το ποια πλευρά θα κερδίσει σήμερα τις εντυπώσεις.

Δυστυχώς για όσους επιμένουν να παρακολουθούν, επί καθημερινής βάσεως, τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις παραμένει αποκαρδιωτική, κάτι που επιβεβαιώνεται και σήμερα, όπου χαμηλότερα του FTSE25 μόνο ο τίτλος της MIG (+4,8%) κατορθώνει να συνδυάσει αξιοπρόσεκτα κέρδη με πειστικές συναλλαγές.

Όμως, ακόμα και στο ταμπλό του μη τραπεζικού 25άρη, η εικόνα δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη.

Λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, μόλις 165 τεμ. έχει διακινήσει ο ΟΛΠ, 1.822 η Lamda Development, 2.532 η Grivalia, 2.343 η Τέρνα Ενεργειακή, 4.705 η ΕΧΑΕ και κάτω από 10.000 τεμ. οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Viohalco και Folli Follie Group.

Όλα δείχνουν ότι και η σημερινή συνεδρίαση θα είναι τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα και μένει να φανεί αν και σήμερα οι αγοραστές θα έχουν τον τελευταίο λόγο στο τραπεζικό ταμπλό και αν το ενδιαφέρον θα απλωθεί και σε ικανοποιητικό κομμάτι του μη τραπεζικού 25άρη.

Μέχρι στιγμής, από την πλευρά των θετικών πρωταγωνιστών ξεχωρίζει η Alpha Bank (+4%), ακολουθούμενη από τον Μυτιληναίο (+2,09%), ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 1% σημειώνουν οι Εθνική, Τιτάν και Eurobank.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v