Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύθραυστες ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Το εντυπωσιακό come back των μετοχών διεθνώς κόντρα στην ειδησεογραφία και ο συντονισμός της εγχώριας αγοράς στην άνοδο. Ο γρίφος της Τουρκίας, η επιφυλακτικότητα των αναλυτών και ο φόβος των τραπεζικών stress tests. Τα όρια για τους δείκτες. Τι προβλέπουν 3 αναλυτές για τη συνέχεια.

Η ψυχραιμία που επέδειξαν οι Διεθνείς Αγορές και η διάθεση διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς δείκτες κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, εξέπληξε και τους πλέον αισιόδοξους, αν υπολογιστούν οι αρνητικές εξελίξεις, που υπό άλλες προϋποθέσεις θα έστελναν τα Χρηματιστήρια σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι την αρνητική έκπληξη της Bank of England που αρνήθηκε να μειώσει τα επιτόκια, παρά τα αντίθετα πονταρίσματα των Αγορών, διαδέχθηκε η πολύνεκρη επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας, αλλά και οι δύο εξελίξεις δεν έφεραν τους πτωτικούς "κραδασμούς" που έφεραν παρόμοια γεγονότα στο πρόσφατο παρελθόν.

Μένει να διαπιστωθεί πώς θα αντιδράσει η εγχώρια αγορά και στις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην παρούσα φάση οι Αγορές κινούνται κόντρα σε κάθε συντηρητική πρόβλεψη και κόντρα στις συνεχιζόμενες εκροές πολλών δισ. από τα μετοχικά funds, με την Wall Street να δίνει τα απαιτούμενα "καύσιμα" ανόδου για κατάκτηση νέων υψηλών και τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια να ακολουθούν, φέρνοντας μεγάλο προβληματισμό σε όσους παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα, περιμένοντας σημαντική διόρθωση.

Οι περισσότεροι από τους διεθνείς διαχειριστές δηλώνουν τουλάχιστον εντυπωσιασμένοι από το "come back" που κάνουν οι μετοχές, κόντρα στο σύνολο των επιφυλακτικών εκθέσεων και με όλους τους Ξένους Οίκους να δηλώνουν ότι το rally έχει κοντινή ημερομηνία λήξεως.

Μία πρώτη εξήγηση είδε το φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Παρασκευής.

"Η Γερμανική Κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μια Κρατική διάσωση των Ιταλικών Τραπεζών που θα προστατεύει εν μέρει τους Μικρομετόχους, αλλά παραμένει σταθερά ενάντια στην προστασία όλων των Πιστωτών από απώλειες", δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Κυβερνητικός Αξιωματούχος. Οπως επισημαίνει το Πρακτορείο, είναι μια ένδειξη ότι το Βερολίνο επιθυμεί να ρίξει λίγο τους τόνους για την αντιμετώπιση της Τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία. "Δεν θα είμαστε Ταλιμπάν στο θέμα αυτό" διεμήνυσε. Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, όμως αν αυτή η δήλωση είναι κοντά στην πραγματικότητα, ασφαλώς και αποκλιμακώνονται οι ανησυχίες σύμφωνα με τις οποίες τα "stress tests" που θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουλίου, για τις 51 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, θα έφερναν "νηοπομπή" από αυξήσεις κεφαλαίου, πολλών δισ. ευρώ.

Άλλη, περισσότερο "υποψιασμένη" εξήγηση, σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, δείχνει προς την πλευρά των Κεντρικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με την υποψιασμένη σχολή σκέψης, οι Αγορές εμφανίζουν μεγάλα κέρδη στη διαπραγμάτευση μετά το κλείσιμό τους, με αποτέλεσμα να ανοίγουν αμέσως υψηλότερα και να κινούνται σε αυτά τα επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

"Είναι πολύ πιο εύκολο να χειραγωγείς την Αγορά προς τα πάνω, με τα μεταμεσονύκτια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, παρά να το κάνεις τις κανονικές ώρες διαπραγμάτευσης" τονίζουν οι "υποψιασμένοι" επισημαίνοντας πως μετά το "Brexit", υπήρξε μεγάλη φημολογία ότι οι Κεντρικές Τράπεζες πανικοβλήθηκαν και διοχέτευσαν μεγάλη ρευστότητα στις Αγορές, προκειμένου να αποφύγουν ένα γενικευμένο ξεπούλημα, κάτι που τελικά όχι μόνο επετεύχθη, αλλά οδήγησε τους δείκτες σε νεότερα υψηλά.

Στο γενικότερο κλίμα χρηματιστηριακής ευφορίας και το Χ.Α. προσπάθησε την δική του κίνηση, αλλά με μοναδικό "εκπρόσωπο" τον Τραπεζικό κλάδο.

Ασφαλώς και οι Τραπεζικές μετοχές, ήταν αυτές που είχαν πιεστεί περισσότερο, κατά τις πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί του "relief rally", όμως η "μονομπλόκ" κίνηση ξένισε τους συντηρητικούς παίκτες που παρέμειναν εκτός Αγοράς και έμειναν μόνο οι traders να ακολουθούν την κίνηση, αρκούμενοι σε μικρά ημερήσια κέρδη.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως στην παρούσα φάση και στην "ρηχή" Αγορά του Χ.Α. τα ενεργά, Ξένα, χαρτοφυλάκια, ενδιαφέρονται μόνο για την συναλλακτική δραστηριότητα, που κάνει εύκολη την "επιβίβαση" και "αποβίβαση" και αυτή την εξασφαλίζουν μόνοι οι Τραπεζικοί τίτλοι, που ακόμα και στην διορθωτική συνεδρίαση της Παρασκευής, ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας, εξαιρουμένου του τίτλου της Eurobank.

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη από την αρχή του χρόνου

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα κληθούν να δείξουν αν η όποια διόρθωση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 550 - 540 μονάδες, έτσι ώστε η επόμενη ανοδική κίνηση να στείλει τον Δείκτη υψηλότερα των 571 - 575 μονάδων, ή θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 520 μονάδες, επιβαρύνοντας σημαντικά το τεχνικό σκηνικό.

Σε κάθε περίπτωση, κλειδί στις εξελίξεις θα είναι και η στάση των ξένων επενδυτών απέναντι 

Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ: Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

"Η γρήγορη διαφυγή του Γενικού Δείκτη, στις αρχές της εβδομάδας, πάνω από τις 540 μονάδες, δημιούργησε τις βραχυχρόνιες προϋποθέσεις κίνησης προς το σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 568 με 580 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Ανοδική κίνηση η οποία με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να ολοκληρώθηκε λίγο κάτω από τις 568 μονάδες, αφήνοντας εμφανή την αίσθηση κόπωσης και αδυναμίας παρακολούθησης των Διεθνών Αγορών, στην ανοδική ανάκτηση του πτωτικού εδάφους μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα.

Βραχυχρόνιο ζητούμενο για τους "Bulls" είναι η διατήρηση του άτμητου των 543 με 540 μονάδων και η γρήγορη επαναφορά, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, -απορρόφησης κραδασμών - άνω των 560 μονάδων. Καθοδική διάσπαση των 540 μονάδων θα εντείνει τις ρευστοποιήσεις, σπρώχνοντας το Γενικό Δείκτη προς την περιοχή, που εμπεριέχει τους δύο προηγούμενους βραχυχρόνιους πυθμένες των 520 και 517 μονάδων.

Από πλευράς χρονικής παρακολούθησης στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του Γενικού Δείκτη αποτυπώνεται ένα ημιτελές (λόγω της ώρας συγγραφής της τεχνικής ανάλυσης) "Evening Star", όπου στην ορολογία των "candlesticks" παρουσιάζεται ως "Bearish" σχηματισμός με πιθανή εκδήλωση καθοδικού "pullback" προς τη στήριξη των 540 μονάδων.

Πιο καθαρή είναι η εικόνα στο μεσοπρόθεσμο εβδομαδιαίο διάγραμμα, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει από τις αρχές Ιουνίου 142 μονάδες, ή 21,5% και έχει πάρει πίσω μόλις το 5% δημιουργώντας μια πολύ εύθραυστη σταθεροποίηση λίγο πάνω από το επικίνδυνο επίπεδο των 510 με 520 μονάδων.

"Συσσώρευση η οποία λόγω της σαθρότητας μπορεί να 'σπάσει' με βίαιη κίνηση προς τις 490 μονάδες" τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Τι προβλέπει η Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

"Δεν προκαλεί έκπληξη η κατοχύρωση κερδών που λαμβάνει χώρα πριν το κλείσιμο της εβδομάδας στο Χ.Α." επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Από τεχνικής άποψης, η καθοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα τοπικά υψηλά των προηγούμενων εβδομάδων, δεν μπόρεσε να διασπαστεί στην πρώτη προσπάθεια. Στα θετικά για τον Γενικό Δείκτη, στις τελευταίες συνεδριάσεις, το γεγονός ότι "συντονίστηκε" με το επιθετικό rebound των Διεθνών Αγορών, τη στιγμή που οι επενδυτές δείχνουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους μακριά από τις εξελίξεις στη Βρετανία.

Κρίσιμο "τεστ" για το επενδυτικό "sentiment" παραμένει η συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών, οι χαμηλές τιμές των οποίων συνεχίζουν να τις κάνουν ευάλωτες σε τεράστια ημερήσια μεταβλητότητα.

Στο ανοδικό σενάριο ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να "κοιτάξει" προς τη ζώνη τιμών μεταξύ 571 και 575 μονάδων, επίπεδο στο οποίο συμπίπτουν ο απλός ΚΜΟ 100 ημερών και το πρώτο επίπεδο "Fibonacci" του τελευταίου πτωτικού κύματος.

"Οι πωλητές θα επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν τα επίπεδα των 536 και των 517 μονάδων" εκτιμά ο αναλυτής της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

Οι εκτιμήσεις της Beta Sec.

"Οι χαμηλοί τζίροι δεν στέρησαν από το Χ.Α. την δυνατότητα να ακολουθήσει την τάση των Ξένων Αγορών και να καταγράψει μια αξιοπρεπή πορεία παράλληλα με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Έχοντας ως μόνο καταλύτη την τάση από το εξωτερικό, οι επενδυτές έδειξαν να προτιμούν τα "χαρτιά" της "υστέρησης", όσες μετοχές δηλαδή είχαν μείνει πίσω σε σχέση με το Γενικό Δείκτη.

Οι Τράπεζες συγκέντρωσαν και πάλι το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και κόντρα σε νέα, αναλύσεις και φημολογία πραγματοποίησαν κέρδη από 19% έως 43% σε διάστημα 7 συνεδριάσεων. Το τρομοκρατικό χτύπημα στην Γαλλία και τα συσσωρευμένα γρήγορα κέρδη, έδωσαν αφορμές ρευστοποιήσεων την Παρασκευή την στιγμή που η Αγορά οδεύει ημερολογιακά σε μια ζώνη κομβικών γεγονότων.

Τα νέα από το μέτωπο των κεφαλαιακών αναγκών των Ευρωπαϊκών Τραπεζών επισκιάζουν κάθε άλλη εξέλιξη αυτή την περίοδο. Το βράδυ της 29ης Ιουλίου με την δημοσιοποίηση των "τεστ αντοχής" η αγωνία θα λήξει και θα αρχίσει αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το όποιο κεφαλαιακό κενό προκύψει.

Η ΕΚΤ έχει δώσει διορία ενός μήνα στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες να φέρουν δεσμευτικά πλάνα κάλυψης των αναγκών τους, τα οποία θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Σε αυτό το διάστημα και ανάλογα με τις δυνατότητες που θα δώσουν οι Αγορές στην εκπόνηση αυτών των πλάνων, θα υπάρχει αυξημένος βαθμός εγρήγορσης.

Στο προσκήνιο παραμένουν και οι ζυμώσεις –κυρίως σε πολιτικό επίπεδο- για τον μετριασμό των κεφαλαιακών αναγκών, ή την διευκόλυνση των συστημικών Τραπεζών στην εξεύρεση κεφαλαίων, χωρίς να θεωρηθούν οι ενέργειες αυτές κρατική ενίσχυση.

Η ανακωχή των πωλήσεων που παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν σηματοδοτεί την "λήξη του συναγερμού" με μια λύση που ικανοποιεί όλες τις συνθήκες, ή απλά είναι μια στάση αναμονής ενόψει όσων θα ακουστούν την προσεχή Πέμπτη στην συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Τεχνικά το ανοδικό σερί του Γενικού Δείκτη τερματίστηκε ακριβώς στο μέσον των δύο μεγάλων "μαύρων κεριών" της 24ης και 27ης Ιουνίου. Σε αυτή την κίνηση μόνο ο MACD γύρισε θετικός καθώς άλλοι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν ακόμα αρκετή απόσταση για να μεταβάλλουν την τάση.

Ο τζίρος δεν παρουσίασε ιδιαίτερη έξαρση φθάνοντας σε μέσα επίπεδα, λίγο πάνω από τα 52 εκατ. ευρώ και τηρουμένων των εποχικών συνθηκών ήταν αρκετός για να οδηγήσει την Αγορά σε ένα μίνι ράλι.

Σημείο αναφοράς, πλέον, αποτελούν οι 530 μονάδες. Αν ο Γενικός Δείκτης δεν χάσει αυτά τα επίπεδα θα μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο, προσδοκώντας μια κίνηση προς την ζώνη μεταξύ 575 - 580 μονάδων όπου κινείται ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών.

Η ένταση της εκτόνωσης της διόρθωσης πάντως, μετά το πολυήμερο ράλι ανόδου δείχνει ότι η διόρθωση έχει ακόμα δρόμο.

Η διάσπαση των 530 μονάδων δεν θα είναι καλό νέο για τους αγοραστές, καθώς θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες για διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 500 μονάδες, αναζητώντας τις στηρίξεις του φετινού Φεβρουαρίου. Συμπερασματικά θα αναμέναμε η ερχόμενη εβδομάδα να κινηθεί σε διορθωτικούς ρυθμούς, αποφορτίζοντας περαιτέρω την ανοδική δυναμική.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων στο Χ.Α. ξεκινούν την μεθεπόμενη εβδομάδα, στο εξωτερικό έχουν ωστόσο ξεκινήσει και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο δημοσίευσης. Στα "βαριά ονόματα" που δημοσιεύουν την ερχόμενη εβδομάδα επισημαίνονται οι εξής: Την Δευτέρα (18/7) ανακοινώνει η Bank of America, την Τρίτη (19/7) ακολουθούν οι Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Microsoft, Novartis, Philip Morris, Yahoo, την Τετάρτη (20/7) δημοσιεύουν οι Abbott Laboratories, eBay, Iberdrola, Morgan Stanley, SAP την Πέμπτη (21/7) Amazon, ΑT&T, General Motors, Bank of New York Mellon και η εβδομάδα κλείνει (22/7) με General Electric. "Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ ενώ την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P (B-, σταθερές προοπτικές)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v