Το να παρακολουθείς μπογιά να στεγνώνει στον τοίχο μπορεί να έχει περισσότερο ενδιαφέρον από τη σημερινή συνεδρίαση», ήταν η ατάκα παράγοντα της αγοράς, όταν «ενοχλήθηκε» από τον γράφοντα τη στήλη, ερωτηθείς πώς βλέπει τα δρώμενα στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, περιμένοντας την επόμενη κίνηση από τη Wall Street και ακόμα καλύτερα την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ (Πέμπτη 21/7), το ελληνικό χρηματιστήριο με μία ακόμα επίδειξη συναλλακτικής απαξίωσης (όπως ανέφερε και το αμέσως προηγούμενο σχόλιο), δείχνει ότι έχει όλα τα «φόντα» να διεκδικήσει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ, με τη σημερινή συνεδρίαση να βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για τις πρώτες θέσεις τζίρων απελπισίας του τρέχοντος έτους.
Πώς αλλιώς θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος μία αγορά, η οποία μετά από τέσσερις ώρες συναλλαγών, έφθασε σε τζίρο τα 10,3 εκατ. από τα οποία το 0,5 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ).
Το απόλυτο συναλλακτικό χάλι για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς χαμηλότερα του 25άρη δεν υπάρχει τίτλος που να συνδυάζει αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά «αξιοπρεπείς» συναλλαγές, πλην της μετοχής της MIG (+2,34%).
Όμως, και στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης και των θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών, η εικόνα δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη, από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας.
Μετά από 180 λεπτά και πλέον συνεδρίασης, ο τίτλος του ΟΛΠ είχε διακινήσει 608 τεμάχια, ενώ κάτω από 5.000 τεμάχια είχαν, μέχρι στιγμής, συναλλαγές οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Grivalia, Lamda Development, Motor Oil και Folli Follie Group.
Ο Γενικός Δείκτης έκανε μία πρώτη «δοκιμαστική βουτιά» χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 550 μονάδων, έχοντας ως ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 549,49 μονάδες (-1,41%), για να αντιδράσει άμεσα και παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σχετική «ασφάλεια» ότι έχει κριθεί το τελικό πρόσημο των βασικών δεικτών, όλα δείχνουν ότι τα λίγα ενεργά χαρτοφυλάκια θα έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα, η όποια διόρθωση να είναι τέτοια που να μη δημιουργήσει φαινόμενα αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης.
Το -2,43% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αμφιβολιών για τους μέχρι στιγμής αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ περισσότερο προβληματική κρίνεται η εικόνα στον μη τραπεζικό 25άρη, όπου υπάρχει η απόλυτη έλλειψη «contrarian» πρωτοβουλιών στην τραπεζική διόρθωση, αγνώστου έντασης και διάρκειας.