H διόρθωση και επιβεβαίωση των περιοχής των 585 μονάδων οδηγεί σε αντίδραση το ΧΑ, εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών και εκτιμήσεων για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους δανειστές.
Σε οριακά θετικό έδαφος λίγο πριν τις 13.20΄με ανοδική την Coca Cola (από την αρχή), με "γύρισμα" του τραπεζικού κλάδου και της σηματωρού Alpha Bank (αποτέλεσμα και της είδησης πως η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα EFSF ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες) για να ακολουθήσουν αρκετά blue chips.
Στο "γύρισμα" και την προσπάθεια επαναφοράς προς τις 600 μονάδες ακολουθούν μετοχές των Πειραιώς, ΕΤΕ αλλά και Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ κ.α. Motor Oil, Grivalia, FF Group ήταν σε θετικό πρόσημο και νωρίτερα όταν διόρθωνε το ΧΑ.
Σε μία συνεδρίαση, που ξεκίνησε με καθοδικό χάσμα και συνεχίστηκε με διολίσθηση έως τις 586,70 μονάδες (στις 11.25΄- 11.30΄) με περιορισμένες συναλλαγές και ελεγχόμενη ροή πωλήσεων- αγορών η προσεκτική στάση των traders αποτυπώνεται εδώ και λίγη ώρα σε επιλεκτικές κινήσεις τους σε δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη.
Αποτέλεσμα η ανάσυρση του ΓΔ από το χαμηλό ημέρας έως και 10 μονάδες υψηλότερα, πρακτικά πλησιάζοντας εκ νέου το (και) ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.
Εκ προοιμίου ήταν σαφές, από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, πως εάν διαφανεί ότι οι δύο πλευρές οδηγούνται όντως σε ένα έκτακτο Eurogroup την Μ. Πέμπτη το ΧΑ θα κινηθεί με στόχο την υπέρβαση των 610 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση το ΧΑ θα δοκιμαζόταν χαμηλότερα με σημαντικό σημείο αναφοράς τις 585 μονάδες.
Λίγο ως πολύ γνωστά αυτά στους επαγγελματίες και ειδικούς της αγοράς αλλά και στους υποστηρικτές της Τεχνικής Ανάλυσης με την βραχυπρόθεσμη τάση να εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης των δύο πλευρών.
Σαφώς καλύτερη η εικόνα στο ταμπλό πριν λίγο, σε σχέση με την αρνητική που διαμορφωνόταν μετά τις 11.00΄με...βύθιση του ΓΔ έως τα χαμηλά των 586 μονάδων. Σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς σε 3-4 δεικτοβαρείς μετοχές, που βοηθούσης της Coca Cola ο FT25 από τα χαμηλά των 163,33 αντέδρασε προς τις 166 με τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες να μειώνονται σταδιακά μετά τις 13.00΄.
Συναλλαγές και τζίρος παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, με το 59% της αξίας να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συγκριτικά υψηλή είναι στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Jumbo, FF Group αλλά και ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia, Coca Cola κ.α.
Χωρίς να υπάρχει σαφής ενημέρωση η εκτίμηση σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία είναι, πως οι δύο πλευρές θα καταλήξουν (όσον αφορά στο έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης). Μάλιστα έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων συσχέτιζε τις εξελίξεις στην Ελλάδα όχι μόνο με το δημοψήφισμα για το Brexit (στις 22/6) αλλά και με άλλες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα το αδιέξοδο στην Μαδρίτη. Σημείωνε, πως η συνάντηση του βασιλιά με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων ισπανικών κομμάτων σε μία τελευταία προσπάθεια να βρεθεί λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης κατά πάσα βεβαιότητα σηματοδοτεί την εκ νέου προεκλογική περίοδο με την χώρα να παραμένει σε αδιέξοδο. Για τους λάτρεις των αριθμών, η Ισπανία είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ΑΕΠ της Ευρώπης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε μία περίοδο που παραμένει ανοιχτό το "ελληνικό πρόβλημα" και σε 2,5 μήνες ακολουθεί το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Λίγο πριν τις 13.30 είχαν αλλάξει χέρια 49 εκατ. μετοχές, τα 19 από αυτά στην Εθνική.
Στα 33 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Δύο πακέτα είχαν γίνει στη μετοχή του ΟΠΑΠ για 40.000 και 52.114 τεμάχια στα 6,61 ευρώ.