Με «ανάσες» λόγω ΑΕΠ και με την προσοχή στο EwG επιχειρείται μία μετρίου κόστους κίνηση προεξόφλησης στο Χ.Α.Μετά την υπεραπόδοση της Παρασκευής, τη μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων στην πρώτη μία-μιάμιση ώρα, η συνεδρίαση εξελίσσεται απρόσμενα ενθαρρυντικά, ανάλογα των μεγεθών για το δ' τρίμηνο που ανακοίνωσε νωρίτερα η ΕΛΣΤΑΤ.
Σε αυτή την καμπή της συνεδρίασης και τα νεότερα από τις Βρυξέλλες, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να αναφέρεται στην άμεση ενεργοποίηση του «Euro Eco Fund», σε μία προσπάθεια της Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες στο εκρηκτικό πρόβλημα του «μεταναστευτικού».
Το ενδιαφέρον είναι πως η προσπάθεια αντίδρασης, με ενθαρρυντικές και από την τεχνική πλευρά ενδείξεις, επιχειρείται την ίδια ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 1,58% και στο Παρίσι ο CAC 40 έως 0,68% χαμηλότερα.
Συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών/χαμηλού τζίρου, αρχικά δεν προμήνυε -μέχρι τις 12:00- την ενδιαφέρουσα συνέχεια, όταν με αφορμή τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου ενεργοποιήθηκαν σχεδόν αντανακλαστικά εντολές αγοράς από τις τράπεζες και άμεσα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και στην πλειονότητα των blue chips.
Συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές/τζίρος σταδιακά μετά τις 12:15-12:30, παρέμεινε εστιασμένος μεν στον τραπεζικό κλάδο -όπου και οι μεγαλύτερες αποδόσεις-, ωστόσο διαχύθηκε και σε μετοχές-σηματωρούς, κυρίως δε σε ΟΠΑΠ, Jumbo, F.F. Group, Motor Oil, αλλά και σε ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου κ.ά.
Σαφώς βελτιωμένη η εικόνα στο ταμπλό εδώ και 30'-45', όταν μάλιστα επισημοποιήθηκε τελικά το ποσοστό της ύφεσης στο 0,3% για το σύνολο του 2015, όπως αναλυτικά σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη.
Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως και ενόψει του EwG η χαμηλότερη του αναμενόμενου ύφεση (για το σύνολο του 2015) είναι ένα απρόσμενο «όπλο» στα χέρια του οικονομικού επιτελείου, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στο θέμα (και) του δημοσιονομικού κενού.
Με αυτές τις μικρές ειδήσεις προχωρά η συνεδρίαση, με τον Δείκτη Τραπεζών να έχει φτάσει έως 6,58% υψηλότερα, μετρώντας πλέον αθροιστικά απόδοση 21,14% σε διάστημα εβδομάδας. Αναμφίβολα σε μέτρηση μηνός οι απώλειες σχεδόν 22% μόνο αμελητέες δεν είναι, όταν μάλιστα ο κλαδικός δείκτης έχει υποχωρήσει (μόνο) από την αρχή του έτους περισσότερο από 40%, πλην όμως αφήνει κάποιες αμυδρές ελπίδες η αντίδραση των τελευταίων ημερών.
Είναι προφανές πως τόσο ο ΔΤΡ όσο και το σύνολο των κλαδικών δεικτών της αγοράς μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα ή να... βυθιστεί, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας ως ορόσημο τη Σύνοδο της επόμενης Δευτέρας στις 7 Μαρτίου.
Προσώρας όμως για τον Γ.Δ., μετά και τη μέχρι τώρα κίνηση, οι μηνιαίες απώλειες περιορίζονται σε 5,47%, όταν μέχρι και τη συνεδρίαση της 19ης/2 ξεπερνούσαν το 14% (σ.σ. μετά τα χαμηλά στις 420 μονάδες).
Διψήφιο ποσοστό για τη Eurobank, έως 9,75% οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, ενώ εδώ και λίγη ώρα κινητικότητα καταγράφεται και στα Συμβόλαια στο ΧΠΑ.
Να συνεκτιμηθεί η αναφορά μας σε προηγούμενο σχόλιο για το ενδεχόμενο short covering πάνω από τις 500 μονάδες του Γενικού Δείκτη.
Νωρίτερα το Euro2day σημείωνε: Μάννα εξ ουρανού για τους αγοραστές/long η ανακοίνωση για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2015, που είναι καλύτερο από αυτό που περίμεναν οικονομικό επιτελείο και αγορά.
Σχεδόν άμεση η ανταπόκριση των long παικτών, οι οποίοι, δεδομένης της «ρηχότητας» του ελληνικού χρηματιστηρίου και των φειδωλών πωλήσεων από τους short, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη έως τις 510,92 μονάδες και τον FT 25 έως τις 137,56 μονάδες.
Σε μία ούτως ή άλλως υποτονικών συναλλαγών/τζίρου συνεδρίαση, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια από τους αγοραστές (ή πωλητές) ώστε να «τραβήξουν» (ή... να βυθίσουν) λίγο δείκτες και μετοχές.
Στις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια 48 εκατ. μετοχές, οι περισσότερες σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, συνολικής αξίας σχεδόν 30 εκατ. ευρώ. Ο περισσότερος τζίρος σε Alpha, OTE, ΟΠΑΠ και Eurobank.