Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείχνει αντοχές το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 500 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με τις αρχικές πιέσεις να περιορίζονται σταδιακά. Σε θετικό έδαφος οι τράπεζες, πιέσεις για Πειραιώς. «Βαρίδι» η Coca Cola, με απώλειες άνω του 4%. Σε υψηλότερα επίπεδα ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Σε ήπιων τόνων κινήσεις για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων προχωρούν οι επενδυτές.
Από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, οι πωλητές έχουν ελαφρύ προβάδισμα, αν και στα "χαμηλά" -προσώρας- ενεργοποιούνται και ορισμένες εντολές αγοράς.

Η G20 απογοήτευσε τις ασιατικές αγορές, η δε υποχώρησή τους προβληματίζει ήδη και τις ευρωπαϊκές.

"Μουδιασμένο" ξεκίνημα στο ΧΑ, καθώς από νωρίς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυριαρχούσαν πτωτικές τάσεις και απώλειες έως 0,85%, με τον DAX να σημειώνει τις μεγαλύτερες έναντι των CAC 40 και FTSE100.

Ανάλογη κλίση και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όταν μετά τα πρώτα αναγνωριστικά 5'-10' φάνηκε πως κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες κατοχύρωναν μέρος των θέσεων που ελήφθησαν από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Ετσι από τις αρχικές τιμές για τον ΓΔ στις 508,61 μονάδες, για τον Δείκτη Τραπεζών στις 31,53 και από τις 136,56 μονάδες για τον FT 25, οι πωλητές-αγοραστές υποχώρησαν έως 1,25% (για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης), με συνέπεια τη δοκιμασία προς τις 500 μονάδες (για τον ΓΔ).

Ωστόσο στα πρώτα 45'-50', οι συναλλαγές και ο τζίρος διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα (κάτω από τον μ.ο. της προηγούμενης εβδομάδας), με το 63% στις 4 τραπεζικές μετοχές αλλά και σε τίτλους των Αεροπορίας Αιγαίου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και MIG, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το αρνητικό για την τάση είναι η διόρθωση για τη δεικτοβαρή Coca Cola από τα 17,31 προς τα 16,84 ευρώ, με αυξανόμενες συναλλαγές και πίεση έως 4,75% χαμηλότερα για τον τίτλο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν (εν μέρει) την αρχική πίεση και σε κινήσεις short covering που παρατηρούνται μετά την υπέρβαση των 500 μονάδων, αν και κύριο λόγο θεωρούν την εύλογη κατοχύρωση κερδών ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας.

Στο τραπέζι, το "κλείδωμα" βραχυπρόθεσμων κερδών, σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας με τις μέχρι τώρα κινήσεις πωλητών-αγοραστών να συνεχίζονται λίγο πάνω από το όριο των 500 μονάδων.

Από τους κλαδικούς δείκτες υποχωρούν ο ΔΤΡ, κυρίως όμως ο Τροφίμων-Ποτών (λόγω Coca Cola) αλλά και Τηλεπικοινωνιών, ενώ αντιδρούν δείκτες με μετοχές χαμηλότερης στάθμισης στη διαμόρφωση των δεικτών. Κάτι που εξηγεί την απόκλιση στο ποσοστό διόρθωσης που για τον ΓΔ διαμορφωνόταν στο 0,66% έναντι 1,26% του FTSE.

Αυτά στα πρώτα 50' της συνεδρίασης, με τις συναλλαγές/τζίρο να συντηρούνται στα αρχικά χαμηλά μεγέθη.

Στα επιμέρους, με κέρδη 3 από τις 4 τραπεζικές μετοχές του δείκτη, με σταθερή στο 0,137 ευρώ την Πειραιώς.

Περισσότερες συναλλαγές -προσώρας- στη μετοχή της Εθνικής, υψηλότερος τζίρος για ακόμη μία ημέρα στην Alpha Bank.

Με ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ. Αναλυτικότερα στον Οργανισμό οι πωλήσεις φτάνουν μέχρι τα 7,68 ευρώ καθώς η απόδοση για τον τίτλο φτάνει στο 12,68% σε διάστημα εβδομάδας.

Εως τα 6,13 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που "μετρά" θετική απόδοση 4,94% στο ίδιο διάστημα.

Οριακά θετική η εβδομαδιαία απόδοση για τον τίτλο της ΔΕΗ, με τις συναλλαγές να γίνονται στα 2,89-2,80 ευρώ.

Από τις 25 μετοχές του δείκτη κινητικότητα καταγράφεται για την Αεροπορία Αιγαίου, με την εταιρεία να ανακοινώνει τα αποτελέσματά της σε ένα μήνα (30 Μαρτίου), με τους αναλυτές να συνεκτιμούν πλέον τις πιθανές επιπτώσεις από το "τουριστικό μέτωπο".

Ελάχιστες συναλλαγές στη μετοχή της ΜΟΗ, μόλις 400 κομμάτια στα πρώτα 55' της συνεδρίασης, περιορισμένο ενδιαφέρον και για των Ελληνικών Πετρελαίων, παρά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τη θετική ανάλυση της Alpha Finance για τους δύο ηγέτες του κλάδου.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενδεικτικό της κατάστασης το ότι μετά από σχεδόν μία ώρα συνεδρίασης για 10 από τις 20 μετοχές του δείκτη ΔΕΝ είχε γίνει καν πράξη "έναρξης"/ανοίγματος.

Συγκριτικά ξεχωρίζουν η μετοχή της MIG με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο και δευτερευόντως Attica
Bank, Frigoglass, ΕΥΑΘ, Σωληνουργία.

Χωρίς απόκλιση το Συμβόλαιο του FT 25 για τον τρέχοντα μήνα (Μάρτιο, η σειρά λήγει με το triple witching στις 18 του μήνα), με λίγα ΣΜΕ, περί τα 400, στις 11:30.

Μόλις 13,8 εκατ. μετοχές έχουν αλλάξει χέρια, ο δε τζίρος προσεγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v