Σε εξέλιξη η προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το χρηματιστήριο όμως να χάνει τα ισχυρά αρχικά του κέρδη.
Αιχμή της κίνησης ο τραπεζικός κλάδος στις περισσότερες αγορές, την ώρα που στο ΧΑ ο κλαδικός δείκτης έφτασε να ανακτά ένα ποσοστό 7,5%-8% από τις σωρευμένες απώλειες 40% σε διάστημα εβδομάδας.
Από τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής εικόνας, οι μάλλον μέτριες συναλλαγές/με ανάλογο τζίρο, στοιχεία που δείχνουν την εύλογη επιφυλακτικότητα επενδυτών-παικτών αλλά και τη ρηχότητα της αγοράς μας.
Το μεγαλύτερο μερίδιο επικεντρώνεται στις τράπεζες, με την Εθνική να έχει τα ηνία σε συναλλαγές αλλά την Alpha Bank σε τζίρο. Συγκριτικά ικανοποιητική η κινητικότητα σε μετοχές-εισηγμένων/σηματωρών και blue chips που μέχρι και χθες απαξιώνονταν αδιάκριτα.
Οπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, οι παίκτες παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, τα νέα από το... μέτωπο της αξιολόγησης, αυτό των κινητοποιήσεων αλλά και τις διεθνείς αγορές, τα εταιρικά αποτελέσματα.
Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο θέμα της η Μαρίνα Μάνη, την ίδια ώρα που ο διοικητής της ΤτΕ και ο υπουργός Οικονομίας αναφέρονται στην ανάγκη άμεσης επίτευξης συμφωνίας για την αξιολόγηση.
Μάλιστα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνει πως η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, για να μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα, πρακτικά σε ανάλογο μήκος κύματος με την πλευρά Ντράγκι, που κι αυτή θα ήθελε η συμφωνία να είχε επιτευχθεί... χθες.
Στις ευρωπαϊκές αγορές η προσοχή είναι στραμμένη στη Φρανκφούρτη, ειδικότερα δε στην αντίδραση της Deutsche Bank μετά και την αρνητική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών.
Σε ρυθμό ανάλογο της Φρανκφούρτης, στο ΧΑ η εστίαση παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι και επενδυτικά σχήματα που είχαν επιχειρήσει να περιορίσουν την απαξίωση των εταιρειών τους έχουν πρωτεύοντα ρόλο μέχρι τώρα.
Σημαντικές κινήσεις -κυρίως βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα- σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ ποντάροντας στο περιθώριο ανάκτησης μέρους των τελευταίων απωλειών (έως 33% της συνολικής διόρθωσης την τελευταία φάση) και τη μεταβλητότητα που δημιουργείται από την αρχή της συνεδρίασης.
Ετσι στη μετοχή του ΟΤΕ, που σε εβδομαδιαία μέτρηση έχει απώλειες 12,38%, η αντίδραση έφθασε νωρίτερα μέχρι τα 7,17 ευρώ.
Στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με απώλειες 16,54%, η αντίδραση έφθασε έως τα 5,69 ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ, με εβδομαδιαία διόρθωση 22,19%, έφθασε έως τα 3,03 ευρώ.
Ωστόσο και στη μετοχή του ΟΤΕ αλλά και στη ΔΕΗ στα "υψηλά ημέρας" ενεργοποιήθηκαν συναλλαγές, με συνέπεια το αρνητικό "γύρισμα" σταδιακά μετά τις 14:20-14:30.
Μετοχή που λόγω βαρύτητας μπορεί να κάνει τη διαφορά, η Coca Cola, με άνοδο 4,45% συμβάλλει στην (υπο)στήριξη των βασικών δεικτών. Στα 16,38-16,75 ευρώ η δεικτοβαρής μετοχή συμβάλλει στη συντήρηση του ΓΔ στα επίπεδα των 458 και του FT 25 πέριξ των 120 μονάδων.
Ειδικότερα για τον FT 25 έχει αναφερθεί ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη συνέχεια ένα "κλείσιμο" έστω οριακά στις 121 μονάδες.
Με αγοραστές στον Μυτιληναίο που επανέρχεται πάνω από τα 3 ευρώ, σε αντίθεση με τις πιέσεις στη ΜΕΤΚΑ.
Για τη μετοχή της τελευταίας, στήριξη διαμορφώνεται στα 6,50 ευρώ.
Με μικρές απώλειες η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (στις 30/3 τα αποτελέσματα), με κέρδη ΤΙΤΑΝ (στα 16,60), ΕΧΑΕ (3,81), Grivalia (7,20 ευρώ).
To διάγραμμα της μετοχής της ΜΕΤΚΑ