Στα όρια του πανικού οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών σε Ευρώπη και Ελλάδα. Σε μέγγενη η Αθήνα, καθώς εξελίσσεται ένα χοντρό παιχνίδι στην πλάτη της χώρας μας. Μηνύματα αξιωματούχων της ΕΕ για την αξιολόγηση, τον χρόνο επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, με την αγορά να ζητά οδικό χάρτη για την αξιολόγηση.
Στην πλουσιότατη αρθρογραφία του Euro2day.gr αποτυπώνονται οι εξελίξεις και το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να "ξεσκεπάζει" τους εκβιασμούς και τα σενάρια που επεξεργάζονται οι δανειστές.
Συνεπώς, αναπόφευκτη η χθεσινή εικόνα των ευρωαγορών, με τον τραπεζικό κλάδο υπό συνεχή και εντεινόμενη πίεση από την αρχή του έτους και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα της Ιταλίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών στα όριά τους.
H Eυρώπη επιβαρύνεται το επενδυτικό ρίσκο, σημειωνόταν στο Euro2day (Εκηβόλος 21 Ιανουαρίου), πληθαίνουν οι πονοκέφαλοι για το Βερολίνο (στην ίδια στήλη, στις 19 Ιανουαρίου) και για να έχουμε ευκρινέστερη εικόνα του ποιος χάνει - ποιος κερδίζει, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX "βουτούσε" κατά 3,30%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ πάνω από 4,6%, στη Wall Street αποφεύγονταν τα χειρότερα. Παράλληλη και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τα περιθώρια χειρισμών της Fed.
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, με την... ωρολογιακή βόμβα του μεταναστευτικού να προκαλεί αλυσιδωτές εκρήξεις ακόμη και σε ψύχραιμες -μέχρι πρόσφατα- κοινωνίες, η κόντρα Ντράγκι - Σόιμπλε οδηγείται στα άκρα κι ενώ πληθαίνουν τα πονταρίσματα κατά της Ευρώπης.
Οπως εκτιμούσε έμπειρος παράγων, εάν για την ελληνική αγορά, το ΧΑ, το "ρίσκο χώρας" έχει εκτιναχθεί και πάλι στα ύψη, η Ευρώπη ως ευρύτερη περιφέρεια-ήπειρος χαρακτηρίζεται από υψηλή επικινδυνότητα εδώ και εβδομάδες, κάτι που δικαιολογεί τις εκροές από μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών, επιχειρήσεων. Να θυμίσω, πως το σήμα για μείωση θέσεων από ευρωπαϊκές μετοχές δόθηκε με αφορμή το σκάνδαλο VW, που σημειωτέον αναδείχθηκε από τις ΗΠΑ.
Σε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό περιβάλλον, η άθλια εικόνα του ΧΑ επιτείνεται από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Στο εξαιρετικό θέμα της, η Αγγελική σημειώνει μεταξύ άλλων ποιοι θέλουν γρήγορη αξιολόγηση, ποιοι κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με τα εκλογικά σενάρια να δοκιμάζουν τις αντοχές (και) της κοινωνίας, όπως αναφέρει ο Νίκος Γ. Δρόσος.
Sell off από τα λίγα το χθεσινό "άδειασμα" με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο (στοιχεία για τη χθεσινή συνεδρίαση στο αναλυτικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου), με τις 113-118 μονάδες να φαίνεται για κάτω όριο του FT 25 της διόρθωσης που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο (και πλέον), με σταθερό βαρίδι τις τράπεζες.
Η τεχνική εικόνα του FT 25
Για τον κλάδο δεν θα αναφερθούμε σήμερα, λίγο ως πολύ γνωστές οι ενστάσεις μας εδώ και εβδομάδες, μήνες, αντιθέτως θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις μη τραπεζικές, στα blue chips που ακόμη και σε αυτόν τον... βομβαρδισμό δείχνουν να αντέχουν. Αλλά και στους λιγοστούς επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους που επιμένουν να στηρίζουν τις εταιρείες τους.
Ειδικότερα από τη χθεσινή συνεδρίαση διασώθηκαν (συγκριτικά πάντα) ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, σε αντίθεση με τη ΔΕΗ που δύσκολα θα αποφύγει την περαιτέρω χρηματιστηριακή απαξίωσή της. Αμυντικές προσπάθειες από Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ συνέχεια της (υπο)στήριξης των εταιρειών τους με αγορές μετοχών από FF Group, Grivalia.
Τεχνικά η αγορά, ο ΓΔ, "χρωστούσε" μία αντίδραση από την ευρύτερη περιοχή των ελάχιστων των αρχών Ιουνίου (471 μον.) που δεν ήλθε. Ο πήχης έχει χαμηλώσει κι άλλο, στις 463 μονάδες, με ορισμένους τολμηρούς να ανιχνεύουν τα περιθώρια μίας κόντρα κίνησης. Στις 122 μονάδες ο FT 25, με το διάγραμμα του δείκτη να αποτυπώνει ξεκάθαρα τα "τρία χαμηλά" (σε κύκλο), την προσέγγιση των 113-118, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Στα ενδιαφέροντα για όσους παρακολουθούν και την Τ.Α, ο Στάθης Παπαβασιλείου θυμίζει (στο The Trader's Diary) πως κάθοδος ίση ή μεγαλύτερη του 8% την αμέσως επόμενη ημέρα, από προηγούμενη επίσης διορθωτική συνεδρίαση και εντός του καναλιού της πτωτικής τάσης, έχει ξανασυμβεί μόνον άλλες δύο φορές κατά το παρελθόν, από τον Μάρτιο του 1986 μέχρι σήμερα. Είναι προφανές πως οι στιγμές είναι ιστορικές (εκτός & εντός συνόρων).