ΧΑ: Κάτω από τις 500 μονάδες με το... καλημέρα

Με πτώση κάτω από τις 500 μονάδες το άνοιγμα της συνεδρίασης. Ζητούνται «ανάσες» που θα αποτρέψουν την αναμέτρηση με τα ιστορικά χαμηλά. Ο πονοκέφαλος των διεθνών αγορών, η αδυναμία των τραπεζών και τα τεχνικά όρια για τους δείκτες.

"Τρομερός μήνας" ο Μάρτιος για την κυβέρνηση, όπως σημείωνε η Μαρίνα Μάνη, αλλά μέχρι τότε μεσολαβούν άλλες τρεις εβδομάδες του Φεβρουαρίου που προοιωνίζονται ανάλογες.

Το διεθνές περιβάλλον, κυρίως όμως όσα διαδραματίζονται εντός εξηγούν τη στάση επενδυτών αλλά και βραχυπρόθεσμων παικτών, όπως αυτή αποτυπώνεται εύγλωττα στην άθλια εικόνα του ΧΑ.

Εχασε τις 500 μονάδες στο ξεκίνημα ο ΓΔ και στο τελευταίο σχόλιό μας επιχειρούσαμε να ανιχνεύσουμε τις τελευταίες στηρίξεις, με τον φόβο της "βύθισης" προς το ιστορικό χαμηλό των 471 μονάδων να παραμένει ορατός. 

Η αγορά δεν έχει δει τα χαμηλά της ακόμη, παρά το ότι για τον ΓΔ οι απώλειες είναι από τις μεγαλύτερες των ευρωχρηματιστηρίων, ο τραπεζικός δείκτης θα χρειαστεί άμεσα ένα δεύτερο reverse split, προκειμένου να αποφευχθεί ο... μηδενισμός του (και αυτό ένα χρόνο μετά την προσαρμογή του δείκτη, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών) κι αυτά αποτελούν πλέον εκτίμηση όλο και περισσότερων παραγόντων και ειδικών της αγοράς.

Στο "ψυγείο" το story της έγκυρης αξιολόγησης, σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος αποδίδοντας ίσως τον βασικότερο λόγο για τις ατέρμονες ρευστοποιήσεις επενδυτών και παικτών, μικρών και μεγάλων, που ανησυχούν σφόδρα και για τη επαναφορά της ρευστότητας στο πολιτικό επίπεδο.

"Νηστεία και προσευχή" για τις επιχειρήσεις σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, την ώρα που η κυβέρνηση "μετρά" το plan B για το ασφαλιστικό.

Χωρίς αντιστάσεις το ΧΑ θα μπορούσε να κερδίσει λίγο χρόνο και να αποφευχθεί η δοκιμασία χαμηλότερα (και) των 500 μονάδων, μόνο στην περίπτωση που βελτιωνόταν αισθητά το κλίμα στις ξένες αγορές, κυρίως όμως εάν άλλαζαν τα δεδομένα εντός με θεαματικά θετικό τρόπο. Κυρίως για το δεύτερο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται τουλάχιστον άμεσα, συνεπώς η εικόνα (και) του ΧΑ θα επιβαρύνεται περισσότερο ακριβώς όπως η πολιτική αντιπαράθεση, οι αντιδράσεις ομάδων πολιτών και επαγγελματικών τάξεων, την ώρα που στην κυβέρνηση "ξορκίζουν" το φάντασμα ακόμη μίας εκλογικής αναμέτρησης. Αν είναι δυνατόν.

Ωστόσο επιφυλάξεις εκφράζονται και για την εκτός των τειχών κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στις αγορές διεθνώς, ειδικότερα δε για το χρηματιστήριο σηματωρό της Φρανκφούρτης και τον οδηγό DAX, μετά και το κλείσιμο της Παρασκευής (*).

Στις 135 μονάδες ο δείκτης FT 25, με απαγορευτική την εικόνα των τραπεζικών και σε δοκιμασία για περίπου 14 μετοχές blue chips του δείκτη. Προσώρας διασώζονται -και τεχνικά- 6-8 blue chips που δείχνουν αντοχές, αλλά για πόσο;

Ενα σενάριο που θα αφορούσε στην αποφυγή μίας άμεσης υποχώρησης (σε κλείσιμο) χαμηλότερα και των 500 μονάδων (και των 132 μονάδων αντίστοιχα για τον ΓΔ) θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία τεχνικής μορφής αντίδραση με οροφή τις 520 μονάδες για τον ΓΔ και τις 142/3 για τον FT 25. Για τον δείκτη, η μέχρι πρότινος ευρύτερη περιοχή στήριξής του (141+ μονάδες) έχει μετατραπεί πλέον σε αντίσταση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Με τον ΔΤΡ να μετρά εβδομαδιαίες απώλειες 29%, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, το μόνο, ίσως, που διαφαίνεται για τον τραπεζικό δείκτη θα ήταν μία δεύτερη... προσαρμογή του καθώς έχει απαξιωθεί στις 32 (!) μονάδες.

Με τον δεικτοβαρή κλάδο υπό την ασύμμετρη πίεση των πωλητών (επενδυτών και παικτών) δύσκολα θα επιτευχθεί πειστική υπέρβαση των 141-143 μον. για τον FT 25, χωρίς μία θεαματικά θετική ανατροπή.

Η Πέμπτη θεωρείται εκ προοιμίου δύσκολη ημέρα λόγω του Eurogroup (και δευτερευόντως λόγω MSCI), αν και η απόφαση των αγροτών να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ τους είναι ακόμη ένας σοβαρός πονοκέφαλος που έχει προστεθεί -στους τόσους- για την κυβέρνηση.

Κι όμως, υπό διαφορετικές -πολύ διαφορετικές- συνθήκες θα λέγαμε πως το ταξίδι Τσίπρα στην Τεχεράνη είναι όντως ένα πολύ σημαντικό, ουσιαστικό βήμα της χώρας μας σε πολλά επίπεδα. Από τα καθαρά οικονομικά, επιχειρηματικά μέχρι τα σύνθετα γεωπολιτικά, εθνικά ζητήματα. Μία σωστή κίνηση που ωστόσο "πνίγεται" σε έναν κυκεώνα λαθεμένων χειρισμών και "ακυρώνεται" από τη ζοφερή πραγματικότητα.

(*) Ξεχωριστή, ειδική αναφορά για τον DAX στη διάρκεια της συνεδρίασης, στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v