Στο πράσινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο κόκκινο το ΧΑ.
Προσπάθεια αντίδρασης στην Ευρώπη μετά την άνοδο των ασιατικών αγορών ελέω Fed, σταθερές οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25 στην ελληνική, με συνέπεια την περαιτέρω υποχώρηση βασικών δεικτών/κύριων μετοχών.
Θυμίζοντας πως στη χθεσινή συνεδρίαση η εικόνα στο ταμπλό επιβαρύνθηκε προς το τέλος της, με συντονισμένες πωλήσεις να ενεργοποιούνται μετά τις 16:00-16:30, φαίνεται πως και σήμερα θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή μέχρι και το... τελευταίο λεπτό της συνεδρίασης.
Με ουρά πωλήσεων από το χθεσινό κλείσιμο, οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα έφεραν στα πρώτα 15'-20' τον Γενικό Δείκτη προς τις 520, τον FT 25 να κλίνει προς τις 141, με τον τραπεζικό και στις 35 μονάδες με νέες απώλειες 3,26% και σωρευτικά πλέον σχεδόν 40% (!) από την αρχή του έτους.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για τον κλάδο, το γεγονός πως ο ΔΤΡ υποχωρεί 95,25% από τα υψηλά 52 εβδομάδων (939,32 μον.)
Επικεντρωμένες στον τραπεζικό κλάδο οι συναλλαγές, ενισχύοντας την εκτίμηση πως σημαντικό ανεκτέλεστο (από χθες) υλοποιείται από την αρχή της συνεδρίασης.
Αλλεπάλληλα τα διαδοχικά χαμηλά για τις μετοχές του κλάδου, με την Εθνική στο 0,217, την Πειραιώς στο 0,147, την Alpha Bank στο 1,60 και στο 0,606 ευρώ για τη Eurobank. Πλησιάζουν -πλέον- τα 2,5 δισ. ευρώ (τουλάχιστον) οι υποαξίες που "γράφουν" οι τρεις μεγαλοεπενδυτές που συμμετείχαν στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Και οι τρεις (Watsa, Ross και Paulson) μετέφεραν τα μηνύματά τους προς την ελληνική κυβέρνηση μόλις λίγες ημέρες πριν.
Οσον αφορά στην εικόνα των τραπεζικών στο ΧΠΑ, παρότι το discount έχει μειωθεί, παραμένει ενεργός σημαντικός αριθμός συμβολαίων σε short θέσεις, προεξοφλώντας συνέχιση της ταλαιπωρίας τουλάχιστον για σήμερα-αύριο.
Με μικρό discount και το ΣΜΕ του FT 25, καθώς ο δείκτης έρχεται και "κουμπώνει" με την τιμή των 141 μονάδων, χαμηλό επίπεδο που είχε προεξοφληθεί εδώ και μέρες από αρκετούς short παίκτες του ΧΠΑ.
Ενδεχομένως οι 141 μονάδες να επιχειρηθεί να αποτελέσουν -βραχυπρόθεσμα- ένα σημείο αναφοράς με αντίσταση τις 149, στην περίπτωση που υπάρξει κάποιας μορφής τεχνική αντίδραση.
Ωστόσο η τάση για τον FT 25 (και τον ΓΔ) επιβαρύνεται περισσότερο από το μείον 4,91% της δεικτοβαρούς Coca Cola και λιγότερο από τη νέα υποχώρηση των τραπεζικών. Εως τα 17,64 ευρώ νωρίτερα η μετοχή, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο που παραπέμπουν σε μείωση θέσης ισχυρού χαρτοφυλακίου. Στο 10,11% διευρύνονται πάλι οι απώλειες για τη μετοχή, από την αρχή του έτους.
Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με λίγους αγοραστές στον ΟΠΑΠ έως τα 6,44 ευρώ (ελάχιστη πρώτη αντίσταση στα 6,50 ευρώ), με πωλητές έως τα 7,72 στον ΟΤΕ (στα 7,50 ευρώ η σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη). Νέες σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ, που νωρίτερα υποχώρησε έως τα 3,17 ευρώ. Κρίσιμη και τεχνικά η εικόνα για τη μετοχή, καθώς λίγο χαμηλότερα, στα 3,07 ευρώ, είναι το "χαμηλό 52 εβδομάδων" (από τις 21/1/2016). Ενδεχόμενη διάσπαση/απώλεια και των 3,07 ευρώ θα επιτάχυνε την επιστροφή της ΔΕΗ στα επίπεδα Σεπτεμβρίου του 2012.
Διαφοροποιούνται από την πτωτική τάση μετοχές των Lamda Development, ΟΛΠ, Μυτιληναίου, Viohalco, Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ.
Με απώλειες αλλά απόδοση συγκριτικά καλύτερη του δείκτη οι μετοχές των ΤΙΤΑΝ, FF Group, Grivalia και ΕΧΑΕ.
Περιορισμένο το όποιο ενδιαφέρον για τις μετοχές του FT Mid Cap, με μόλις 3 να συγκεντρώνουν συναλλακτικό ενδιαφέρον. Στο συν η μετοχή της MIG με αυξημένες συναλλαγές, απώλειες για Φουρλή, Attica Bank και Ιντραλότ.
Στις 11:25 ο DAX ενισχυόταν 0,88% στις 9.520 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,71% στις 4.255 μονάδες.
Στα 21 εκατ. μετοχές οι συνολικές συναλλαγές, με τις περισσότερες (περί τα 15 εκατ. τεμάχια) σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, στα 10 εκατ. ευρώ ο τζίρος.