Δύσκολη, και για ορισμένους "πονηρή" η σημερινή ημέρα. Πέμπτη και σε απεργιακό κλοιό η χώρα, κομμένη σε πολλά σημεία της επικράτειας εν μέσω νέων απειλών Σόιμπλε για την χρησιμότητα ενός...Grexit, τις συνέπειες του μεταναστευτικού και τον εκβιασμό εξόδου από την Σένγκεν ενεργές.
Θα έλεγε κάποιος πως πρόκειται για το τέλειο μείγμα που τροφοδοτεί ακατάπαυστα τα βέλη ενός short παίκτη. Πόσo μάλλον, που η χθεσινή συνεδρίαση ήταν (ακόμη μία) αποφράδα για τον τραπεζικό κλάδο, την ώρα που στις ξένες αγορές επικρατούσαν οι ανησυχίες και οι πωλητές.
Για τον τραπεζικό κλάδο καταγράφηκε ακόμη ένα ιστορικό χαμηλό, με τον κλαδικό δείκτη να μετρά απώλειες σχεδόν 35% από την αρχή του έτους και ενδεικτικά τους τρεις μεγαλοεπενδυτές που τοποθετήθηκαν στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ομίλων να γράφουν πάνω από 2 δισ. ευρώ υποαξίες.
Στις 530 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με σημαντικές απώλειες 4,12% και τον FT25 κατά 5,21% χαμηλότερα στις 145 μονάδες.
Στα όρια των δεύτερων στηρίξεων οι βασικοί δείκτες και το στοίχημα μετά τη νέα "βουτιά" των τραπεζών είναι εάν για τον ΓΔ θα σημειωθεί "νέο χαμηλό" σε αυτόν τον γύρο της αγοράς ή αργότερα.
Εκτός τειχών macro, πετρέλαιο έκαναν άνω κάτω την Wall Street, με τα αμερικανικά macro να έχουν "τρομάξει" νωρίτερα τις ευρωαγορές. Ενας άσσος στα χέρια των short και πολύ ισχυρός μάλιστα.
Εντός τειχών δεν χρειάζεται να αναφερόμαστε στα γνωστά σε όλους μας, black out στα περισσότερα μέτωπα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για έναν βραχυπρόθεσμα τοποθετημένο short παίκτη. Ούτως ή άλλως εδώ και μέρες αρκετά συμβόλαια του FT25 "έβλεπαν" προς τις 141 μονάδες τον "μεγάλο δείκτη".
Το χθεσινό άδειασμα, με αρκετές συναλλαγές 89,5 εκατ. μετοχών και μέτριου τζίρου 51,1 εκατ. ευρώ (δεν τον λες και λίγο) δεδομένης της διασποράς των ρευστοποιήσεων αποδίδεται- κυρίως- στην προεξόφληση της ραγδαίας επιβάρυνσης του ρίσκου τουλάχιστον για αυτή την καμπή της αγοράς.
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού η κυβέρνηση δοκιμάζεται και σήμερα σε διπλό κλοιό μάλιστα, από δανειστές και απεργιακές κινητοποιήσεις. Κρατάμε το ότι ο Γ. Κατρούγκαλος οδεύει με μικρό καλάθι (φοβούμαστε, πως θα μικρύνει δραματικά στη συνέχεια).
Τσίπρας-Μέρκελ έξω, εκρηκτικό κλίμα μέσα, σημειώνει από νωρίς η Μαρίνα Μάνη αποτυπώνοντας εν μέρει την δραματική κατάσταση. Πολλοί άσσοι στα χέρια των short παικτών.
Ωστόσο η μέχρι τώρα εμπειρία από τη διαπραγμάτευση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αδιαμφισβήτητα οδυνηρή θέλει την ελληνική πλευρά να αποδέχεται την πλειονότητα των αιτημάτων των δανειστών και επικαλούμενων εκβιασμών, διλημμάτων κ.λ.π στο τέλος να υποκύπτει και να υπογράφει σχεδόν τα πάντα. Η μήπως έχω λάθος;
Συνεπώς τα βασικά σενάρια μας παραμένουν δύο, ή αυτή τη φορά οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν πράγματι σε αδιέξοδο με όλα τα επίχειρα στη συνέχεια ή η ελληνική αποδέχεται τα πλείστα όσα και εξασφαλίζει την αξιολόγηση.
Από τις κινήσεις των insiders των τελευταίων ημερών φαίνεται πως το δεύτερο σενάριο παρά το χθεσινό άδειασμα εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Μόνο, που η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει σοβαρά εμπόδια στο εσωτερικό της χώρας (και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει την πλειονότητα του κόσμου).
Οι βραχυπρόθεσμοι κυρίως λόγω της κρισιμότητας της σημερινής Πέμπτης έσπευσαν να μειώσουν σημαντικό μέρος των θέσεων τους, οι περισσότερες μάλιστα με υποαξίες, ανησυχώντας για άμεση επιδείνωση της κατάστασης.
Ωστόσο στα χαμηλά της ημέρας ενεργοποιήθηκαν αγορές, περίπου την ίδια ώρα που στην αγορά ομολόγων και ειδικά στους "κοντινούς" τίτλους η εικόνα έδειχνε να ποντάρει σε επίτευξη της αξιολόγησης. Ομολογουμένως αντιφατική η εικόνα αγοράς μετοχών-αγοράς κρατικών τίτλων ακόμη και εάν δεχτούμε πως η δεύτερη είναι μία εξαιρετικά "ρηχή" και εύκολα οδηγούμενη αγορά.
Τεχνικά για τον FT25 οι 141 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς με τις 149 αντίσταση. Η ανακοίνωση της σύνθεσης των δεικτών του MSCI (στις 11/2 αλλά σε ισχύ από την συνεδρίαση της 1/3) επενεργεί δευτερευόντως- σε αυτή την συγκυρία- καθώς η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα πολλά ανοιχτά μέτωπα. Από το απεργιακό μέχρι αυτό της διαπραγμάτευσης (και ) με το ΧΑ να μην έχει δα και πολλές επιλογές. ΄Η εγκλωβίζεται στα...μπλόκα οπότε η δοκιμασία των "χαμηλών" των αρχών Ιουνίου του 2012 θα έρθει αναπόφευκτα ή τα ξεπερνά και παίρνει "ανάσες" υψηλότερα.
Τουλάχιστον, όπως έλεγε έμπειρος παίκτης του χρηματιστηρίου αν μη τι άλλο εκ προοιμίου γνωρίζαμε πολύ καλά τι μας περιμένει τον Φεβρουάριο, τόσο εκτός όσο εντός τειχών. Πόσο δε μάλλον μετά τον δεύτερο χειρότερο Ιανουάριο στη νεότερη ιστορία του ΧΑ.