Τα εταιρικά αποτελέσματα και ο ΡΜΙ πιέζουν τις ευρωαγορές, η ρευστότητα στο εσωτερικό της χώρας ρίχνει το ΧΑ.Εντείνονται οι πιέσεις σταδιακά μετά τις 14:50 σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, FF Group αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακής κ.ά., με συνέπεια πτώση κάτω από τις 540 μονάδες(*).
Με ρευστοποιήσεις σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και αυτοκινητοβιομηχανιών, τα περισσότερα χρηματιστήρια και περισσότερο αυτό της Φρανκφούρτης υποχωρούν και "δοκιμάζουν" για ακόμη μία φορά τις σημαντικές στηρίξεις τους.
Ενδεικτικά, νωρίτερα ο DAX υποχωρούσε έως τις 9.431,95 από τις 9.557,83 μονάδες, υπό το βάρος πιέσεων κυρίως σε μετοχές ομίλων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Περίπου 100-120 μονάδες χαμηλότερα έχει διαμορφωθεί σημαντική στήριξη για τον εν λόγω δείκτη.
Επιπλέον τα νεότερα για τον ΡΜΙ της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο θεωρήθηκαν απογοητευτικά, με συνέπεια να ενεργοποιηθούν πωλήσεις και εξ αυτής της αφορμής.
Στο ΧΑ κυρίως τα εγγενή προβλήματα και εκκρεμότητες συνεχίζουν να ταλαιπωρούν (και) τους επενδυτές, μία μέρα πριν τη Γενική Απεργία της Πέμπτης και λίγες μέρες πριν το σημαντικό ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη.
Υπό άλλες συνθήκες, η επικείμενη -για την Κυριακή- επίσκεψη Τσίπρα στην ιρανική πρωτεύουσα, με την πολυπληθή συνοδεία ισχυρών επιχειρηματιών από πολλούς κλάδους, θα μπορούσε να ελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς αφορά σε μία πολύ μεγάλη και ενεργή αγορά και ενδιαφέρει επιχειρηματίες από πολλούς κλάδους.
Ωστόσο και απολύτως εύλογα, το ΧΑ... σκιάζεται από την πορεία των διαπραγματεύσεων, βεβαίως από την αυριανή κινητοποίηση (που όπως όλα δείχνουν θα είναι ογκώδης σε συμμετοχή) και προφανώς από τη γενικότερη αβεβαιότητα που έχει επανέλθει δριμύτερη.
Ωστόσο συναλλαγές/τζίρος παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, δείγμα όχι τόσο της διάθεσης πολλών πωλητών όσο της απροθυμίας των εν δυνάμει αγοραστών, καθώς βραχυπρόθεσμα δύσκολα φαίνονται οι αφορμές για μία ουσιαστική κίνηση της αγοράς πάνω (έστω) από τις 560 μονάδες.
Από τις χαμηλότερες συναλλαγές/τζίρους των τελευταίων συνεδριάσεων, μόλις 30 εκατ. ευρώ στις 16:15%.
Περισσότερο από 9% διορθώνει η μετοχή της Εθνικής, με πωλήσεις μέχρι το 0,227 ευρώ, ενώ έχει διευρυνθεί το discount στο συμβόλαιο της ΕΤΕ. Συγκεκριμένα είχαν γίνει(*) 7.475 σε τιμές έως και 5,22% χαμηλότερα, καθώς αρκετοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκ νέου δοκιμασίας του 0,217 ευρώ (ιστορικό ελάχιστο για τη μετοχή από τη συνεδρίαση της 21/1/16).
Ανάλογη εικόνα σε μετοχή και ΣΜΕ και για τις Πειραιώς, Eurobank καθώς στα ΣΜΕ, με σημαντικό discount, προεξοφλείται ο κίνδυνος δοκιμασίας των αντίστοιχων χαμηλών τιμών. Ειδικότερα για την Πειραιώς είναι το 0,142 από τις 21/1/16 και για τη Eurobank το 0,663 από τη συνεδρίαση επίσης της 21ης Ιανουαρίου.
Το αρνητικό είναι ότι και στις 4 η τιμή διαμορφώνεται σημαντικά χαμηλότερα αυτής της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης.
Με πωλητές και στις 3 μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και εντονότερη την πίεση στη μετοχή της Επιχείρησης, που νωρίτερα διόρθωσε έως τα 3,36 ευρώ. Ομως για τον ΟΤΕ η βραχυπρόθεσμη τάση θα μπορούσε να μείνει ενεργή, εάν σε κλείσιμο έγραφε μία τιμή έστω στα 8 ευρώ. Για τον ΟΠΑΠ, ελάχιστη προϋπόθεση θεωρείται ένα κλείσιμο στα 6,70 ευρώ. Αντιθέτως, για τη ΔΕΗ ελλοχεύει ο κίνδυνος της περαιτέρω υποχώρησης, με σημείο αναφοράς τα 3,07 ευρώ που από την 21η/1 είναι το νέο χαμηλότερο 52 εβδομάδων.
Σταθερά με θετικό πρόσημο η μετοχή της Coca Cola, από την αρχή μέχρι και πριν λίγο, λειτουργώντας εξισορροπητικά στην πίεση των τραπεζικών αλλά και ορισμένων blue chips.
Σε θετικό πρόσημο, εκτός από ένα μικρό διάστημα στην αρχή, η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται στα 6,97-7,18 ευρώ, με αρκετούς αγοραστές πάνω από τα 7 ευρώ.
(*) Από το προσυνεδριακό σχόλιο έχει επισημανθεί η σημασία των 539 μονάδων, καθώς αποτελεί σημείο ΚΜΟ 9 ημερών.