Η ώρα των «plan B» για την κυβέρνηση, με τη Μαρίνα Μάνη να εστιάζει στην ουσία της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας πως στο... τραπέζι είναι και οι κύριες συντάξεις. Με εισοδηματικό/μισθολογικό κριτήριο, πλην όμως αφορά και τις κύριες, ασχέτως εάν ο ένας κυβερνητικός παράγων αναφέρεται σε συντάξεις 1.500-1.600 ευρώ ή ο άλλος στο «κατώφλι» των 1.200 ευρώ.Η ουσία είναι πως η κυβέρνηση, μεταξύ των εναλλακτικών, φέρεται να συζητά και τις κύριες συντάξεις. Δεν διαπραγματευόμαστε μείωση κύριων συντάξεων, αντιτείνει ο αρμόδιος υπουργός, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Euro2day.gr, πλην όμως, δεδομένων των ασφυκτικών περιθωρίων (χρονικών, ρευστότητας κ.λπ.), ένα «plan B» δεν μπορεί παρά να είναι... παρά πόδα.
Για συμφωνία σε τέσσερις εβδομάδες με έναν... πόνο, κάνει λόγο η Έλενα Λάσκαρη, καθώς κυβερνητική επιδίωξη είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Φεβρουάριο, το αργότερο αρχές Μαρτίου, θα ήθελε η ΕΚΤ να έχει κλείσει το θέμα. Ή έστω να είναι σε τελική τροχιά συμφωνίας, εξ ου και η μη απάντηση του Μ. Ντράγκι σε σχετική ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για το εάν και το πότε της ένταξης και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας μπροστά την Πανελλαδική Γενική Απεργία της Πέμπτης, δεν είναι άκαιρη η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε σε γενικές γραμμές προς τα πού πάει η όλη διαδικασία. Προφανώς κρησάρα η Πέμπτη για κυβέρνηση-Μαξίμου, κάτι που οι παίκτες επιχειρούν ήδη να «τιμολογήσουν».
Σε άνοδο αλλά με καθίζηση συναλλαγών αναφερόταν χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με το Χ.Α. να «κλείνει» στις 557,16 μονάδες, έχοντας για υψηλό ημέρας τις 558,71 μονάδες, τον FT 25 στις 154,99 και στις 155,54 μονάδες αντίστοιχα, με τον τραπεζικό κατά 0,74% στις 42 μονάδες. Με συναλλαγές 48,5 εκατ. μετοχών, αξίας 35,6 εκατ. ευρώ, η αγορά «δοκίμασε» ενδοσυνεδριακά τις πρώτες σημαντικές -βραχυπρόθεσμα- τεχνικές περιοχές, για να διαμορφωθεί τελικά λίγο χαμηλότερα.
Χαμηλού κόστους προσπάθεια μιας πρώτης «τιμολόγησης» από την πλευρά όσων εκτιμούν πως η κυβέρνηση εν τέλει θα φτάσει στην αξιολόγηση, περνώντας τα μείζονα θέματα από τη Βουλή με ένα-δύο νομοθετήματα.
Εκτός των τειχών ,το κλίμα παραμένει ρευστό, τουλάχιστον όπως φάνηκε από τα στοιχεία για τη μεταποίηση (ΗΠΑ, Κίνας), τη νέα «βουτιά» κατά 6% του πετρελαίου, την πτώση στο νήμα για τη Wall Street. Να συνεκτιμηθεί πως από χθες ξεκίνησε και τυπικά η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, ενώ στις επόμενες εβδομάδες διεξάγονται τοπικές εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια, με την ευρωσκεπτικιστική AfD να καταγράφει -δημοσκοπικά- διψήφια ποσοστά. Το τελευταίο ενδεχομένως να είναι ένας από τους λόγους που εξηγεί τη σπουδή Ντράγκι για την ταχύτερη ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης. Ει δυνατόν... χθες, μας έλεγε κορυφαία τραπεζική πηγή της χώρας.
Σε αυτό το περιβάλλον, εκτός και εντός ,(και) το ΧΑ επιχειρείται να κινηθεί ανάλογα. Με αναγνωριστικές κινήσεις ορισμένων βραχυπρόθεσμων έως τα όρια των 560 μονάδων, με αιχμή δεικτοβαρείς μετοχές και blue chips που είχαν δώσει ενδείξεις για long θέσεις από την προηγούμενη ανοδική εβδομάδα.
Στις 157-158 μονάδες η κοντινότερη αντίσταση για τον FT 25, με ενδεχόμενη διάσπασή της να δίνει περιθώριο αντίδρασης προς τις 160 και τις 162, με stop για long θέσεις να παραμένουν οι 149 μονάδες. Στήριξη για τον δείκτη στις 152 μονάδες.
Είναι προφανές πως από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή αρκετά θα κριθούν από τη συνάντηση Κατρούγκαλου - δανειστών (σήμερα), τις όποιες εξελίξεις από το Hilton, την απεργία της Πέμπτης και τα μηνύματα από τους επικεφαλής των δανειστών, στην περίπτωση που αναχωρήσουν από την Αθήνα όντως την Παρασκευή.
Συνεπώς συνεχίζεται η βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας -ακόμη και ημερήσια/ενδοσυνεδριακή-, περιοριζόμαστε στα όποια σήματα δίνουν -σε ημερήσια μέτρηση/ακόμη και ωριαία- συγκεκριμένες μετοχές-σηματωροί.
Για παράδειγμα, οι τελευταίες ενδείξεις επιβεβαιώθηκαν σχεδόν... ολοκληρωτικά και στην περίπτωση της δεικτοβαρούς Coca Cola αλλά κυρίως των Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ και Motor Oil. Με πειστική βραχυπρόθεσμη κίνηση και ικανοποιητική απόδοση.