Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Ήπια κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 545 μονάδων. Ανοδο υψηλότερη του 2% για Εθνική, Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο κινούνται Eurobank, Alpha, Coca Cola. Aπώλειες καταγράφουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ. Μέτριος ο τζίρος.

Σε ανοδική φορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ελέω BoJ, με το ΧΑ να ακολουθεί βραδύτερα. Ωθηση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς αντιδρούν θετικά στην απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για αρνητικά επιτόκια, με ενδεικτική την κίνηση του DAX προς τις 9.750 μονάδες.

Εως 1,55% υψηλότερα αρκετά ευρωπαϊκά, σε μία προσπάθεια επανάκτησης μέρους του χαμένου εδάφους που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο. Για παράδειγμα ο DAX, παρά το προ ολίγου 1,25%, "μετρά" απώλειες 9,21% από την αρχή του έτους σε έναν από τους χειρότερους... Ιανουάριους για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Στο ΧΑ η αντίδραση βασικών δεικτών μετοχών είναι σαφώς πιο ήπια απ' ό,τι στην Ευρώπη, καθώς το κλίμα εύλογα βαρύνεται από τις εντός των τειχών εξελίξεις, με αιχμή το "αγροτικό".

Δεδομένου ότι από Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των δανειστών για τη διαδικασία της αξιολόγησης, οι μετρημένες επενδυτικές θέσεις που λαμβάνονται αυτές τις ημέρες λογικό είναι να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες.

Προσώρας για τον Γενικό Δείκτη επιβεβαιώνονται οι 540 μονάδες (άρα δεν κινδυνεύει η στήριξη στις 520), για τον FT 25 οι 150 (άρα δεν τίθεται ζήτημα ακύρωσης των 141 μον.), με τον Δείκτη Τραπεζών 2-3 μονάδες πάνω από τις 40, θυμίζοντας το τελευταίο "ιστορικό ελάχιστο" των 36,62 μονάδων.

Συναλλαγές/τζίρος στα μέτρια επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων, αποτυπώνοντας ακριβώς την εύλογη επιφυλακτικότητα ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Το πιθανότερο είναι πως αυτό θα αλλάξει από Δευτέρα και ανάλογα με τις εξελίξεις στο "ασφαλιστικό μέτωπο" και τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, φαίνεται πως καταρχήν ζητούμενο είναι να συγκρατηθεί η αγορά σε επίπεδα ώστε για τον ΓΔ οι μηνιαίες απώλειες να μην ξεπεράσουν το 15,4 % (το ιστορικό χειρότερο ποσοστό για τον μήνα Ιανουάριο). Μέχρι τώρα, με τον ΓΔ στις 544 μονάδες, οι απώλειες φτάνουν στο 13,82% από την αρχή του έτους.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, πόσο μάλλον που σήμερα οι μεγαλοεπενδυτές των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς στέλνουν το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση (αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση).

Στο 0,250 η μετοχή της ΕΤΕ, που κλείνει τον μήνα με απώλειες 27,41%, στο 1,81 της Alpha Bank με ανάλογο ποσοστό, ενώ για Πειραιώς και Eurobank διαμορφώνονται σε 33,09% και 26,06% αντίστοιχα, πάντα σε διάστημα μηνός.

Με μικρό προβάδισμα οι πωλητές και στις 3 μετοχές των ΟΤΕ,Ο ΠΑΠ-ΔΕΗ, με τις συναλλαγές/τζίρο στην Επιχείρηση αισθητά χαμηλότερα του μ.ο των τελευταίων ημερών.

Συγκριτικά κινητικότητα παρατηρείται ( λίγο μετά τις 11:50) στους τίτλους των ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco, EXAE. Στα 12,1 εκατ. ευρώ ο τζίρος μετά τις 12:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v