Ακόμη ένα sell off στο ΧΑ, με αρνητικό πρωταγωνιστή για πολλοστή φορά τον τραπεζικό κλάδο.
Βομβαρδισμός πωλητών ρίχνει και τις τελευταίες γραμμές άμυνας, με τον Γενικό Δείκτη στις 509,45 και χαμηλό ημέρας στις 504,99 μονάδες, με τον ΔΤΡ σε βαθύ κόκκινο για ακόμη μία συνεδρίαση να μετρά απώλειες 10,29% στις 33,31 μονάδες και τον FT 25 στις 137,48 μονάδες, με δυσάρεστη έκπληξη το μείον 8% της Coca Cola στα 17,25 ευρώ.
Προφανής η εξήγηση στα όσα αναλυτικά αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιό του, με τους μεγάλους παίκτες πωλητές και τον Ιανουάριο με ουρά ρευστοποιήσεων και στις αρχές του Φεβρουαρίου. Τα στοιχεία Ιανουαρίου δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνείας, έρχονται δε να προστεθούν στις αναφορές του Euro2day.gr για πωλήσεις ξένων funds (τουλάχιστον) από τις αρχές Δεκεμβρίου, γιατί στον ΟΠΑΠ ξεκίνησαν αρκετά νωρίτερα.
Η αποεπένδυση αποδίδεται στη γενικότερη τάση, που έχει διαμορφωθεί στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών, επιπρόσθετα στις επιφυλάξεις και στην ανησυχία που προκαλούν τα εγγενή προβλήματα στη διαπραγμάτευση Αθηνών-δανειστών και τα όσα διαδραματίζονται εδώ και μέρες.
Προστέθηκε χθες και η έκθεση της Κομισιόν, που επισείει τον κίνδυνο λήψης πρόσθετων μέτρων, για να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις κυρίως από ισχυρά χέρια. Τουλάχιστον το άδειασμα σε Coca Cola και δευτερευόντως σε ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, αποδόθηκε σε αυτά.
Σταθερό βαρίδι του ΧΑ ο τραπεζικός κλάδος, καθώς βρίσκεται στη δίνη ρευστοποιήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και... εθνικό, με συνέπεια ο ΔΤΡ να μετρά απώλειες 43,47% από την αρχή του έτους και 95,96% από τα "υψηλά 52 εβδομάδων".
Εμφανής η μείωση θέσεων/αποχώρηση ισχυρών κεφαλαίων από τον κλάδο πανευρωπαϊκά, αποτυπώνεται εύγλωττα στη νέα υποχώρηση του αντιπροσωπευτικού Stoxx Europe 600 Banks, πλησιάζοντας επικίνδυνα το "χαμηλό 52 εβδομάδων" στις 140,43 μονάδες (σημειώθηκε στις 3/2/16), διορθώνοντας από το "υψηλό" των 227,47 μονάδων (21/7/15) αναπόφευκτα παρασέρνει και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Στα έξωθεν προβλήματα προστίθενται και όσα σχετίζονται άμεσα με το ελληνικό πρόβλημα, για να εξηγηθεί έτσι η έκταση, το εύρος της ζημίας που εξακολουθεί να υφίσταται ο κλάδος. Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε 2-3 στοιχεία, για να έχουμε καλύτερη εικόνα.
Στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση αντλήθηκαν 13,7 δισ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες. Από αυτά τα 8,3 δισ. τα εισέφεραν οι ιδιώτες (των ομολογιούχων συμπεριλαμβανόμενων) και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από το ΤΧΣ και εκδόσεις Cocos. Στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση είχαν τοποθετηθεί 8,3 δισ. ευρώ σχεδόν εξ ολοκλήρου από ιδιώτες, συνολικά περί τα 22 δισ. ευρώ. Με βάση το κλείσιμο της 3/2, η χρηματιστηριακή αξία και των 4 περιοριζόταν στα 7,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά το χθεσινό sell off ακόμη χαμηλότερα.
Κατά γενική εκτίμηση, το «κλειδί» για τον τραπεζικό κλάδο είναι η αξιολόγηση και δη ο χρόνος συμφωνίας των δύο πλευρών. Κι εδώ οι εκτιμήσεις διίστανται, καθώς Ντράγκι, Μοσκοβισί, Μέρκελ κ.α. μπορεί να επείγονται για ολοκλήρωσή της... χθες, ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν συμφέροντα που επιδιώκουν να "τραβήξουν" την όλη διαδικασία, να σύρουν την Αθήνα όσο μακρύτερα γίνεται προκειμένου να περάσουν τις απαιτήσεις τους κυρίως για το νέο-ΤΑΙΠΕΔ αλλά και με "όπλο" το "δημοσιονομικό" να πετύχουν κι άλλα οφέλη.
Ηδη τον γύρο της αγοράς κάνουν πληροφορίες που θέλουν την πλευρά Σόιμπλε να επιδιώκει το "σπάσιμο" της διαδικασίας σε δύο φάσεις, προκειμένου να εξαντληθεί κεφαλαιακά η ελληνική πλευρά, ή ακόμη και για να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις.
Εκ των πραγμάτων, «κλειδί» για τον τραπεζικό κλάδο είναι το θέμα των "κόκκινων δανείων", με μία νέα πρόταση να έρχεται τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι και να αφορά τη μη πώληση σε funds αλλά την ενεργή διαχείριση εταιρειών από κοινά σχήματα τραπεζών, με στόχο την "ανάσταση" των επιχειρήσεων μέσω συγκεκριμένου σχεδίου διάσωσης και managers.
Ολα αυτά μάς αφορούν βραχυ-μεσοπρόθεσμα, γιατί άμεσα στο ΧΑ αναζητούνται οι τελευταίες ζώνες άμυνας για τα blue chips, όπως τις αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Στο αναλυτικό θέμα του, εκτός των άλλων, μας θυμίζει και το... reverse split του ΔΤΡ ένα χρόνο πριν (στις 4 Φεβρουαρίου) αλλά και το γεγονός πως στις μέχρι τώρα, 23 συνεδριάσεις για το 2016, μόλις οι επτά "έκλεισαν" με θετικό πρόσημο.
Τεχνικά, παρά την εμφανέστατη κλίση και αναπόφευκτη -για πολλούς- δοκιμασία των 500 μονάδων για τον ΓΔ, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μίας... παρηγορητικής αντίδρασης προς τις 520 (αντίστοιχα των 140 για τον FT 25).
Στο ΧΠΑ αυξημένα τα συμβόλαια και του δείκτη αλλά και μετοχών (70.284 ΣΜΕ μετοχών). Στα 12.452 τα ΣΜΕ του FT 25, κοντά στις θεωρητικές τιμές. Μείωση ανοιχτών θέσεων αλλά και ελάχιστος δανεισμός τίτλων συμπληρώνουν την εικόνα μιας αγοράς παραγώγων που εδώ και μήνες υπολειτουργεί.