Σε ελεύθερη πτώση το ΧΑ, με τον Δείκτη Τραπεζών μέχρι 8,35% χαμηλότερα και το "άδειασμα" μετοχών όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ να παραπέμπει σε επιθετικές ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων.
Η νέα δραματική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου αποδίδεται κυρίως σε εγγενείς λόγους και αφορμές, που δίνονται από τη ρευστότητα και το συγκρουσιακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εντός συνόρων. Βαρύ, βαρύτατο το κλίμα στο πολιτικό πεδίο, βαρύτατο στην πλειονότητα των κλάδων και τομέων της δημόσιας ζωής, με την εκλογολογία να έχει επανέλθει στο προσκήνιο, αυτή τη φορά μέσω διαψεύσεων και αμφίσημων δηλώσεων ακόμη και κυβερνητικών εταίρων. Η περαιτέρω όξυνση του αγροτικού κάνει ακόμη πιο βαρύ το κλίμα στην αγορά.
Το νέο άδειασμα δεν οφείλεται καθαρά σε εσωτερικούς λόγους καθώς το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιβαρύνθηκε, με τους DAX και CAC να καταγράφουν απώλειες υψηλότερες του 2%.
Στα επίπεδα των 440 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, στις 115 ο FT 25, επειγόντως... reverse split για τον ΔΤΡ αφού νωρίτερα διαμορφωνόταν στις 20/21 μονάδες (!).
Αυξημένες οι συναλλαγές, καθώς σε μεγάλο βαθμό αφορούν στις μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών, με ενδεικτικό το ότι στην Εθνική είχαν αλλάξει χέρια το 50% (των συνολικών συναλλαγών), ενώ από 26 και 19 εκατ. τεμάχια είχαν γίνει σε Πειραιώς και Alpha Bank.
Συνεχείς οι ρευστοποιήσεις και στις 4 συστημικές, με άξιο αναφοράς το ότι σχεδόν αποκλειστικά αμερικανικά χαρτοφυλάκια απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς. Και τα τέσσερα ισχυρά σπίτια (JP Morgan, Goldman Sachs, Merrill Lynch/BofA και Morgan Stanley) φέρεται να ενεργοποιούνται και σήμερα στο ΧΑ, σε συνέχεια των κινήσεών τους στο χθεσινό sell-off.
Ωστόσο απογοητευτικό είναι το γεγονός του "αδειάσματος" των μη τραπεζικών μετοχών, κυρίως των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς παραπέμπει σε επιθετική μείωση θέσεων σχεδόν αποκλειστικά ξένων funds.
Χαμηλότερα και των 7 έως τα 6,89 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με αποκαρδιωτικές απώλειες 7,55%, κλίνοντας επικίνδυνα προς κρίσιμες χαμηλότερες τιμές. Νέες ρευστοποιήσεις και απώλειες έως 11% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που νωρίτερα έχασε και τα 5,60 ευρώ (αναλυτική αναφορά μας στο προηγούμενο σχόλιό μας).
Από το κύμα αυτών των ρευστοποιήσεων παρασύρονται και μετοχές εισηγμένων-σηματωρών και blue chips όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/Τέρνα - Ενεργειακή, Μυτιληναίος, FF Group, Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.
Ο νέος γύρος ρευστοποιήσεων εντείνεται την ώρα που γίνονταν γνωστές "βολές" των Βρυξελλών και του Eurogroup που "φωτογραφίζουν" την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Γίνεται σαφές, εκτιμούσε παράγων της αγοράς, πως η πλευρά των δανειστών πιέζει όλο και πιο ασφυκτικά την Αθήνα, μόλις δύο ημέρες πριν το προγραμματισμένο για την Πέμπτη Eurogroup.
Υπό τη σκιά των όλο και περισσότερων αρνητικών εξελίξεων, οι πωλητές έχουν τον κύριο λόγο, κάτι που αποτυπώνεται όχι μόνο στην υποκείμενη αγορά μετοχών αλλά και στα Παράγωγα. Νωρίτερα, στο συμβόλαιο του FT 25 είχαν αλλάξει χέρια 3.292 σε τιμές ακόμη χαμηλότερες, με διευρυνόμενο discount. Με αρνητική απόκλιση και τα 4 ΣΜΕ των ισάριθμων συστημικών τραπεζικών.
Πάντως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται στο... μάτι του κυκλώνα που "σαρώνει" εδώ και εβδομάδες τον κλάδο πανευρωπαϊκά.
Ενδεικτική η ξεκάθαρα πτωτική πορεία της μετοχής της Deutsche Bank, που "μετρά" σωρευτικά απώλειες 39,71% από την αρχή του έτους και 47,99% σε ετήσια μέτρηση.
Ειδικότερα, για τη μετοχή-σύμβολο του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, στο zerohedge.com γίνεται εκτενής αναφορά των πιθανών συνεπειών μετά τη χθεσινή διψήφια διόρθωση (After crashing, Deutsche Bank is Forced to Issue Statement Defending its Liquidity).