Ακόμα μία συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κυριότερα χαρακτηριστικά τους σχετικά χαμηλούς τζίρους, τις προτελευταίες "υποχρεωτικές" τοποθετήσεις στον τίτλο της Εθνικής και κάποιες, λίγες, προσπάθειες "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και κυρίως στην θεωρούμενη "άκρα Περιφέρεια".
Ξεκινώντας από την Εθνική, ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μεταξύ 0,3260 (-0,61%) και 0,338 ευρώ (+3,05%), αξίζει να σημειωθεί ότι "απασχόλησε" το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ πιθανότατα στην αυριανή συνεδρίαση θα συνεχιστούν και ίσως και να ενταθούν οι τελευταίες τοποθετήσεις, λόγω αύξησης της στάθμισης, από 0,45% σε 0,60% στους δείκτες MSCI, με τις όποιες αλλαγές να ισχύουν από το άνοιγμα της συνεδρίασης της 31ης Δεκεμβρίου. Μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών για συνολικές εισροές κεφαλαίων της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί η εμφατική παρουσία εν δυνάμει πωλητών στον τίτλο, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στις τελικές δημοπρασίες (βλ. διάγραμμα).
Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας
Πιο συγκεκριμένα και ενώ στις 17.00 η μετοχή της Εθνικής βρισκόταν στα 0,3330 ευρώ (+1,52%) έχοντας διακινήσει 62821632 τεμ., το "κουδούνι" της λήξης την βρήκε στα 0,3280 ευρώ (0%), με συνολικό όγκο 117738464 τεμ.
Δηλαδή στις τελικές δημοπρασίες, οι εν δυνάμει πωλητές έριξαν προς πώληση, περίπου όσες μετοχές είχε διακινήσει ο τίτλος καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, διαψεύδοντας όλους όσους περίμεναν κάτι καλύτερο σαν τελικό κλείσιμο και παραπέμποντας για περισσότερες "συγκινήσεις" στην αυριανή συνεδρίαση.
Οι υπόλοιπες από τις Τραπεζικές μετοχές, αναλώθηκαν σε εναλλαγές προσήμων, ενώ Τρ. Αττικής και Πειραιώς για πολλοστή συνεδρίαση παρέμειναν χαμηλότερα από τις τιμές της πρόσφατης Α.Μ.Κ.
Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (0%) κινήθηκε μεταξύ 2,53 (+1,2%) και 2,47 ευρώ (-1,2%), της Eurobank (-0,96%) μεταξύ 1,05 (+0,96%) και 1,03 ευρώ (-0,96%), της Πειραιώς (0%) μεταξύ 0,293 (+1,03%) και 0,289 ευρώ (-0,34%) και της Αττικής (-0,72%) μεταξύ 0,27 (-2,88%) και 0,286 ευρώ (+2,88%).
Τελειώνοντας με το Τραπεζικό ταμπλώ, μπορεί και να αξίζει αναφοράς το "διακριτικό μάζεμα" που συνεχίζεται (με λίγες συναλλαγές) σε ότι προσφορά βγαίνει στην Τρ. Ελλάδος (+0,44%) λίγο πάνω από τα 9 ευρώ, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να αναφέρονται σε κέρδη ρεκόρ για το 2015.
Οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων, αλλά και το στενό εύρος μέσα στο οποίο συνέχισαν να κινούνται οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και κατ' επέκταση και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., επιβεβαίωσαν την απόλυτη επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών, οι οποίοι έχουν επιλέξει την στάση αναμονής και την παρακολούθηση των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται για το πρώτο δίμηνο του νέους έτους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες η συναλλακτική δραστηριότητα, για τις υπόλοιπες συνεδριάσεις του χρόνου θα παραμείνει περιορισμένη, το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται χωρίς συγκεκριμένη τάση, με ενδιαφέρον αναμένεται το αυριανό "ντεμπούτο" της "Πανγαία", ενώ αν δεν υπάρξουν διεθνείς αρνητικές εκπλήξεις, πολύ δύσκολα θα παρατηρηθούν ακρότητες στην κίνηση των βασικών δεικτών, στην υπολειπόμενη 1,5 συνεδρίαση, για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού έτους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επόμενη χρονιά, θα κριθεί από τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των Θεσμών, από την αξιολόγηση της Οικονομίας, αλλά και από τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς η όγδοη συνεχόμενη ανοδικής συνεδρίαση για τον τίτλο της Folli Follie Group (+1,65%). Οι πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς θα δείξουν αν η εν εξελίξει αντίδραση θα έχει και συνέχεια, ή αν υπήρξε απλά "ανακωχή" πωλήσεων και ο πωλητής που έστειλε τον τίτλο στα πρόσφατα πολύμηνα χαμηλά θα επιστρέψει δριμύτερος.
Επίσης, αξίζει υποσημείωσης, η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Jumbo (+3,19%), που και σήμερα, μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε στο υψηλό ημέρας.
Αντίθετα, για μία ακόμα συνεδρίαση δεν απέφυγε το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος του ΟΛΠ (-1,49%) που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με την όλη εικόνα να μην αφήνει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της Ιδιωτικοποίησης.
Περίπου "ταυτισμένη με το κόκκινο" η μετοχή της ΔΕΗ (-1,60%), ίσως και να επιβεβαιώνει ακόμα και αυτούς, που έστω και καθυστερημένα άνοιξαν "short" θέσεις (!), Τεχνικά, η καθοδική διάσπαση των 3,80 ευρώ έχει ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 3,50 - 3,30 ευρώ. Τα 4,25 ευρώ είναι αντίσταση και "stop" στο "short" που διάσπαση μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 4,90.
Χαμηλότερα του 25αρη και κυρίως στα πολύ "χαμηλά στρώματα" του ταμπλώ, συνεχίζεται η προσπάθεια "ανάνηψης" ορισμένων μετοχών, με κινήσεις εξαιρετικά χαμηλού κόστους, που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια στις συνεδριάσεις που απομένουν.
Αντίθετα, ιδιαίτερα αλγεινές εντυπώσεις έχουν δημιουργήσει οι τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 26,88% και συνολικό όγκο συναλλαγών μόλις 150 τεμ., για την μετοχή της Euroxx Sec.
Μένοντας χαμηλότερα του 25αρη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, την παραμονή του επενδυτικού σχήματος στον διαγωνισμό για τον Αστέρα (+8,81%) μέχρι να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο συμφώνησαν το ΤΑΙΠΕΔ, η Εθνική Τράπεζα και η Jermyn Street. Άρα οι όποιοι αγοραστές, ίσως πρέπει να έχουν υπ΄ όψιν τους ότι πάντα υπάρχει ο "αστάθμητος παράγοντας".
Και η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε νέα τεχνικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,04%), οι 176 μονάδες είναι ουσιαστική στήριξη ενώ οι 183 - 184 μονάδες είναι το σημαντικό "make or break" για να πάρουμε τάση με κοντινή αντίσταση το 180. Έτσι όπως έχει δομηθεί πλέον ο δείκτης δεν είναι εύκολες οι μεγάλες κινήσεις αλλά είναι και σαφώς αμυντικός σε πτωτικές συνεδριάσεις.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η ιστορία των Αγορών αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία παράδοση που να μην ανατρέπεται κάποια στιγμή, καθώς όταν τα δεδομένα αλλάζουν οι κινήσεις των επενδυτών αναδιατάσσονται" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Έτσι, ο προσδοκώμενος "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων των Θεσμικών επενδυτών δεν συμβαίνει στο φετινό Δεκέμβριο, μετά την ολοκλήρωση σχεδόν της διαδικασίας των αναδιαρθρώσεων (rebalancing) και ενώ απομένουν κάποιες ακόμη τοποθετήσεις στη μετοχή της Εθνικής.
Αναπόφευκτα, οι καθημερινές συναλλαγές οδηγούνται πάλι στα επίπεδα ολίγων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, παρά την άρση των capital controls για τους Εγχώριους επενδυτές. Εξέλιξη που ασφαλώς "υποβοηθείται" από το εορταστικό κλίμα, καθώς οι διαχειριστές των funds του εξωτερικού έχουν ήδη ξεκινήσει τις Χειμερινές διακοπές τους στα Ορεινά Θέρετρα.
Σαν αποτέλεσμα, σημειώνεται η σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 600 μονάδων, όπου πιθανότατα θα κλείσει η πολυκύμαντη και με δραματικά χαρακτηριστικά χρονιά που διανύσαμε, έστω με τη βοήθεια "παρεμβατικού χαρακτήρα" κινήσεων επί Δεικτοβαρών τίτλων.
Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις προοιωνίζουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το Κυβερνητικό Επιτελείο στις πρώτες ημέρες του νέου έτους, καθώς σύντομα αναμένεται να κατατεθούν το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό νομοσχέδιο.
Μάλιστα, η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού πιθανολογείται ότι θα συνδυαστεί με μια ακόμη φορολογική ρύθμιση που θα αφορά την επιβάρυνση των Τραπεζικών συναλλαγών με ειδικό τέλος που προορίζεται ως πόρος για την καταβολή συντάξεων.
Έτσι, για μια ακόμη φορά επιλέγεται η επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων για τους Ενεργούς Φορείς της Οικονομίας (Ιδιώτες - Εταιρείες) μειώνοντας την πιθανότητα ανάληψης νέων οικονομικών δράσεων στο εγγύς μέλλον.
Παράλληλα, δημιουργείται κίνητρο για την αύξηση των συναλλαγών εκτός Τραπεζικού Συστήματος, στην Παραοικονομία δηλαδή και ενώ συνεχίζουν να αυξάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (83,6 δισ ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου) !
Ευλόγως, η ενέργεια αυτή εκλαμβάνεται ως μια ακόμη μη φιλική απόφαση για το επιχειρηματικό κλίμα και συνιστά ένα επιπλέον βαρίδι για το χρηματιστηριακό κλίμα, καθώς αναμένεται να πλήξει τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο από τον οποίο προσδοκούμε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της Οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής του, δίνοντας πάλι δάνεια σε αξιόχρεους πελάτες.
Στο εξωτερικό περιβάλλον, η διατήρηση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου έχει ήδη σοβαρές παρενέργειες για τη μεγαλύτερη Πετρελαιοπαραγωγό Χώρα, τη Σαουδική Αραβία: η καταγραφή δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 16% του ΑΕΠ για το 2015, συμπτωματικά όσο της Χώρας μας για το 2009, οδηγεί σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την εισαγωγή δημοσιονομικής λιτότητας!
Η πρωτόγνωρη αυτή απόφαση θα έχει σύντομα αρνητικό απόηχο στις διεθνείς Αγορές λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ειδικό βάρος της Χώρας στα διεθνή επενδυτικά δρώμενα.
Ένας νέος "μαύρος κύκνος" λοιπόν, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, βγαίνει στο προσκήνιο, κατά την προσφυή έκφραση του Taleb, με το φινάλε του 2015...
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Ξεπέρασαν το αρνητικό ξεκίνημα, λόγω των χθεσινοβραδινών απωλειών στο NYSE και τελικά επικράτησαν οι αγοραστές στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+1,15%).
Επιστροφή θετικού κλίματος και στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα των συναλλαγών στην Wall Street (οι συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν κανονικά την Πέμπτη 31/12. Το NYSE θα επαναλειτουργήσει την Δευτέρα 4/1).
Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε προσεκτικά βήματα για να μειώσει τα δημοσιονομικό ρίσκο. Θα ξεκινήσει μεθόδους μέτρησης κινδύνου το επόμενο έτος, χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλεί "σύστημα μακροπροληπτικής εκτίμησης" που θα αποτιμά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα παρακολουθεί από κοντά τις τιμές των επιτοκίων των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που χρησιμοποιούν το σύστημα, το οποίο θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Σύμφωνα με το Bloomberg, το πλαίσιο αυτό της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει τις επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές, ενώ στο παρελθόν εστίαζε μόνο στα δάνεια.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, περιέκοψε τις εκτιμήσεις του για το Ιταλικό ΑΕΠ ο Πρωθυπουργός της Χώρας Matteo Renzi. Έτσι, πλέον, η Κυβέρνηση υπολογίζει ότι το Ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 0,8% το τρέχον έτος. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2015 ήταν στο +0,9%.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 3,6% σε $60,5 δισ τον Νοέμβριο, με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Σύμφωνα με το "MarketWatch", παρότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από τον Αύγουστο, ήταν μικρότερο από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για $61,9 δισ.
Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο, ενώ σε ορισμένες Πόλεις κατέγραψαν διψήφια άνοδο. Ο δείκτης S&P/Chase Shiller που καταγράφει τις τιμές σε είκοσι Αμερικάνικες Πόλεις αυξήθηκε 0,1% το τρίμηνο που έληξε τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 5,5%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Αύγουστο του 2014, όταν οι τιμές είχαν σκαρφαλώσει 5,6%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του "Bloomberg" έκαναν λόγο για άνοδο 5,6%.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο μετά από βουτιά τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το "Conference Board". Ο δείκτης ανήλθε στις 96,5 μονάδες, από 90,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές του "Reuters" προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 93,8 μονάδες τον Δεκέμβριο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Συμπληρωματικές εισφορές της τάξης των 50 εκατ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν έως το τέλος του έτους οι εγχώριες Τράπεζες στο ΤΕΚΕ, προκειμένου το τελευταίο να πάρει πίσω μέρος των κεφαλαίων που έχει δώσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Πανελλήνιας Τράπεζας. Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), τον περασμένο Οκτώβριο, και αφορά στην ενίσχυση του Σκέλους Εξυγίανσης. Το συνολικό ποσό της έκτακτης εισφοράς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη, νέα στοιχεία για την εξέλιξη των απλήρωτων φόρων για το 11αμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου δείχνουν ότι το "φέσι" των φορολογουμένων στην Εφορία έφτασε τα 11,833 δισ ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο, για να βγουν τα - αναθεωρημένα - "κουκιά" των εσόδων απαιτούνται παραπάνω από 6 δισ. ευρώ.
Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από την Αγορά Παραγώγων, οι σημερινές ελάχιστες συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, πιθανότατα, είναι αρνητικό ρεκόρ "ever", ενώ σχετική στασιμότητα επέδειξαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, στην Αγορά Παραγώγων, με τις κοντινές λήξεις να παρουσιάζουν αυξητικές διαθέσεις: 3ετες 7,52%, 5ετες 7,65% και 10ετες 8,02%.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 618,18 μονάδες (+0,47%), όμως πολύ γρήγορα άρχισαν οι εναλλαγές προσήμων, εικόνα που διατηρήθηκε μέχρι τέλους. Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 617,28 μονάδες (+0,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 617,55 με κέρδη 0,36%.
Στις 17.00 ο τζίρος βρέθηκε στα 48,8 εκατ. όμως οι τελικές δημοπρασίες των εκτίναξαν στα 73,3 εκατ. από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ). Διακινήθηκαν, συνολικά, 199754051 τίτλοι, από τους οποίους οι 154266499 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του 25αρη.
Μένοντας στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου και Lamda Development δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Μέτκα. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Μέτκα και Eurobank και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Jumbo, Folli Follie Group.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, 16 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 7% και άλλοι 14 με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες των επτά ποσοστιαίων μονάδων.
---ΧΠΑ
Περίπου σταθεροποιητική η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Αυξημένος ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (6.283 συμβόλαια).
Στα 16.269 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 272, 272 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 179,5) κινήθηκε μεταξύ 178,75 και 182 μονάδων και διατήρησε το discount στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (292), ΔΕΗ (191), Alpha Bank (384), Eurobank (876), Πειραιώς (470), Εθνική (8.320).
Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύτηκαν 218 δικαιώματα (210 δικαιώματα αγοράς και 8 δικαιώματα πώλησης), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 40%.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.372.038 τεμ.). Πειραιώς (1.583.662 τεμ.).
Πηγή: Alpha Finance