Σε κατάσταση... νευρικής αναμονής (και) το Χ.Α. πέριξ των 800 μονάδων. Με την αγορά να έχει... ξεχάσει την όποια προοπτική συμφωνίας από το έκτακτο Eurogroup και να έχει στρέψει την προσοχή της στις λεπτομέρειες της σημερινής συνάντησης προσβλέποντας σε μία διέξοδο την ερχόμενη Δευτέρα.Στον μέτριο, μέχρι τώρα, τζίρο και στη χαμηλή εμπορευσιμότητα αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η στάση αναμονής, η περιορισμένη διάθεση για ανάληψη επιπλέον κινδύνου (μετά μάλιστα το χθεσινό... τρέξιμο προεξόφλησης) με ενθαρρυντική την ομαλή κι ελεγχόμενη απορρόφηση της προσφοράς που βγαίνει κυρίως από όσους βραχυπρόθεσμους παίκτες εκτέθηκαν στην υπεραπόδοση της χθεσινής συνεδρίασης.
Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται για ακόμη μία συνεδρίαση στις τράπεζες (σταθερά στο 60% με 62%) σε τιμές έως 6,55% χαμηλότερα για τον κλαδικό δείκτη που κυμαίνεται στην περιοχή των 650 μονάδων.
Η μέχρι τώρα διακύμανση του Γενικού Δείκτη στο εύρος των 822,77 (στο άνοιγμα της συνεδρίασης) έως 791,69 μονάδων (στις 10.55 και στις 11.25, ...υποψία διπλού χαμηλού) ενισχύει την τεχνικότητα των 800-780 μονάδων.
Τουλάχιστον με βάση τις μέχρι τώρα ειδήσεις κι εξελίξεις, συνεκτιμώντας πως το σκηνικό αλλάζει άρδην με ακραίες μεταβολές ανάλογα με τα νεότερα. Οι ακραίες μεταβολές της Δευτέρας (-4,75%) και της Τρίτης (7,98%) είναι ενδεικτικές του πόσο ευμετάβλητη και ρηχή παραμένει η αγορά αλλά και των ευκαιριών-παγίδων μπορεί να δημιουργηθούν ανά πάσα στιγμή.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, «υπό οριακές συνθήκες πραγματοποιείται το πρώτο τετ-α-τετ του Γιάνη Βαρουφάκη με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης» και υπό την αφόρητη πίεση των δανειστών για αποδοχή του αιτήματος για παράταση από την ελληνική πλευρά. Σε αυτήν την «πονηρή» συγκυρία ας συνεκτιμηθούν τόσο το κάλεσμα του Bloomberg στην Ευρώπη να «τα βρει» με την Ελλάδα, όσο και η πρόθεση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις με στήριξη ΟΟΣΑ και στόχο την ολιγαρχία (κάτι που ακούγεται εύηχα στα γερμανικά... αφτιά).
Σε αυτό το κλίμα ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ συνεχίζουν την επίθεσή τους κατά της ελληνικής πλευράς (πρωτοστατεί το πάλαι ποτέ έγκυρο Der Spiegel), άλλα παραμένουν στοιχειωδώς αμερόληπτα. Στην Deutsche Welle απάντησε (χθες Τρίτη) ο Δημήτρης Παπαδημούλης, περιμένοντας ότι σήμερα «θα καταγραφούν συγκλίσεις αλλά και σημεία όπου παραμένουν αποστάσεις, εκτιμώντας ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής το επόμενο -τακτικό- Eurogroup (της 16ης/2) θα είναι αυτό όπου θα επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση».
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Credit Agricole θεωρώντας ακραίο κίνδυνο το Grexit καθώς εκτιμούν πως, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία, προβλέποντας μάλιστα ένα μίγμα πολιτικών-πλαίσιο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει.
Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, παρά την ένταση λόγων (κυρίως) του Βερολίνου, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν στο τέλος λύση-διέξοδο. Προφανώς δεν τους απασχολεί το πόσο ετεροβαρής θα είναι για την Αθήνα, αλλά τα να υπάρξει λύση -αρεστή- στις λεγόμενες αγορέςΜέχρι τώρα παραμένει η κρατούσα εκτίμηση. Πάντως σήμερα-αύριο θα έχουμε ακόμη πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε για τη σύνοδο της Δευτέρας.
Συνεπώς ο «αμυντικός» χαρακτήρας πωλητών - αγοραστών στα όρια των 800-780 μονάδων θεωρείται φυσιολογικός. Ο FT 25 με απώλειες 3,40% διαμορφώνεται στις 236-235 μονάδες, διευκολύνοντας έτσι το κλείσιμο όσων θέσεων «αγοράς»/long έγιναν στις προηγούμενες συνεδριάσεις με μικρή απόκλιση/discount. Η εναλλαγή θέσεων συνεχίζεται στο εύρος των 243,24-233,74 μονάδων με συναλλαγές 3.866 ΣΜΕ του δείκτη. Όσον αφορά τα ΣΜΕ μετοχών τα περισσότερα έχουν γίνει και στις 4 τραπεζικές μετοχές πιθανότατα για να καλυφθεί η χθεσινή αντίδραση.
Από τις μετοχές του κλάδου η Alpha Bank υποχώρησε έως το 0,307 ευρώ ξεκινώντας από το 0,323 ευρώ (στα πρώτα 10΄ της συνεδρίασης). Έως 9,88% χαμηλότερα στο 0,442 ευρώ οι συναλλαγές στο ΑΛΦΑΤΠ διευκολύνοντας ένα ιδιότυπο arbitrage μεταξύ των δύο «τίτλων». Να σημειωθεί πως σε αυτά τα επίπεδα η Alpha Bank αποτιμάται και πάλι λιγότερα από 4 δισ. ευρώ.
Πιέσεις και διόρθωση έως 10,25% για τη μετοχή της Εθνικής στο 0,986 ευρώ, με εντολές πώλησης να ενισχύονται σταδιακά μετά τις 13.25-13.30. Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στη μετοχή της Eurobank (0,14 ευρώ) και λιγότερο στην Πειραιώς (0,573 ευρώ).
Από την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, λιγοστές αγορές έγιναν από τα 7,45 ευρώ στον ΟΤΕ, ωστόσο η μετοχή παραμένει προβληματική με τα 7,25 ευρώ να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Με τον FT 25 σε σταθερή διόρθωση (4,20%), απόδοση συγκριτικά καλύτερη του δείκτη σημειωνόταν για FF Group (29,01 ευρώ), ΕΧΑΕ (5,66 ευρώ), Viohalco (2,76 ευρώ), CC HBC (14,92 ευρώ), EYΔΑΠ (5,84 ευρώ).
Πιο καλή η εικόνα στα μεσαία, με 4+1 από τις 20 μετοχές του FT Mid να ενισχύονται (Ικτίνος, MLS, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης) και με χωρίς συναλλαγή για την Autohellas. Αρνητική έκπληξη από τον δείκτη το -7,42% στα 3,12 ευρώ για τη μετοχή του Fourlis καθώς υποχωρούσε με συναλλαγές 83.311 τεμαχίων αξίας 256.993 λίγο πριν από τις 13.45.
Στο... ρελαντί με απώλειες έως 0,65% τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο CAC υποχωρούσε στις 4.665 μονάδες, ο δε DAX με 0,45% στις 10.710 μονάδες. Μικρή υποχώρηση στο 1,13 για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.